Jongens testen

Het is weer zover. Vandaag heb ik de jacht op nieuwe jongens voor het Stadsjongenskoor geopend. Komende weken ga ik onder begeleiding van een bestuurslid naar alle basisscholen in Oldenzaal en dan mogen de jongens van groep 4 mee doen aan een stemtest. Het jongenskoor is zich er van bewust dat het zeer waardevol is dat ze de scholen mogen bezoeken om jongens te “selecteren”, dit is niet zo vanzelfsprekend. Ik weet zeker dat dit bij draagt aan het feit dat er ieder jaar weer zoveel jongens “instromen”. Kinderen komen vaak niet zelf op het idee dat zingen erg leuk is. Een duwtje in de rug van een dirigent die zegt: “jij kunt heel erg goed zingen!” werpt meestal een ander licht op de zaak. De uitgekozen jongens zijn meestal erg verrast en willen heel graag. Of de jongens nu willen of niet, iedereen doe mee aan de stemtest. Als ik vind dat de jongens goed kunnen zingen worden ze uitgenodigd een openbare repetitie bij te wonen. Pas dan beslissen ze of ze bij het opleidingskoor willen zingen.

Meestal test ik zo’n 100 goed. Van deze 100 komen er 25 opdagen op de openbare repetitie. 20 Jongens besluiten dan lid te worden. In de eerste weken vallen er meestal gelijk 3 af die denken: “Nee, hé, vreselijk!”. In de maanden daarna sneuvelen nog een stuk of 5 jongens die het zingen als activiteit niet leuk genoeg vinden. Van het opleidingskoor 2005-2006 zijn er nu nog 13 over. Dit is best veel. Ik schat dat er zo’n 10 na de zomervakantie doorgaan. In de loop der jaren valt minstens de helft nog af. Ik mag blij zijn als er nog 5 over zijn als ze op de middelbare school zitten. Uiteindelijk besluiten 2 á  3 door te gaan met zingen bij het jongemannenkoor.

19 thoughts on “Jongens testen

 1. Destijds heb ik het boek gelezen voor voor mijn eindexamenlijst, nu las ik het tijdens mijn vakantie in Turkije, ik vond het boek absurdistisch en vervreemdend.
  In mijn visie was de hoofdpersoon flink gestoord, hij had last van wanen en hallucinaties.

 2. Voor mij was het ook de tweede keer dat ik het boek las. Ik vond het een goed boek maar ik heb ook heel veel andere boeken gelezen die ik net zo goed of beter vond.Ik snap dus niet zo goed waarom dit boek zo hoog scoort op lijsten als beste boeken uit de Nederlandse literatuur op sites als: http://boekenrijk.web-log.nl/. Zo veel indruk heeft dit boek ook weer niet op me gemaakt.

 3. 5% Van de oorspronkelijk geselecteerden (en in feite 20% van de groep die komt kijken op die openbare repetitie) die blijft tot aan het voortgezet onderwijs, vind ik toch niet gek als je uitgaat van de concurrentie van allerlei andere activiteiten. Een hele verdienste, Mariëtte, dat je die jongens enthousiast weet te houden.

 4. Zo werkt het hier met de harmonie. Schoolbezoek, blokfluitles en hopen dat er wat over blijft. En dan hebben wij het voordeel dat er ook meisjes bij mogen, die zitten meestal niet op voetbal…

 5. Er schijnt een nieuwe feestwinkel te zijn in Oldenzaal en het resultaat daarvan is nu dat de eerste stinkbom na de repetitie is “uitgeprobeerd” in de WC van het repetitiegebouw. Met andere woorden: het is niet altijd koek en ei tussen de jongens en mij.

 6. Ben je al eens voorgedragen voor een cultuurpijs der Nederlanden? Zoniet, dan wordt dat hoog tijd. Was ik nog maar een jongetje en woonde ik in Oldenzaal, Losser of desnoods Overdinkel, de Lutte of Weerselo.

  Geen behoefte aan een schorre doch enthousiaste bas-bariton?

 7. Je maakt het wel erg bont de P. We hebben wel een winterlied waarin een oude opa een solo zingt over de spelletjes die hij speelde deed in de sneeuw. Maar ik moet dan aan de huidige opa’s vragen of ze hun solo’s willen afstaan.

  Verder komen we graag een keer naar Zeeland!

 8. Het kan niet altijd koek en ei zijn…zeker niet met stinkbommetjes, die toch al zo naar rotte eieren ruiken.. 😉

 9. Gelukkig weet ik wat je doet, anders had ik toch heel vreemd gekeken naar de titel die in mijn RSS reader verscheen. Jongens testen????

  En ik vind het best wel een groot aantal dat blijft zingen. Met alle nintendo’s als concurrent doen jullie dat meer dan aardig.

 10. Overigens, nooit meer een stukje beginnen met: ‘Het is weer zover.’

  (Omdat jij het bent, heb ik het toch helemaal uitgelezen.)

 11. Bij mij zingen de jongens gewoon door als ze de baard in de keel krijgen. Het is belangrijker dat ze goed in hun stemwisseling begeleid worden dan dat ze een tijdje hun mond moeten houden zoals vroeger het geval schijnt te zijn geweest. Door gewoon door te zingen houden ze binding met de rest van de groep en leren ze hun nieuwe stem op een goede manier te gebruiken. Ook blijven ze als het aan mij ligt zo lang mogelijk bij de jongens zingen om hun kopstem goed te ontwikkelen want echt laag zingen kunnen ze vaak ook niet.

  Pas als het echt niet meer gaat of als ze qua leeftijd echt niet meer bij de jongens passen gaan ze over naar het jongemannenkoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s