Matthäus boordevol verassingen

Bron: TC/tubantia

OLDENZAAL, Plechelmusbasiliek, dinsdagavond. Jaarlijkse uitvoering vande Matthäus Passion van J.S. Bach door Consensus Vocalis, Concerto d’ Amsterdam en Stadsjongenskoor Oldenzaal (o.l.v. Klaas Stok).Solisten: Tyler Duncan (Christus), Nico van der Meel (evangelist),Nienke Oostenrijk (sopraan), Maarten Engeltjes (countertenor), Andreas Post (tenor) en Tobias Scharfenberger (bas). Herhaling: 30/3 in Muziekcentrum Enschede.

Jaar in, jaar uit wordt in de Plechelmusbasiliek Bachs Matthäus Passion uitgevoerd. Kun je dan als luisteraar nog voor verrassingen komen te staan? Deze retorische vraag moet ik voluit bevestigend beantwoorden,want Klaas Stok dreef mij tot het puntje van mijn stoel. Alsof hij er lol in had om kleine spotlichten te werpen op teksten die in andere jaren minder belicht waren, hij bleef mij verrassen. Consensus Vocalis was in dermate puike vorm dat al zijn bedoelingen tot klinken kwamen.De solisten -soms wat naar achteren geplaatst, een mindere verrassing van deze uitvoering- deden mee met het ‘spel’ van tekstbelichting. Of het nu om het ‘druppelen’ van ‘die Tropfen’ door de weergaloos goede countertenor Maarten Engeltjes ging of het bijna gapende ‘schlafend’ door de evangelist: het was alsogf elk woord of een weegschaaltje was gelegd. Voeg daarbij nog eens de door de ziel snijdend mooie stem van sopraan Nienke Oostenrijk en de invaller van deze avond, tenor Andreas Post, die een topuitvoering gaf van ‘Geduld’ en duidelijk moet zijn da thier historie geschreven werd. Zelfs een hoogtepunt als ‘Erbarme dich’ klonk als nieuw met strijkers die leken mee te klagen of anders wel de bekendste koraal ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ met een ronduit spottend ‘schimpfieret’ voorbeelden te over om te stellen dat het de moeite waard blijft om deze jaarlijkse traditie te blijven volgen.

Koen Edeling

15 thoughts on “Matthäus boordevol verassingen

 1. Wat leuk is deze web-log, ik ken een koordirigent die een meteorologische opleiding heeft gehad en ook altijd interessante wetenswaardigheden heeft. Ik zal hem deze web-log eens laten zien. Zijn muziekkeuze ligt wel in deze lijn, vermoed ik.

  O ja, leuke foto’s trouwens.

  Groeten,
  Marguerite

 2. @Marguerite: ik ken inmiddels via mijn vader heel wat meteorologen die groot muziekliefhebber zijn. Ik heb zelfs diverse keren met een koor in het KNMI opgetreden. Ik denk dat ik een van de weinige ben 😉 .

 3. Het is misschien iets te ver weg voor het weer bij ons, maar die site van je vader ga ik eens vaker bekijken.

  Maar da’s veel sneeuw, daar op die parkeerplaats.

 4. @de P: Bijna? Zou je zeker kunnen weten. Trouwens er staat nog een sneeuwfoto op van vlakbij je oude werkplek. Ik had gedacht dat je deze wel zou zijn opgevallen. 😉

 5. Trouwens, mijn pa belde een uur geleven met nog bevende stem op: met donderend geraas was in 1x al het sneeuw van het dak naar beneden gevallen. De hark die achter thuis stond was “kats deur midd’n”!

 6. ‘K baal alleen al van het feit, dat die Engelse blizzerd eruit is..Eindelijk was er een beetje hoop..Je weet ‘t, ik volg je pa op de ‘voet’.. 😉 ‘k ben daardoor het ‘weervrouwtje’ geworden, hier thuis.. 8)

 7. Is een hele mooie recensie hoor. Ga m’n belofte om eens een keer een Matthäus Passion uit te zitten dit jaar weer niet waarmaken vrees ik.

  Kwestie van planning.. meer niet.

 8. Ik sta inderdaad beneden in de kerk. Ik hoor de muziek van het grote koor en orkest weer iets later en moet daar weer iets voor slaan. Ik hoor de jongens weer later dan ik sla. Het is ingewikkeld maar toch komt het op een of andere manier gelijk.

 9. Blij te horen dat de Mattheus weer goed ging. Helaas kon ik niet naar Oldenzaal komen, maar heb de Roder Jongens in Arnhem gezien. Ook erg de moeite waard. Ik zag dat jullie ook naar Nijmegen komen, trouwens! Leuk!
  Je moet overigens niet zo raar kijken als er een of andere idioot in een auto hard op de ramen klopt in Enschede 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s