Holland Festival Oude Muziek

Morgen gaat het Holland Festival Oude Muziek van start in Utrecht. Jarenlang heb ik daar als vrijwilliger gewerkt om te helpen met de kaartverkoop, het inrichten van de verschillende locaties, het bewaken van deuren en mensen de plaatsen te wijzen. Het was een geweldige tijd, erg gezellig, hard werken en je stak er nog wat van op ook. Na er een paar jaar uit te zijn geweest ben ik vorig jaar weer een weekendje wezen helpen en ik moet zeggen dat het ook dit jaar weer erg kriebelt om te gaan. Ook dit jaar zijn er weer zo’n 100 concerten te beluisteren in Muziekcentrum Vredenburg en andere historische locaties in Utrecht.

Thema dit jaar is Tien eeuwen polyfonie en gezien de uitslag van de huidige poll vrees ik dat ik voor de bezoekers van mijn log even moet uitleggen wat polyfonie is. Letterlijk betekent het ‘veelklinkend’. Het is een meerstemmige compositietechniek waarbij aan de melodiën een grotere expressieve waarde wordt toegekend dan aan de akkoorden. De melodieën zijn onafhankelijk, vallen na elkaar in en imiteren elkaar dan op verschillende manieren. Bijna iedereen zal wel eens op deze manier hebben geprobeerd te zingen: in canon. Componisten verzonnen echter de meest ingenieuze imitaties, een paar tonen hoger of lager, omgekeerd of gespiegeld. Ook werd het een sport om zo meerstemmig mogelijk te schrijven. Een absoluut hoogtepunt op het gebied van de polyfonie is het 40 stemmige motet Spem in alium nunquam habui van Thomas Tallis. Op zaterdag 27 augustus zal vanaf 12.00 uur dit motet op verschillende locaties in Utrecht worden uitgevoerd, door een speciaal festivalkoor onder leiding van Adrián Rodriguez Van der Spoel .

Als jonge conservatoriumstudent heb ik ook eens gewerkt op een oude muziek festival in Oxford en daar was ik toen zo gefascineerd door de omvang van de partituur dat ik die meteen gekocht heb. Uitgevoerd heb ik het nog nooit, misschien komt dat er ooit van. Je moet je dan voorstellen dat je een opengeslagen partituur van 50 cm hoog en 70 cm breed voor je hebt liggen. Voor je staan dan acht (!) vijfstemmige koren, die ook nog eens polyfoon zingen.

Kijk ook eens op deze site.

8 thoughts on “Holland Festival Oude Muziek

 1. Tallis! Ga ik meteen opzetten! Mooi is dat, hè? Heb jij dat ook wel eens dat je na een muziekstuk zegt: ‘Dit is het mooiste wat er is!’ en dat je dat dan na een volgend muziekstuk ook weer zegt? Bijvoorbeeld na het Agnus Dei uit de Hohe Messe (door Aafje H.) en na een strijkkwartet van Shostakovitch weer?

 2. Net als bij lekker eten of een goed boek zeg ik maar:). Zou niet best zijn als als het dan bij dat ene stuk bleef!

  Zo is er nu muziek van Gombert op radio 4: Paul van Nevel, Huelgas Ensemble. Prachtig!

  Ook heb ik van die stukken waardoor ik ‘als door de bliksem getroffen’ ben en die ik bij de eerste keer luisteren voorgoed in mijn hart sluit. ‘Lamento della nimfa’ van Claudio Monteverdi is er één van en het motet ‘Der Mensch lebt und bestehet’ van Max Reger. Er zijn er veel meer…

  Tsjonge, wat een mooie muziek heeft die Gombert geschreven, ik weet al waar ik mijn geld dit weekend aan ga uitgeven.

 3. Na de reacties van twee kenners van hoog niveau durf ik bijna niet meer 🙂

  Ik heb even naar de muziek op de site geluisterd en het klinkt heel interessant. Lijkt me vreselijk moeilijk om zo te zingen, maar ik moet helaas toegeven dat ik het net zo moeilijk vind om lang te luisteren.

  Ik hoop niet dat ik je hiermee tot op het bot beledigd heb 😕

 4. @PeterS: De opname die je hebt beluisterd is volgens mij technisch niet helemaal in orde maar dat kan ook aan mijn pc liggen. Dus daar kan het ook aan liggen dat je er niet lang naar kon luisteren. Het is inderdaad niet muziek die meteen toegankelijk is.

 5. Geweldig, dat 40 stemmige motet Spem in alium. Maar is er eigenlijk ergens een foto van dat Festivalkoor? Die hebben dat toch maar even gezongen. Ben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s