Als straatschoffies in de Nationale Reisopera

Bron: TC/Tubantia

OLDENZAAL – De negenjarige Justin Gort is gek opoperamuziek. Zijn muzikale voorkeur komt goed uit, want hij is één van de 36leden van het Stadsjongenskoor en in mei en juni mag hij meedoen in de jongste uitvoering ‘Boris Godoenov’ van de Nationale Reisopera. Russisch zingen en een straatschoffie spelen. Artistiek leider Rinus Morsink van de jeugdtheatergroep Barst, het gezelschap kinderen dat de opera ‘Hänsl und Gretel’ deze dagen opluistert, beval het jongenskoor aan bij de Reisopera.Dirigent Mariette Effing vindt het een prachtige uitdaging. Ze heeft de 365 pagina’s dikke partituur al in huis. Er volgen drukke, maar eervolle tijden voor de dirigent, die met haar koor binnenkort immers ook traditiegetrouw deelneemt aan de uitvoeringen van de Matthäus Passion. “Maar wat de organisatie betreft ben ik daarin inmiddels geroutineerd”, lacht ze.Meedoen in een opera is ook voor haar een verhaal apart. “Voor het gezelschap Barst was het teveel om ook Boris in te studeren. Bovendien was de Reisopera speciaal op zoek naar jongens. En jongenskoren zijn in ons land maar dun gezaaid”, zegt ze. De jongens spelen in een scéne meteen na de pauze.De opera Boris is een muzikaal volksdrama en speelt in het Rusland van na de dood van tsaar Ivan de Verschrikkelijke. In het verhaal komt het volk op een gegeven moment in opstand en marcheert op naar Moskou. De mensen komen op he tRode Plein en een dorpsgek (een tenor) kraamt daar schijnbaar wartaal uit. Dej ongens spelen een groep sjofele schoffies. Ze gaan de gek pesten en naroepen.Ze maken hem belachelijk en pakken hem een cent af. De scène duurt ongeveer tien minuten. “Het zingen in het Russisch zal nog wel wat repetities vergen”, denkt de dirigent, “maar we gaan er echt voor. Ik ga er ook van uit dat ze strenge eisen stellen en dat we als koor een professionele prestatie moeten leveren.” Tussen 12 mei en 17 juni zijn er veertien voorstellingen door het hele land. Per keer doen achttien jongens mee.”Anders wordt het te zwaar voor ze. Want sommige zijn nog maar acht jaar.” Maar Justin is al negen en hij ziet het wel zitten: “Leuk,lekker laat in bed. Ik kan daar best wel tegen hoor!” Ook een van de oudste jongens Floris Droste (15) ziet er naar uit: “Alleen het samen op reis gaan vind ik al hartstikke gaaf…”

16 thoughts on “Als straatschoffies in de Nationale Reisopera

 1. Toch wel een beetje jaloers vanuit Zwolle waar echt NIETS is gevallen 😦 Alhoewel….de ellende die zoveel sneeuw veroorzaakt is ook niet wat.
  Groetjes, Karen

 2. Mooie foto’s…en ook hier een beetje jaloers, want hier is niets gevallen.
  Wat een tegenstellingen, hier in het westen is zo’n beetje alles weggewaaid (incl. het dak van het treinstation in Schiedam) of weggeregend, aan de andere kant van het land ligt alles plat vanwege een dikke laag sneeuw!

  Geniet van je wijntje. 😉

 3. Meneer Nanos (Hij werkt in Hengelo) had een vooruitziende blik en nam vandaag een dag vrij.
  Hier is pas na half vier gaan sneeuwen. Er ligt een een centimeter of drie, vier.

 4. Nou…t wordt ‘vervelend’, dat wij alleen maar een berg regen hebben, en jullie weer het ‘echte weer’..Om maar niet te spreken over de ellende op ’t spoor..Dat hebben ‘we’ allebei! 😕

 5. He Mariette, hopelijk sneeuwt het op 7 januari niet! Dan krijg ik een herkansing voor ’t Weihnachtsoratorium voor zover nu bekend. Ben blij dat je afgelopen vrijdag nog niet in de trein zat toen bekend werd dat het concert niet doorging. Anders had je wel eens tot na middernacht in Hengelo vast kunnen zitten.

 6. De jongens en de rest van de crew zijn te bewonderen in de volgende theaters:

  * *Zaterdag 12 mei 20.00 uur Schouwburg Orpheus Apeldoorn
  * *Dinsdag 15 mei 20.00 uur Stadsschouwburg Nijmegen
  * *Vrijdag 18 mei 20.15 uur Schouwburg Arnhem
  * Dinsdag 22 mei 20.00 uur Twentse Schouwburg Enschede
  * Donderdag 24 mei 20.15 uur Theater aan het Vrijthof Maastricht
  * Zaterdag 26 mei 20.15 uur Rotterdamse Schouwburg
  * Dinsdag 29 mei 20.00 uur Chass Theater Breda
  * Vrijdag 1 juni 20.15 uur Zaantheater Zaandam
  * Dinsdag 5 juni 20.15 uur De Harmonie Leeuwarden
  * Donderdag 7 juni 20.00 uur Stadsschouwburg Utrecht
  * Zaterdag 9 juni 20.00 uur Lucent Danstheater Den Haag
  * Dinsdag 12 juni 20.15 uur Martiniplaza Groningen
  * Vrijdag 15 juni 20.15 uur Parktheater Eindhoven
  * Zondag 17 juni 20.00 uur Theater aan de Parade Den Bosch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s