Solist Stadsjongenskoor Oldenzaal zingt in de Nederlandse première van het Requiem Karl Jenkins!

Het Twentse kamerkoor Mardi le Vingt  en het orkest Florilegum Musicum  onder leiding van dirigent Herman Koops,  zal op zaterdag 10 maart om 20.30 uur in de  St. Pancratiusbasiliek te Tubbergen de Nederlandse première verzorgen van het Requiem van Karl Jenkins . Speciale medewerking aan dit concert wordt verleend door het Schola Cantorum Twente. De Schola zal delen uit het Gregoriaanse requiem ten gehore brengen. Het Stadsjongenskoor Oldenzaal is gevraagd de jongenssolist te leveren voor het Pie Jesu.

Componist Karl Jenkins studeerde muziek aan de universiteit van Cardiff en de Royal Academy of Music en Londen. Na zijn studie werd hij vooral bekend als jazz en rock muzikant op de toetsen, saxofoon en hobo.  Ook legde hij zich toe op het schrijven van reclamemuziek en schreef hij samen met zijn zoon muziek comercials voor onder andere de Mc Donalds en BMW. Vanaf 1995 begon Jenkins  vaker aan crossover projecten waarbij hij verschillende muziekstijlen probeert te vermengen.

Het Requiem van Karl Jenkins werd in maart 2005 voor het eerst uit gevoerd in Engeland en kreeg overal lovende kritieken. In november 2006 was de Canadese première en 10 maart de Nederlandse. In mei 2007 volgt de première in de Verenigde Staten. Heel erg bijzonder is dat Mardi le Vingt ook de Franse première mag verzorgen in de 2008!

Het Requiem van Jenkins is overwegend klassiek met muzikale invloeden uit de hele wereld.

Jenkins gaat er vanuit dat alle godsdiensten en overtuigingen in diepste wezen gelijk zijn. Hij gelooft  in de “circle of life”. Het leven is een opeenvolging is van geboren worden, stervenen weer geboren worden.  We krijgen iedere keer weer opnieuw de kans omte leren en  te groeien.  Deze gedachte komt sterk naar voren in de  uitvoering van het Requiem door Mardi le Vingt. Zij hebben gekozen om het Pie Jesu  van het Requiem te laten zingen door een sopraan “op leeftijd”  Kay Jensma  en een jonge jongenssopraan, Gabriël vanSintmaartensdijk (11 jaar).

Vanavond heb ik de eerste repetitie gehad met de jongens, mevrouw Kay Jensma en het koor.  Jongens, hoor ik iedereen denken? Er is toch maar één solist. Dat klopt! Maar voor deze solo heb ik drie reservespelers opgesteld. Gabrië zingt de solo maar Ruben is de eerste reserve. Een moeilijke taak. Ten alle tijde klaarstaan om het over te nemen als Gabriël ziek wordt. Iedereen zou zich een collega wensen als Ruben. Hij doet het geweldig! Ik ben weer eens trots op mijn jongens.

Komt dat zien!

Zaterdag 10 maart om 20.30 uur in de  St. Pancratiusbasiliek te Tubbergen en zondag 11 maart 16.00u. St Jacobuskerk te Enschede. Toegang E 20,00.

Luister!

27 thoughts on “Solist Stadsjongenskoor Oldenzaal zingt in de Nederlandse première van het Requiem Karl Jenkins!

 1. Ik heb iets op de radio erover gehoord. Op Radio538 notabene 🙂

  Verder is er inderdaad niets over te vinden. Ik moet wel zeggen dat het massale ook niet uit het bericht op 538 bleek.

  Of het nieuwswaarde heeft, dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken, maar dit lijkt me nou precies iets waar een publieke omroep aandacht aan MOET besteden.

  Het feit dat ze het niet doen, geeft aan dat Medy vd Laan nog veel te soft is voor die publieken. Gelukkig heb ik m’n handtekening niet gezet voor het behoud van Nova.

  (ja sorry hoor, maar ik moet plaatsgenote Medy toch een beetje beschermen ;))

 2. Nou PeterS, wij waren erg verontwaardig dat dit het nog niet een teletekstwaardig was. Egbert heeft daar een mail over gestuurd naar teletekst. Even later stond het er op. Geen idee of dat nu door ons komt. Er zullen wel meer mensen zich over beklaagd hebben of ze zijn zelf op het idee gekomen.

  Gisteren was het overigens wel in “Met het oog op morgen”. De vraag was dan ook waarom de media er geen aandacht aan schonken. De woordvoerder van de Syrisch-Orthodoxe kerk gaf als reden dat de gemeenschap geïntegeerd is en niet voor problemen zorgt.

  Onze patatboer, de kapster en enkele mede volkstuinierders zijn Syrisch-Orthodox.

 3. Ik had het wel ergens gelezen Mariette. Ik dacht nog heeeeeeee dat is vlak bij Losser. Ik vind het trouwens een eng gezicht, een dode man, scheef hangend in een stoel, vervoeren. Maarja lands eer lands wijs daar in Glane.

 4. Ik wist hier ook helemaal niets van. Ik bedoel van Syrische orthodoze christenen. Dus voor mij interessant om jouw log te lezen. En kreeg je nog mooie gezangen te horen?
  Groet.

 5. Ik heb hem gezien in een nederlandse nieuwsuitzending. Weet niet meer precies wanneer. Maar kan me wel herinneren dat ik mij zat af te vragen hoe ze die man zo mooi onzichtbaar hadden vastgemaakt aan de stoel.

 6. Kijk Frans is een kenner of te wel: een Tukker. Bedankt voor de link!

  Ook TC Tubantia heeft de nieuwswaarde zeer goed begrepen door er meerdere dagen diverse pagina’s aan te wijden. Ik vind dit nog steeds in schril contrast staan met de landelijke bladen, ik heb daar geen woorden voor zo slecht vind ik dat.

  Ik heb de TV uitzending helaas niet helemaal kunnen volgen omdat ik moest werken. Wat ik heb gezien was erg interessant en zeer vakkundig gedaan door RTV Oost. Het commentaar was informatief en ter zake. Het is zeer bijzonder dat er opnames mochten worden gemaakt tijdens de uitvaart. De reden dat er toestemming werd gegeven is om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven de gebeurtenissen te volgen en om Glane “op de kaart” te zetten als thuisbasis voor de gelovigen.

  Mijn ouders zijn op vrijdag naar het klooster geweest om hun medeleven te betuigen en met hen zeer veel Lossenaren en andere noabers. Dit is zeer veelzeggend voor onze nuchtere Tukkers.

 7. Petra is volgens mij nog niet helemaal wakker 😕

  Ik zie dagelijk veel nare beelden van dode mensen op het nieuws. Dit was niet naar, hoogstens voor ons curieus.

 8. En ja hoor, ook de Stentor in Zwolle besteedde er vandaag in de krant een flink artikel aan. Weliswaar niet op de voorpagina, maar toch wel de bladzijde erachter.

 9. Op radio 1 is het herhaaldelijk in het nieuws geweest hoor! En ik heb het ook in een krant gelezen, weet alleen niet meer zeker of dat de Trouw was of een andere…

 10. Zal Trouw wel zijn geweest, Ivette.. Op radio 1 is inderdaad een paar keer een item geweest Het is net zoals iemand in een ingezonden brief in de Volkskrant schreef: na Utrecht is Nederland dichtgeplakt met karton of zo. Deze persoon schreef dat n.a.v het treinongeluk bij Wijhe waarbij 1 dode viel en 30 gewonden maar geen aandacht in de krant.

 11. Oeh, die achterliggende gedachte vind ik vreselijke kletskoek, krijg daar meteen de kriebels van. Maar het kan desondanks prachtige muziek opleveren, dat komt vaker voor 😉

 12. Florilegium musicum, daar heb ik in de begintijd bij ingevallen als bassist. Heerlijk orkest, ook toen al, met leuke excentriekelingen. De move naar professioneel is van na mijn tijd, ik was naar de Flevopolder verhuisd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s