Les Choristes

Choristes_fullTV tip:

Vanavond  20 december 23.10 uur Ketnet/Canvas komt de populaire Franse film Les Choristes op de Belgische TV.

Een aanrader voor wie van (jongenskoor)muziek houdt. Ik heb de film zelf nog niet gezien maar van verschillende kanten heb ik tips gehad dat ik deze niet mag missen!De film gaat over een jongensinternaat waar een nieuwe leraar wordt aangenomen. Het internaat staat bekend om zijn harde aanpak en het motto: acti reactie. De nieuwe leraar kan zich niet in het strenge regime probeert op zijn eigen manier de jongens in het gareel te krijgen en te houden. Hij begint hij een koor met zijn klas. Het verhaal schijnt niet zo bijster interessant te zijn maar de muziek prachtig en daar ga ik natuurlijk voor. Ik heb de partituur al in huis, dus ik kan meelezen. Het jongenskoor dat in de film meespeelt is ter plekke geformeerd  uit de jonge acteurs die voor handen waren. Het leerproces dat het koor in de film doormaakt, is tijdens de opnamen op vrijwel dezelfde wijze door de kindacteurs meegemaakt. De filmmaker Coulais: “Als we de muziek door een professioneel koor hadden laten inzingen, dan zouden de personages niet meer geloofwaardig zijn geweest.”

Luisterfragment uit de film: klik hier .

Voor de liefhebbers: hierbij nog wat jongensmuziek van toen ik een jaar of 10 was. Ik was toch wel fan van deze jongens.

22 thoughts on “Les Choristes

 1. Ik ben eigenlijk helemaal niet gewend dat er iets over mij als dirigente gezegd wordt in recensies. Ik ben meer het type van “laat het koor schitteren” en niet ikzelf.

  Waarschijnlijk moest ik met die ene arm enorm overcompenseren om te bereiken wat ik wou. Er zaten koorleden van een ander koor van mij te luisteren en die zagen me voor mijn doen totaal onbekende gebaren te maken. Vooral groot en erg actief daar waar nodig.

  Over elk voordeel heeft zijn nadeel gesproken: ik denk dat ik meer van mezelf heb gegeven dan ooit. Grenzen heb verlegd, en dat voelt goed!

 2. Ik vond de film prachtig van sfeer. Het verhaal stelde inderdaad niet veel voor en de muziek is prachtig, precies zoals de recensies schreven.

  In Frankrijk is deze film een enorme hit geweest. Iemand heeft me deze film aangeraden “om beslist samen met de jongens van mijn koor te zien!”. Ik vond de film wat dat betreft weinig informatief en erg zoetjes. Het geeft een behoorlijk geromantiseerd beeld van het zingen. Het is natuurlijk onmogelijk om binnen zo’n korte tijd zo’n muzikaal resultaat te halen met een stel jongens “van de straat”. Frankrijk kent een aantal zeer goede jongenskoren en een daarvan zag ik op de aftiteling staan.

  Maar ga vooral zelf kijken en laat je meeslepen door het warme verhaal. Een echte kerstfilm zou ik zegen.

 3. En afgelopen Kerst (2007) was hij weer op de tv… Ik heb mijn vader heel dwingend gevraagd m toch op te nemen en nu staat ie op schijfje… Nu nog tijd vinden om te kijken!

 4. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb ‘m nog een keer gekeken. Ben van plan om een aantal van de liederen met het jongenskoor te doen dit jaar.

 5. Hoi Mariette, wat leuk dat jij iets over deze film mailt.
  Was vorige week bij mijn zusje in Zwitserland en zij heeft deze film ook gezien.Ze was erg onder de indruk. Heb gelijk videoland gebeld,maar zij hebben deze film helaas niet in hun bestand.Wie kan mij aan deze film helpen?LES CHORISTES? Wie heeft m opgenomen?
  Doe het maar ff via jou site Mariette!
  Wens jullie allemaal een heel gelukkig en gezond 2009.VOL MUZIEK! Want zonder muziek leven wij niet!
  Liefs Karin.

 6. Ben nog iets vergeten….
  Mocht iemand de film hebben,en/of er iets meer over weten waar ik deze kan huren?
  Mijn e-mailadres is:karinhertsenberg7@hotmail.com.

  Groetjes Karin.
  En natuurlijk een hele fijne jaarwisseling.

 7. Hoi Karin, ik ken iemand die deze film heeft. Ik zal jullie met elkaar in contact brengen. Hij is overigens vaak op tv hoor. Ik zal je mailen wanneer ik ‘m een keer weer zie staan. Enneuh, kom je op het zomerconcert van het Stadsjongenskoor? Dan zullen we speciaal voor jou een liedje uit deze fim nog een keer zingen:).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s