Open Dag Concordia Enschede

ConcordiagrotezaalVandaag hield Concordia  Kunst & Cultuur van 12.00 tot 17.00 uur open huis. In twee verschillende zalen konden kennismakingsworkshops gevolgd worden die betrekking hebben op de cursussen die dit jaar gegeven gaan worden. Ik heb twee workshops zang en stem gegeven. De aanloop was bijzonder goed moet ik zeggen.

Dit jaar ga ik verschillende lessen verzorgen voor de theaterwerkplaats . Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen kortlopende cursussen volgen om kennis te maken met theater maken, of een volledige basiscursus van een jaar (nu met certificaat!). Naast lessen toneelspelen krijg je ook dans en beweging, en zang en stemlessen.

Heb je een volledige basiscursus gevolgd dan kun je het jaar daarna het theater in om een voorstelling te maken.  Dit jaar ga ik voor het eerst meewerken aan een echte voorstelling. Samen met Denise de Jong van Lier ga ik een low budget musical maken met kinderen. Het zal geen groot  spectakel a la van der Ende worden maar we gaan wel echt in dat mooie zaaltje spelen!. Denise en ik  willen gaan werken vanuit de mogelijkheden die groep ons aanreikt, dus zonder audities. We gaan de musical helemaal zelf samenstellen, voor een deel met bestaand materiaal maar we willen zoveel mogelijk zelf schrijven.

Het enige dat we nu weten is dat er een moord gepleegd is in een nagelstudio!

37 thoughts on “Open Dag Concordia Enschede

 1. Welcome home, zou ik zeggen. Wij Zeeuwen zijn opgegroeid met ontzag – en zelfs vrees- voor de kracht van het water. Ik begrijp heel goed hoe je je voelt.

  Ik neem aan dat jullie zijn getroffen door de plotseling invallende ebstroom, die op sommige delen van het vooral Noord-Nederlandse strand ook ineens een bende zand uit de geulen meeneemt. Het water trekt daar enorm. En dan krijg je zo’n mui.

  Wij leerden vroeger ook: je laten meetrekken met de mui en er dan uitzwemmen. Dat heb ik godlof nooit in praktijk hoeven te brengen.

 2. (off topic)
  Bij de A en B-componisten was er nog wel wat te kiezen.
  Dat er geen ‘geen van allen’ bij stond, viel me niet op.
  Maar deze heren met een C, ik kan er geen gehakt van maken. 😦

 3. @ de P. Zo ben ik grootgebracht met ontzag voor het weer en dan met name onweer en storm. Dat krijg je met een weerman als vader. Hoe zeer hij ook weet hoe gevaarlijk onweer is, ook hij is al twee keer overvallen door dit verschijnsel.

 4. Het is mij, hier in Nieuw Zuid Wales, al zo vaak uitgelegd hoe je, vanaf het strand, kunt zien wat het water aan het doen is. Maar toch Wil dat gewoon niet lukken. Ik ZIE het dan niet. Niet dat ik tegenwoordig meer ver het water in ga. De laatste keer dat ik dat in de oceaan deed, wilde ik alleen pootje baaien. Dus hield ik mijn bril op. Liep IETS te ver. Brilletje weg! Heb door Sydney moeten rijden terwijl ik eigenlijk niet duidelijk zien kon. Maar dat was toch niet zo angstig als jouw ‘avontuur’. Wel duurder. 😦 😀

 5. Hier nog een Zeeuw, ook ik ben altijd oplettend als ik in zee ga zwemmen en ontzag voor de zee zit er diep in. Het advies van de P. klinkt heel plausibel, maar of je de rust en kalmte kan bewaren om het ook in de praktijk te brengen……

  Toch fijn dat we de reddingsbrigade nog hebben.

 6. Fijn dat je even virtueel, in Sydney kwam kijken, Mariette. Bij jullie nu precies middennacht en bij ons 8 uur op Woensdagmorgen. De zon is op. (Ik heb twee klokken boven mijn hoofd hangen. -Niet helemaal boven mijn hoofd.) Één staat Amsterdam onder de andere Sydney. Dat heb ik gedaan toen zij in 2002 exchange-student was in Amsterdam. Ik vond/vind het interesant dat je blokfluit als hoofdvak kon studeren. Mijn onderwijzer, in de Jan Ligthartschool, in Gouda, leerde ons dat spelen en hier, in Wollongong, op de kweekschool (1962, 1963) was het verplicht om een blokfluit te kunnen spelen. Dus daar had ik geen moeite mee. Hij had me ook al accodeon leren spelen. Daar heb ik veel meer aan gehad, gedurende de 37 jaren voor de klas. Geniet nog van jullie zomer. Maar wees voorzichtig. 🙂 Over 7 dagen beginnen wij hier onze (zogenaamde) Lente. Het officiele zwemseizoen begint dan op 1 oktober.

 7. Las net dat je in Australië ook tijdens het zwemmen meegesleurd kunt worden. Alleen dan geen stroming, maar een haai. Tja…… daar helpt geen Baywatch aan natuurlijk.

 8. Maar Mariette toch!! Had je bijna de krant gehaald 😉 Nooit meer doen hoor, laat de zee maar over aan ‘ons’.. 😀

 9. Jeetje Mariette!!! Krijg de kriebels tijdens het lezen. Ik vind de zee geweldig, net als zwemmen in de zee. Maar heb er ook een heilig ontzag voor… Fijn dat jij je eigen ‘Mitch’ bij je had die je kon redden!!
  Heb trouwens ook met veel plezier jullie vakantieverslag gelezen!

 10. Wat een verhaal, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik heb dat voor jaren geleden ook eens meegemaakt op Ameland. Ik voel nog de stroom me in zee trekken. Maarja je bent er weer. Succes met jouw lig

 11. @Sebbo, de fysieke herinnering dat je voelt dat de zee aan je trekt is inderdaad heel tastbaar. Een dag later heb ik eerst wel een half uur alleen met mijn voeten in het water gestaan, voordat ik verder durfde.

 12. hey mariette,

  als ik je verhaal zo lees, krijg ik het weer benauwd. JE kunt heel duidelijk schrijven over het gebeuren. Ik zit er zo weeer in. Het was inderdaad een ontzagwekkende ervaring, ook voor mij en de volgende dag stond ik toch een beetje anders in zee. Ook ik dacht heel even dat we het niet zouden redden en dat terwijl ik daar al meer dan 20 jaar kom….
  Verder:, mooie weblog.

 13. Hey, Mitch eeeeuh Edwin! 😉

  Leuk dat je even hier reageert. Ik denk dat ik voor altijd anders in de zee sta. De wijze les is niet alleen dat ik nu weet wat een mui is, maar dat ik nooit meer alleen in zee ga zwemmen. Ik voelde me helemaal kansloos en ben blij dat ik het allemaal na kan vertellen.

 14. Klinkt goed Mariette. Even over die mooie zaal. Prachtig die ouderwetse schouwburgen. In Breda (mijn gebooerteplaats) was er ook zo een en die heette ook Concordia.
  Je krijgt het al weer druk, hè?
  Groetjes T.

 15. Zomerstop? Volgens mij is de zomer nog niet gestopt hoor 🙂

  Maar dat wordt een mooie uitdaging, een musical schrijven. Of heb je dat vaker gedaan?

  Ik ken iemand die een nagelstudio heeft, dus als je nog specifieke vragen hebt…..

 16. De tekst van Fialas komt erg in de richting! Het is even afhankelijk van de leeftijden van de kinderen hoe de moord gepleegd gaat worden. En op liefdesgebied moet er ook het een en ander gebeuren.

 17. En dat alles in een prachtige meer dan 100 jaar oude schouwburg (1902, en na brand in 1909 herbouwd.)
  Het wordt dus nog steeds gebruikt voor het doel waarvoor het destijds gesticht is.
  Mariette, dat schept dus wel een verplichting!

 18. Mariette :: op liefdesgebied kan van alles gebeuren:

  liefdespret gaat vlug voorbij
  liefdesleed blijft heel lang zeuren
  maar waarom zouden we treuren

  als in mei de rozen geuren
  komt er een nieuw lief voorbij

 19. Even ter correctie: deze prachtige zaal die je op de foto ziet is niet de schouwburg van Enschede.

  Het is de “grote zaal” van het Theater Concordia aan de oude martkt te Enschede. Het wordt ook wel de “mooiste kleine zaal” van Nederland genoemd. De zaal heeft 160 stoelen en het pand is meer dan 100 jaar oud.

 20. fair is foul and foul is fair
  kopje thee met suikerwafel
  flesjes gifspul her en der
  héé, een lijk onder de tafel,
  goedverzorgde roze nagels
  zonde toch van al dat werk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s