Holland Festival Oude Muziek (2)

Afgelopen weekend heb ik weer als vrijwilliger bij het Holland Festival Oude Muziek gewerkt. Naast stoelen sjouwen, kaartjes controleren, tassen en deuren bewaken, plaatsenwijzen heb ik een aantal zeer mooie concerten gehoord.

Het festival werd afgelopen vrijdag tussen 18.30 en 19.15 uur geopend met beiaard bespelingen en het Utrechts klokkengilde. Het is fantastisch om door Utrecht te lopen met al dat gebeier! Op pad om het eerste concert te horen: Domus Polyphoniae, polyfonieën in de Dom. Dit concert was als het ware een voorproefje van al het moois dat iedereen nog te wachten staat deze week. Opvallend was dat het ensemble Trigon o.l.v. Margot Kalse al zong terwijl het publiek binnenkwam. Zonder dat er een duidelijke aanwijzing was werd het publiek op een gegeven moment stil en vervolgde Ensemble Organum o.l.v. Marcel Pérès het programma, Niet alls wat dit ensemble zong vond ik mooi, een van de stukken duurde ook veel te lang. Me Naiset & Toorama vond ik zeer verfissend omdat ze op een traditionele manier zongen. Ik had graag meer van ze willen horen. Leo van Doeselaar speelde afwisselend op het grote en kleine orgel. Tot slot zong het Festivalkoor o.l.v. Adrián Rodriguez Van der Spoel het veerstigstemmige Spem in alium waarover ik in de vorige log al schreef. Geweldig om dit stuk eindelijk eens live te horen en het werd op een fantasische manier uit gevoerd.

Op zaterdag trok het festivakoorl door Utrecht op dit motet op verschillende plekken ten gehore te brengen. Het is erg moedig dat men op deze manier het ‘gewone publiek’ in probeert te verassen met deze toch niet direct toegankelijke muziek. Ik vond het dan ook erg spannend hoe de uitvoeringen gingen. Het was te beluisteren in, onder andere in het wonderschonen Pandhof bij de Dom, het Postkantoor en zelfs midden tussen het winkelend publiek van Hoog Catharijne werd gezongen. Vooral deze laatste locatie heeft indruk op me gemaakt. Mensen werden als het ware overvallen door een oase aan rust die deze muziek uitstraalt. Een eindeloze stroom toevallige passanten stonden met open mond op de roltrap even te luisteren en vervolgden daarna al dan niet hun dagelijkse beslommeringen. Opvallend vond ik dat het winkelplein door het talrijk aanwezige publiek en de prachtige klanken als vanzelf tot concertruimte werd getransformeerd.

Zaterdagavond laat in de Pieterskerk was het concert van Diabolus in Musica ook een absolute topper. Ze zongen diverse werken uit de Notre Dame School met een verbluffende perfectie. Het is muziek uit de 12de eeuw maar het doet soms erg modern aan. Onthoudt de namen Leoninus en Perotinus en luister eens naar die wonderlijke muziek.

Karmozijnbes, Pandhof Utrecht

7 thoughts on “Holland Festival Oude Muziek (2)

 1. Wat leuk dat je weer in mijn geweldige stad was, alleen jammer dat we niet even hebben kunnen borrelen. Ik heb ook even je pol ingevuld en je raadt misschien al bij welke categorie ik hoor 😀

  xxxx Annelies

 2. Ik wist dat je hierover geschreven had en vanavond hoorde ik in de auto Kunststof van de NPS. Gast was een dirigent die ook op het HFOM optrad. Naam ben ik vergeten, maar hij is dirigent van Capella uit Amsterdam.

  Bijzondere man wel 😉

  De muziek die ze lieten horen was niet verkeerd. Maar uiteraard ben ik ook daar alles van vergeten. Strawinsky en Dupré meen ik te herinneren, of sla ik nu echt vreselijk onzin uit?

 3. De man die je hebt gehoord was de Nederlandse dirigent Daniël Reuss. Inderdaad lieten ze muziek horen van Stravinsky en Desprez. Dat heb je goed onthouden. De presentatrice zei het ook steeds verkeerd, ze had het over du Prez. Ze had zich erg slecht voorbereid vond ik. Het ergste vond ik nog dat ze het over een duel had ipv een duet. Ze wist ook niet wat polyfonie was, een cantus firmus, paarsgewijze imitatie maar ach, wie weet dat nou wel 😕 .

  Het opvallendste aan het interview vond ik dus ook hoe moeilijk het toch is voor iemand wie dagelijks met alleen musici omgaat om dingen gewoon uit te leggen aan een leek.

  Verder kon ik heel veel tussen de regels door luisteren omdat ik hem ken en dat is wel leuk. Helaas kreeg ik een telefoontje en kon ik niet alles beluisteren.

  Leuk dat je het gehoord hebt!!

 4. En het leuke was dat IK dus wel wist wat een polyfonie was, want dat had ik een paar dagen eerder hier op deze weblog geleerd.

  Dat ik de namen van de componisten verkeerd heb geschreven, dat vergeef ik mezelf dan maar, toch wel knap dat ik het heb onthouden, al zeg ik het zelf.

  Bij dat “duel” moest ik even aan de “battle’s” uit de rap-scene denken. En dat leek me wel een leuk idee om dat met koren te doen. Maar goed, het was een verspreking 🙂

  Al met al niet gek voor een ict’er 8)

 5. Weet je dat ik dit festival nog nooit bezocht heb? Ik ervaar dat eigenlijk als een gemis. Het zal wel komen doordat het in Utrecht wordt gehouden en ik in Amsterdam woon. Ik heb nu in elk geval de site even bekeken. Misschien lukt het me een dezer dagen nog wel om toch nog te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s