De sneeuwstorm van 1916

Mijn vader, Johan Effing, is naast een vakkundig stucadoor, al meer dan 50 jaar weerman. Hij kan dan ook beter dan wie dan ook een oordeel geven over de bijzonderheid van de hoeveelheid sneeuw die het afgelopen weekend in Enschede en omgeving is gevallen. Iedere dag stuurt hij mensen die belangstelling voor zijn waarnemingen hebben een mail met daarin de gegevens van de afgelopen dag en een kort weerpraatje. Vandaag schreef hij:"Nu de sneeuw in de digitale regenmeter bijna allemaal gesmolten krijg ik een steeds beter beeld hoeveel neerslag er hier verleden week vrijdag en zaterdag naar beneden is gekomen. Als ik al het smeltwater van de digitale regen meter bij elkaar optel kom ik aan een neerslag som van 59 mm over 25 26 en 27 november. Vliegbasis Twente komt alleen over 25 en 26 november al aan een neerslag som van 65 mm. Het wordt me steeds meer duidelijk dat er vrijdag en een deel van zaterdag hier iets heel bijzonders is gebeurt. Het gebeurde heeft lijkt veel overeenkomsten te hebben met de sneeuwstorm van 16 januari 1918. die Buisman in Bar en Boos beschrijft. Ook toen is er volgens artikelen in kranten uit die tijd grote schade aangericht in de bossen. Ook hebben toen de waarnemingen op veel neerslag stations een dag of drie stil gelegen. Morgen is denk al de sneeuw in de digitale regenmeter gesmolten. Dan ga ik alles nog weer eens weer op een rij zetten. Vanmiddag heeft de zon hier geruime tijd geschenen. Bijgevoegd een plaatje dat ik vanmorgen gemaakt heb op de parkeerplaats voor het gemeentehuis.Tot Morgen, Johan Effing"

10 thoughts on “De sneeuwstorm van 1916

 1. Wat leuk is deze web-log, ik ken een koordirigent die een meteorologische opleiding heeft gehad en ook altijd interessante wetenswaardigheden heeft. Ik zal hem deze web-log eens laten zien. Zijn muziekkeuze ligt wel in deze lijn, vermoed ik.

  O ja, leuke foto’s trouwens.

  Groeten,
  Marguerite

 2. @Marguerite: ik ken inmiddels via mijn vader heel wat meteorologen die groot muziekliefhebber zijn. Ik heb zelfs diverse keren met een koor in het KNMI opgetreden. Ik denk dat ik een van de weinige ben 😉 .

 3. Het is misschien iets te ver weg voor het weer bij ons, maar die site van je vader ga ik eens vaker bekijken.

  Maar da’s veel sneeuw, daar op die parkeerplaats.

 4. @de P: Bijna? Zou je zeker kunnen weten. Trouwens er staat nog een sneeuwfoto op van vlakbij je oude werkplek. Ik had gedacht dat je deze wel zou zijn opgevallen. 😉

 5. Trouwens, mijn pa belde een uur geleven met nog bevende stem op: met donderend geraas was in 1x al het sneeuw van het dak naar beneden gevallen. De hark die achter thuis stond was “kats deur midd’n”!

 6. ‘K baal alleen al van het feit, dat die Engelse blizzerd eruit is..Eindelijk was er een beetje hoop..Je weet ‘t, ik volg je pa op de ‘voet’.. 😉 ‘k ben daardoor het ‘weervrouwtje’ geworden, hier thuis.. 8)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s