Eenarmige dirigent kan aardig uit de voeten.

Vanavond heb ik weer een generale repetitie gehad voor het jubileumconcert van hetStadsjongenskoor Oldenzaal. Het jubileum van het wordt aanstaande zondag 9 oktober gevierd met een bijzonder concert op twee verschillende locaties in Oldenzaal. Het concert begint om 15.00 uur in de Plechelmus Basiliek en na een ruime pauze wordt het concert vervolgd in het Stadhuis van Oldenzaal. Het geheel zal ongeveer om 17.00 uur afgelopen zijn. Na het concert is er een reünie van oud-leden.

Afgelopen zondag hadden we de generale repetitie van het gedeelte dat we in de Plechelmus Basiliek gaan zingen. Dit ging opperbest. Het is ook een groot feest om in zo’n prachtige akoestiek een concert te mogen geven. Meneer Velers de koster, die normaal niet zo scheutig is met complimentjes, glunderde van oor tot oor! De jongens hebben het prima gedaan. Nu het concert nog: ga ervoor jongens!

Afgelopen afgelopen zondag kon ik nog vol energie met mijn hele lijf dirigeren. Vandaag, op de generale van het Stadhuishal gedeelte, heb ik met mijn rechter arm geprobeerd mijn linker gipsarm te compenseren. Ik moet zeggen, het ging best goed! Veel morele en muzikale steun krijg ik van Aartje Disberg, de pianiste en Ivette van Laar, de zangdocente. Ook het bestuur van het koor staat continu klaar om me daar waar het moet te ondersteunen. Hulde aan iedereen die mee helpt! Wel kost het nog veel meer energie dan anders en ik zal aanstaande zondag ook goed moeten opletten hoe ik daarmee om ga. Ook de jongens zijn op een gewone donderdagmiddag wat minder geconcentreerd. Ze hebben al een hele dag school gehad en dan moeten zo bij mij nog anderhalf uur staan te zingen! Petje af daarvoor!

Wat ik vooral opvallend vond aan mezelf is dat ik met die mitella om mijn nek zelf niet lekker kan zingen en mijn algemene basishouding na een tijdje verkrampt. Ik ga dan een beetje krom staan en dat moet ik zien te vermijden. Ik zal dus echt, wil ik het goed en optimaal volhouden, af en toe daar waar het mogelijk is, moeten ontspannen. Omdat ik zo met die ene arm bezig ben, raakte ik herhaaldelijk uit mijn concentratie. Normaal is je rechterarm steeds bezig ‘de tactus’ (de maat) te slaan. Met je linkerarm geef je dan o.a. inzetten aan, de dynamiek en nuances in de tekst. In het geval van het jongenskoor gebaar je ook dingen als ‘opletten’, ‘recht opstaan’, ‘zit niet te klieren’, ‘mond open doen’ en ‘goed gedaan joh’ aan. Doordat ik ook dat nu allemaal met één arm moet doen raakte ik een aantal malen de weg kwijt in het stuk. Normaal weet je linkerarm dat de rechter bij de vierde tel is maar aangezien de rechter nu toevallig bezig was met het gebaar ‘recht opstaan’ wist hij niet meer of hij een één of een drie moest slaan. Loslaten wordt nu hét sleutelwoord. Alle techniek die ik heb moet ik overboord gooien en ik heb twee dagen nu om te wennen aan iets nieuws. Hier ga ik ook echt even rustig over nadenken en voor studeren.

Ook het projectkoor zal aan een eenarmige dirigent moeten wennen. Gelukkig heb ik met hen aanstaande zondag nog een generale repetitie. Ik denk dat ik met die club wel eens de grootste moeilijkheden kan tegenkomen omdat ze voor het merendeel a capella zingen. Hans Stege onze organist zal het zonder repetitie moeten doen maar volgens mij zijn organisten doorgewinterde probleemoplossers. Ik vertrouw dan ook op zijn uitstekende professionaliteit.

Dit zijn ze dan, de jongens en jongemannen van het jarige Stadsjongenskoor Oldenzaal:
GEFELICITEERD!

18 thoughts on “Eenarmige dirigent kan aardig uit de voeten.

 1. Heb jij je arm op deze foto al in het gips Mariette? Veel succes met de uitvoering, ik zal duimen. Als het op tv Oost komt zeg je het dan even? Met tijdstip graag. Jammer dat ik zondag naar Borne moet 😕

 2. Ik heb net een foto van mijn gipsarmpje gemaak, was ‘m net aan het bewerken. Je moet wat hè nu. Achter de pc zitten gaat me momenteel nog het beste af. Van RTV Oost hebben we nog niets gehoord maar je weet nooit. Borne ligt niet ver van Oldenzaal hoor!

 3. Mariette: ook gefeliciteerd, het koor en jij. Maar die arme Sebbo wordt zomaar bladluis genoemd na zijn vriendelijke aanbod. Wel grappig zo’n term.
  @ Sebbo: heel vriendelijk, hoor.

 4. Beter een éénarmige dirigent dan een éénarmige bandiet 🙂

  Blij dat het redelijk goed (naar omstandigheden) is verlopen. En succes zondag.

 5. @de P: het voordeel….. zie ik op het moment nog niet. Wel betrapte in mij vanmorgen diep nadenkend en bezinnend op de afgelopen tijd. Misschien ga ik daar nog iets mee doen in de toekomst.
  @Sebbo: een bladluis moet zo onzichtbaar mogelijk zijn.
  @PetersS: ik heb een soort Lucky Luke thuis 😉 .

 6. Jammer dat het je linkerarm is, anders had je een carrieremove kunnen maken naar het pianoconcert voor de linkerhand van Ravel. 😉
  Gelukkig is dirigeren met een arm minder onmogelijk dan het bespelen van de meeste instrumenten, dus wat dat betreft heb je nog geluk. Sterkte met de concerten!

 7. Hallo Mariette, ik las in een mail van je vader over deze weblog!
  Sterkte ermee! Ik hoop dat alles goed is gegaan? Vast wel! 😉

 8. Die nieuwe kopfoto past mooi bij die witte gipsarm. Maar zonder gein, ik hoop dat het goed gelukt is. Tenslotte heb ik in Borne de hele middag geduimd. 😉

 9. een hele mooie kopfoto inderdaad.
  Ik vind het toch wel heel sneu; dat soort dingen duurt vaak lang (denk ik hoor) en het is natuurlijk het meest belangrijk in je leven. Ik stuur een kaarsje naar de heilige Theresia. (Beetje grapje, maar je weet nooit)

 10. Ha Mariette! Nog lang nagefeest gister? Ik kwam kapot thuis, met keelpijn…. Maar jee, wat was het een geweldig jubileumconcert! Ben trots op de jongens en trots op jou, dat je er met 1 arm toch zo’n feest van hebt weten te maken! Ben je goed thuis gekomen? 😉

 11. haa, koorleden
  jullie hebben een mooi groot koor.
  nu heb ik een vraagje.. doen jullie ook mee met de voetbalwedstrijd, georganizeerd door pueri?
  lijkt me gezellig. als jullie mee doen.. wij komen uit VENRAY!
  nou ja, jullie heb een gezellig koor met al die jongens en die mannen.

 12. hallo mariette, via google ben ik terechtgekomen op je site i.v.m. een radiuskopfractuur in 2005. daar ik momenteel eenzelfde fractuur heb, ben ik zo vrij om je te vragen of je arm volledig is genezen. ik ben niet geopereerd. volgens mijn chirurg is het de vraag of het ooit goed komt. ben erg benieuwd naar je reactie.
  met vriendelijke groeten,
  lkb

 13. Beste lkb, bij mij is het goed gekomen maar ik heb er wel nog een tijd last van gehad. Ik hoefde ook geen operatie omdat het een “barst” was, dus alles zat nog op z’n plek. Ik heb een tijd lang tennisarmachtige klachten gehad maar daar ben ik nu ook weer van af. Veel sterkte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s