Cosmische repetitie met ijsvogels

Vanavond repeteerde het koor de Kringzingers op een andere locatie dan normaal. Een van de bassen nam afscheid en aangezien hij vrijwilligerswerk doet bij de Sterrewacht (Cosmos Ontdekcentrum Denekamp) leek het hem een goed idee daar te repeteren. Bij de Cosmos kun je niet alleen genieten van de sterrenhemel,maar er is ook een heuze sterrentuin waar je kunt rondwandelen en genieten van allerlei planten en bloemen die met sterrenkunde en met het Twentse landschap te maken hebben. In de astrologische cirkel kunt je eigen sterrenbeeld opzoeken en de daarbij behorende planten.

Bijzonder is ook dat je via de tuin naar het riviertje de Dinkel kunt lopen. Aan de oever van de Dinkel onder een mooie eik, is een kleine houten "tribune" gebouwd en op het water een soort podium. Op dit Dinkelpodium stond ik vandaag te dirigeren terwijl het koor iets hoger op de oever stond.

Ijsvogel_alcedoatthisth_2 Tijdens Thou knowest Lord the secrets of my hearts van  Purcell moest het koor nog aan de akoestiek wennen maar begonnen de vogels al zachtjes mee te fluiten. April is in my mistress face van Morley viel kennelijk zo in de smaak dat verschillende koorleden een ijsvogel van links naar rechts over het water zagen vliegen. 

Opgetogen over dit gebeuren besloot ik een korte pauze in te lassen. Aangezien ik met de rug naar het publiek sta krijg ik dat soort sensaties helaas niet mee. De ijsvogel was echter niet voor niets van links naar rechts over het water gevlogen en had nog iets speciaals in petto. Kennelijk moest de partner worden opgehaald en met een enorme vaart vlogen ze samen van rechts naar links terug. Ik zag ze nog net in een flits. Het was de eerste keer dat ik ijsvogeltjes heb gezien, hetzij in vliegende vaart, maar toch… ik heb ze gezien!

Als dank hebben we flink geschaafd en gepolijst aan het Ave Verum van Elgar . Het was een zeer gedenkwaardige repetitie waarbij ik veel inspiratie heb opgedaan voor een mogelijk concert.

28 thoughts on “Cosmische repetitie met ijsvogels

 1. Tallis! Ga ik meteen opzetten! Mooi is dat, hè? Heb jij dat ook wel eens dat je na een muziekstuk zegt: ‘Dit is het mooiste wat er is!’ en dat je dat dan na een volgend muziekstuk ook weer zegt? Bijvoorbeeld na het Agnus Dei uit de Hohe Messe (door Aafje H.) en na een strijkkwartet van Shostakovitch weer?

 2. Net als bij lekker eten of een goed boek zeg ik maar:). Zou niet best zijn als als het dan bij dat ene stuk bleef!

  Zo is er nu muziek van Gombert op radio 4: Paul van Nevel, Huelgas Ensemble. Prachtig!

  Ook heb ik van die stukken waardoor ik ‘als door de bliksem getroffen’ ben en die ik bij de eerste keer luisteren voorgoed in mijn hart sluit. ‘Lamento della nimfa’ van Claudio Monteverdi is er één van en het motet ‘Der Mensch lebt und bestehet’ van Max Reger. Er zijn er veel meer…

  Tsjonge, wat een mooie muziek heeft die Gombert geschreven, ik weet al waar ik mijn geld dit weekend aan ga uitgeven.

 3. Na de reacties van twee kenners van hoog niveau durf ik bijna niet meer 🙂

  Ik heb even naar de muziek op de site geluisterd en het klinkt heel interessant. Lijkt me vreselijk moeilijk om zo te zingen, maar ik moet helaas toegeven dat ik het net zo moeilijk vind om lang te luisteren.

  Ik hoop niet dat ik je hiermee tot op het bot beledigd heb 😕

 4. @PeterS: De opname die je hebt beluisterd is volgens mij technisch niet helemaal in orde maar dat kan ook aan mijn pc liggen. Dus daar kan het ook aan liggen dat je er niet lang naar kon luisteren. Het is inderdaad niet muziek die meteen toegankelijk is.

 5. Geweldig, dat 40 stemmige motet Spem in alium. Maar is er eigenlijk ergens een foto van dat Festivalkoor? Die hebben dat toch maar even gezongen. Ben

 6. Grandioos! dat was een verwijzing regelrecht vanuit de hemel. jullie moeten een ode aan Sint Fransiscus op het repertoire zetten. Heeft Respighi niet zoiets geschreven? Of hoe heet die Belg ook alweer?

 7. @Petra: ik heb het paartje gezien maar maar ze vlogen echt in een rotvaart over het water. Dat schijnt trouwens een ervaring te zijn die meer mensen hebben. Je ziet iets vliegen en dan zegt een ander: dat was een ijsvogeltje!

 8. @ Mariette :: precies, zo verging het mij ook, meerdere malen!!
  De eerste kee, wij zaten aan een beek, dacht ik dat het een voorbijwaaiend lolliepapiertje was.

 9. Prachtig Mariette, ik zou graag mee gerepeteerd hebben die dag. Misschien een goed plan om eens met een koortje van loggers aan de Dinkel te staan zingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s