Stadsjongenskoor in grote nood

Bron: TC/Tubantia

OLDENZAAL – Het Stadsjongenskoor Oldenzaal verkeert in financieleproblemen. Doordat een groot aantal donateurs hun vaste geldelijke bijdrage aan het koor opzegden is een penibele financiële situatieo ntstaan. Donderdag trekken voorzitter I. Nieuwenhuis en penningmeester G. Wintermans bij wethouder W. Termijtelen over de noodsituatie aan de bel. “We hopen op een hoger jaarlijks subsidiebedrag of een overbruggingskrediet”, aldus de voorzitter. Het koor probeert al enige jaren koste wat kost het hoofd boven water te houden. Er is door het bestuur veel en actief werk verzet om meer donateurs en sponsoren te werven. “Maar dat blijft moeilijk voor ’n koor. We hadden in het verleden een behoorlijk aantal kleinere donateurs geworven, maar echt grote sponsoren of donateurs hebben we niet. We zijn nu eenmaal geen voetbalclub, die heeft meer aanhang”, weet Nieuwenhuis. Niettemin duidt hij op het grote artistieke belang van het 92 jaar ‘oude’ koor voor de stad Oldenzaal. “We zetten Oldenzaal echt landelijk op de kaart. Ieder jaar weer door onze deelname aan de Matthäus Passion waarmee we het hele land doortrekken. En in mei en juni dit jaar verlenen 38 jongens van het koor hun medewerking aan een scene in de uitvoering Boris van de Nationale Reisopera.” Het gaat om liefst veertien voorstellingen.”Daar word je niet zomaar voor gevraagd”, aldus koordirigent Mariette Effing. “Het is één van de beste operagezelschappen die je kan bedenken. En we pakken het zelf dan ook echt professioneel op.” “We timmeren behoorlijk aan de weg”, meent ook voorzitter Nieuwenhuis. “We houden onze goede naam hoog en zijn een promotor voor de stad. Maar als je zo professioneel voor de dag wilt komen dan hangt daar ook een prijskaartje aan. We hebben een goede dirigent. We hopen dat de gemeente ons tegemoet wil komen.” In het binnenkort verschijnende blad ‘De Koorknaap’ van het stadsjongenskoor rept penningmeester Wintermans van een ‘cruciaal jaar 2007’. “Kostenbesparingen zijn nauwelijks te realiseren”, aldus de penningmeester, “en een contributieverhoging sterker dan 10 procent per 1 oktober dit jaar lijkt ons niet verantwoord.” Het Stadsjongenskoor bestaat uit een drietal koren: het opleidingskoor voor beginners, het jongenskoor en het jongemannenkoor voor de jongens/heren met de baard in de keel. Ook dat koor is de laatste tijd behoorlijk gegroeid. Koorvoorzitter Nieuwenhuis: Op artistiek gebied zet het koor Oldenzaal toch behoorlijk op de kaart

13 thoughts on “Stadsjongenskoor in grote nood

 1. Kijk, Nanos is de eerste die dit opmerkt in web-log-land. Het is vreselijk dit jaar! Op een of andere manier pakte alles zich samen in oktober en november. Dit is allemaal puur toeval en als je dan ook begin oktober de arm breekt is het alsof het zo heeft moeten zijn.

  Maar ik sla me er wel doorheen! 😉

 2. Klinkt als een hele gezellige middag, en dat zal t dan ook worden!
  Hou je kokkie een beetje in de gaten? 😉 hij steelt anders de hele show! 😀

 3. Nee. ik had je programma ook gezien; ik dacht: “je krijgt even rust na 1 jan.
  Ging alles goed? Ik hoop het, maar ik heb veel vertrouwen in jou en de koorleden ook, denk ik.

 4. Krijg hier zojuist een brandbrief van de dorpsfanfare binnen: dokken of we houden ermee op.

  Hier bloeit het koorleven trouwens als nooit tevoren. We hadden pas nog in de dorpskerk (uit 1300 zoveel) een uitvoering van evensongs (www.lacock.org) met zangers van overal vandaan, ook van ons eiland.

 5. Deze log in samenhang met je vorige log doet het ergste vermoeden.
  Het is te hopen dat het koor tijdig de nodige vaste inkomsten wet te verwerven. Een koor als deze is toch, ook naast het culturele belang, een zeer zinvolle vrijetijdsbesteding van de Oldenzaalse jeugd. De gemeente Oldenzaal zal hopenlijk niet doof zijn als er een verzoek om financiele ondersteuning van het koor binnenkomt

 6. Wat een ellende, Mariette! Hoe lang bestaat het koor al? Het heeft toch een zekere faam verworven als ik zo je stukjes erover lees. Succes met de fondsenwerving!

 7. Heel veel muziekverenigingen hebben het erg moeilijk! Het Stadsjongenkoor bestaat nu 92 jaar en is wat het zingen betreft springlevend! Muzikaal en artistiek gaat het juist nu heel erg goed met het koor. We worden voor hele leuke projecten gevraagd. De moeilijkheid zit ‘m in het feit dat heel veel van die dingen ook weer voor een habbekrats gedaan moeten worden en dat kan gewoon niet. Het kost ontzettend veel geld om al die jongens en jongenmannen aan het zingen te houden. De pianist moet betaald worden, zaalhuur, muziek moet verzorgd worden, kleding, er moet ruimte zijn voor leuke nevenactiviteiten en tsja het is ook mijn werk dus daar hangt ook weer een prijskaartje aan.

 8. Ach het is zo’n geploeter, hier moet ook altijd geleurd worden met krentemikken en wc-rollen om de kas te spekken.
  Ik hoop voor jullie van harte op ondersteunig door de gemeente.
  Zo’n koor is een kweekvijver voor zangtalent en zwengelt de muzikale ontwikkeling van een grote groep mensen aan, dat is voor een rijke veelzijdige cultuur van enorm belang. Ik vrees evenals Franseslag het geneuzel over profijtbeginsel maar in dit soort gevallen getuigt dat van een kortzichtige kruideniersmentaliteit. Het leven verschraalt enorm als dit soort verenigingen niet meer kunnen bestaan. Juist voor het voortbestaan van zulke organisaties die niet echt renderen maar die wel heel waardevol zijn zijn de subsidies uitgevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s