Frenswegen 2007 zonder jongens…

Afgelopen weekend driedagen in Kloster Frenswegen (dld) geweest om daar mijn bijdrage als dirigent te leveren aan de Grafschafter Chortage. Ik doe dit werk al erg lang en de afgelopen jaren heeft steeds het Stadsjongenskoor Oldenzaal ook mee gedaan. Dit jaar hebben we echter besloten niet mee te doen omdat de jongens erg druk zijn met de opera Boris Godunov. Tussen alle repetities door een weekend echt helemaal vrij is dan ook heerlijk lijkt mij.

De andere docenten hadden ook beloten om hun jongens thuis te laten. Zo kwam het dus dat we dit weekend met 80 meisjes in het klooster zaten en dat is toch een hele andere sfeer!!! Ik ben lang niet zo moe als anders, we hebben een heerlijk relaxed weekend gehad. Niet dat we het niet druk hebben gehad, maar  de jongens brengen toch meestal heel erg veel extra leven in de brouwerij.

Opvallend is bij voorbeeld het einde van en repetitie. Als je tegen jongens zegt, nu is de repetitiue afgelopen dan gooien ze hun muziek op de grond en stuiven ze naar buiten om te voetballen en te ravotten. Meisjes daarentegen blijven zitten, komen traag in de benen, leggen de muziek op de afgesproken plek en  sjokken naar boven en gaan op hun kamer zitten tutten. Nu was het zulk mooi weer en die meiden bleven maar binnen! Wat ze daar op die kamers deden was me een raadsel.

De meiden hebben mooi gezongen. Vanwege het prachtige weer konden we op de binnenplaats het concert geven. De akoestiek is daar fabelachtig mooi!

De kinderen zongen niet alleen beneden maar ook vanuit de ramen van de eerste verdieping: prachtig!

Na afloop van het concert kreeg ik een geheime brief van een aantal meisjes. Deze moet ik aan wat jongens van mijn jongenskoor geven. Ik mocht ‘m lezen en hij begint met: ” Hallooo!! Jammer dat jullie niet op kamp waren, het was niet hetzelfde zonder jullie (slijm, slijm)” . De rest ga ik niet vertellen maar de dames geven hun mobiele nummers wel door! Ik ben benieuwd naar de gevolgen……

Volgens jaar zijn ze weer van de partij!

27 thoughts on “Frenswegen 2007 zonder jongens…

 1. Niet dat ik twijfelde, maar ik sloeg mijn ‘Kun je nog zingen,..enz’ er even op na.
  ‘Een draaiersjongen’, muziek R.Hol.
  Ik zou hem er nooit uit gehaald hebben 8)

 2. Is dat die blauwgeruite kiel waarmee Michiel aan het wiel draaide?

  Oei, schandalig dat ik als Vlissinger dat dan niet wist. Ga meteen m’n kennis uitbreiden.

 3. Ik wilde het ook gaan opzoeken in: Kun je nog zingen, zing dan mee, maar ik geloof Nanos.
  Ja gek, dat een componist zo gauw in de vergetelheid kan raken.
  Mariette: ik kan nauwelijks fluiten, wel neuriën, telt dat ook?

 4. Heb ik daar jarenlang voor in een componistenwijk gewoond.. 8) Arme Richard heeft er niet één straat of pleintje gekregen… 😕

 5. Wat weer een pareltje van de Neerlandse muziekcultuur die blauwgeruite kiel. Als kind zongen we het al in de klas. We waren trots op Michiel Adriaanszoon de Ruyter. Dat dit van Hol was heb ik nooit geweten.

 6. tegenwoordig zingen de kinderen op school dus ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek 😀
  Heel andere kost maar absoluut niet makkelijk!
  De jongens kwamen gisteren thuis van school, al zingend op de fiets 8)

 7. “De Draaiersjongen” heb ik zelf leren kennen toen ik dirigent werd van een bejaardenkoor in Losser. Op school hebben we dat nooit gezongen. Ooit wil ik nog een keer een mooie oude “Kun je zingen, zing dan mee” op de kop tikken. Iemand iets in de aanbieding?

 8. Niet in de aanbieding…maar wel een prachtig lief liedje, dat mijn oma voor mij zong..
  -Het heeft vanacht gevroren, maar het ijs was nog niet goed..
  -Er stapt een aardig ventje, erop met ene voet, met ene voet..
  Enz enz…
  Wie kent t??

 9. Helaas niet in de aanbieding. Ik het het jaren geleden van mijn vader cadeau gekregen. Maar het is wel lastig spelen: veel kruizen en mollen.
  Maar ik blijf het proberen.
  Ja, wij zongen ook “in een blauw geruite kiel..

 10. @Mariette:
  Ik heb hier nog een ‘kun je nog zingen’ uit 1916, de twaalfde druk. Maar ik vrees dat P hem niet weg wil doen. En bij het openslaan zag ik meteen de naam Hol staan, bij het lied Houw en trouw. Vreselijke liederen, waarbij ik onmiddellijk aan naar groene zeep geurende gereformeerde mannenkoren moet denken. Overigens zijn ook alle andere componisten die bij de werken in deze bundel staan vermeld mij volslagen onbekend. (Viotta, Hiller, Harting, Duin, Worp….enz.)

 11. Zo zie je maar he..als je in een hele andere stad woont… 8) Dan moet je dat allemaal nog leren..hebben ‘we’ en R.Holstraat..vlak in de buurt!!

 12. @Mariette: ik heb bij mijn laatste logje een linkje gemaakt naar jou; had ik dat eerst moeten vragen?
  Het is nu gebeurd. Het gaat o.a. over dirigeren. Dirigeer jij ook zonder stokje?
  Dit even tussendoor.

 13. ik had n.l. een ontwerpje voor jou genaamd, maar dan met stokje. Ook hebben wij nog geprobeerd een afbeelding van een ‘baton’ te vinden, maar vergeefs.
  Maar ik blijf af en toe proberen, maar handen tekenen is het moeilijkste wat er is.
  Succes!!

 14. Ha Ha wat een mop: Mariètte tussen al die meisjes en ze wist niet waar die het allemaal op hun kamer over hadden!! Dat stond vast allemaal in die brief die jij wel mocht lezen Mariètte.
  Trouwens leuk om weer te lezen over ‘jouw’ Grafschafter Chortage dagen.

 15. Frans, ik ben nooit zo’n meisje geweest dat zat te tutten op d’r kamertje. Ik zocht altijd de eerste boom op om in te klimmen en voetbalde op straat. Ben je wel eens in Kloster Frenswegen geweest? Het is daar erg mooi, ook om te wandelen. Daarna even wat eten en drinken bij de buurman. Een aanrader!

 16. Maar Mariette, het lijkt mij wel een overgang die leuke jongens, wild en spontaan en dan opeens 80 (echt waar? giechelende en optutterige meisjes. Het gaat natuurlijk om de muziek, maar toch wel grappig!

 17. oh wat jammer dat wij jongens er niet bij waren
  ik had het te druk dus
  gabriël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s