Enschedese Korendag

Vandaag ,zaterdag 24 februari, is in het Muziekcentrum Enschede het podium vrij gemaakt voor de vele koren die Enschede rijk is. Hetis voor het eerst dat  Podium Twente en de Enschedese Zangersbond  samen een Enschedese Korendag organiseren. In totaal zullen er 20 korenoptreden tijdens dit gratis inloopconcert. 

Willemwilmink1 Naast het eigen repertoirezingen alle koren een speciaal voor deze dag geschreven koorwerk. Componist/dirigent Frank Deiman werd gevraagd een stuk te schrijven geschikt voor alle koren. Na diep nadenken koos hij toch weer voor een tekst van Willen Wilmink.  "Ik heb al zoveel werk van hem op muziek gezet… maar op een gegeven moment dacht ik aan "Heftan tattat" dat was een van Willems favoriete gedichten en nog nooit op muziek gezet".  Volgens Frank geeft Heftan tattat mooi uitdrukking aan het Twentse gevoel. Frank Deiman heeft veel samen met Willem Wilmink opgetreden met de band Quasimodo  en kent Wilmink’s performance dus erg goed.  "In de melodie heb ik precies de stembuigingen gevolgd, zoals Wilmink het gedicht altijd voordroeg". 


Heftan tattat   

Zundag weer verjöarsviseet   
en iej weet wa hoo dat geet:
Herman hef zoo zeek ewes,
Graads mut ok weer oonder t mes,   
Trui hebt z’ alns a vort-enomn,   
Kloas is oet de tied ekomn,
Leida hef zon pien in t lief,
oo, dat aarme, aarme wief.

En hoo is t dan noe met Bernard?
Heftan tattat! Heftan tattat!
Hee har völs te völ patat had
en doo hef e t dus an t hart had.
Dat genöal, oo man oo man,
doodzeek goa’j op hoes op an.

Het resultaat mag er zijn. Eigenlijk is het onzettend leuk om het werk niet door alle koren tegelijk te laten zingen. Iedereen mag een eigen interpretatie van het lied laten horen. De Kringzingers hebben het stuk in ieder geval met zeer veel plezier ingestudeerd en zullen het met bijzonder veel genoegen ten gehore brengen. Ik vind dat Frank de toon heel erg goed heeft getroffen en ik ben zeer benieuwd hoe andere dirigenten met het stukje muziek omgaan.

Naast het zeer vermakelijke Heftan tattat zullen de Kringzicgers ook nog een vrolijke Peter on the Sea ten gehore brengen, I bought me a cat van Aaron Coplang in een bewerking van Irving Fine, een smakelijke Banquet Fugue van John Rutter en twee werkjes van Albert de Klerk op teksten van Daan Zonderland.

De Kringzingers zijn te beluisteren om 14.30 uur in de Grote Concertzaal. Aartje Disberg zal het geheel op de piano begeleiden.

Hetgratis inloopconcert start om 11.00 uur en eindigt tegen 16.00 uur. Deoptredens vinden plaats in de Concertzaal en in de Arkezaal vanMuziekcentrum Enschede.

Update:

Voor wie een glimp van de Kringzingers wil opvangen, klik hier. Klik op het onderste knopje.  Let op de dame in het zwart met kleurige sjaal en bos haar.

24 thoughts on “Enschedese Korendag

 1. Mijn eerste kennismaking was op het VWO. Ik vond die muzieklessen echt vreselijk, al die ouwe troep 😕

  Maar toch is alles van die muzieklessen wel blijven hangen en heb ik inmiddels zo’n beetje alles wat we in die lessen behandelden inmiddels op cd. Daaronder de Peer Gynt Suite en Ouverture 1812 van Tchaikovsky.

 2. Leuke website is dat hè, waar je Morgenstimmung linkte. Ik kom er regelmatig (vooral sinds Mariette in haar polls allerlei componisten noemt van wie ik nog nooit gehoord heb).

 3. @PeterS: ik vond de muzieklessen op de middelbareschool ook vreselijk hoor! Het is het enige vak waar ik echt doelbewust van heb gespijbeld.
  @Nanos: ik had natuurlijk nu ook Haydn en Händel in mijn poll kunnen zetten 😉 .

 4. Onder concertagenda zie ik op 14 december de Kringzingers in ‘de Sloep’ Enschede.
  Dit is in mijn wijk. Ik zoek nog een kleine aankondiging met gegevens in de Wijkagenda van onze website.
  Iets voor jouw?

 5. Wat een geweldig stukje Twents. Ook hier 1 die heftan tattat! met de nadruk op de laatste tat! 😉
  Fijne dag vandaag!
  Groetjes, Karen

 6. Prachtig die Willem Wilmink. Ik ben een groot bewonderaar van hem. Zoals hij het kan verwoorden!!!!! Zo spijtig dat hij er niet meer is.!!! Ik zal ook een gedicht van hem plaatsen. Die jij erop hebt staan is een echte Wilmink!!!!!!!

  En dan nog even, in het Twentse dialect is het helemaal weergaloos.

 7. het was erg leuk om de verschillende interpretaties te horen vanmiddag. Ik behoorde tot het langzame dramatische kamp. Een nogal vervelende verjaardag dus. Heel wat koren zongen het een stuk sneller en was de visite een stuk gezelliger.

 8. Willem Wilmink is 1 held! JJ de Bom, Ome Willem…dat schreef hij allemaal om van een hele hoop andere liedjes voor verschillende artiesten maar te zwijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s