Opening Nationaal Muziekkwartier Enschede

Mk_buitenaanzicht_2 Al voor de tweede keer dit jaar hebben we in Enschede KoninginBeatrix in Enschede op bezoek. Vandaag om het Nationaal Muziekkwartierofficieel te openen en om de wereldpremière van de opera Hôtel de Pekin vanWillem Jeths bij te wonen. Deze opera is speciaal ter gelegenheid van deopening van het Nationaal Muziekkwartier geschreven.

Het gebouw ziet er zeer indrukwekkend uit. Ik heb alleen nogmaar de kans gehad om de foyer te zien toen ik een kaartje voor een concertging kopen en dat was al veelbelevend. Het Nationaal Muziekkwartier is ontworpen door architect JanHoogstad en zoals vanavond op het NOS nieuws was, het is een van de laatsteprojecten in zijn internationale carrière als architect. Zijn opdracht was eenzo flexibel mogelijk gebouw neer te zetten. Er zijn twee popzalen met eencapaciteit van 300 en 700 man, een (muziek)theater met 1001 stoelen, oefen- enlesruimten, kantoorruimten, centrale voorzieningen en congresfaciliteiten.Ditalles op een vloeroppervlakte van 18.000 m2. 

Rondleiding_2De bedoeling is dat het gebouwverschillende disciplines met elkaar in contact gaat brengen. Operaliefhebbers metpop en conservatoriumstudenten met leerlingen van de muziekschoolleerlingenenz. Het Nationaal Muziekkwartier is ook opengesteld voor amateurgezelschappenuit de regio. Voor mij rijst dan meteen de vraag op: is het dan ook betaalbaarvoor amateurgezelschappen? We zullen zien. Voorlopig eerst maar even concertenbezoeken en het gebouw leren kennen!

Dit weekend op zaterdag 22 en zondag 23 november is er OpenHuis in het Nationaal Muziekkwartier. Op beide dagen van 11.00 – 17.00 uurkrijgt iedereen de gelegenheid het nieuwe gebouw te bezoeken. Er zijn tal vanactiviteiten in het nieuwe gebouw en in het Muziekcentrum en de Grote kerk. Erzullen diverse koren zingen, orkesten, bands en ensembles optreden, en er zijnworkshops en lezingen. De toegang is gratis.

Haydn_portrait_by_thomas_hardy_smal

Zelf zal ik aanstaande zondag 23 november om 12.00 uur in de Arkezaal van het Muziekcentrumoptreden met het personeelskoor van de Universiteit Twente: De Kringzingers. Meteen aantal liederen uit de bundel Gesänge mit Klavierbegleitung nemen we vasteen voorschot het 200 jarige sterfjaar van Franz Josef Haydn (1732-1809) in2009.

De Kringzingers zullen in het voorjaar van 2009 een heel concert aanHaydn wijden en dan met name aan zijn connecties met Engeland. Tijdens zijnverblijf in Engeland (1790-1792) maakte Haydn namelijk kennis met de glees,catches en rounds: vrolijke liederen en canons op humoristische en vaakondeugende teksten. Dit moet de bron van inspiratie geweest om zijn Gesängemit Klavierbegleitung (1796-1801) te schrijven. Hij was 69 jaar had net DieJahreszeiten af en was op zoek naar wat ontspanning.   In de liederen worden echtelijke spanningen, wijn, enromantiek op een lichte toon bezongen. Haydn zelf hield erg van dezeliederen: Die Gesänge seien bloss con amore in glücklichen Stunden, ohneBestellung componiert.

11 thoughts on “Opening Nationaal Muziekkwartier Enschede

 1. Ik persoonlijk ben toch blij dat ik, ondanks de 44 graden, niet ben gaan zwemmen in Roemenië… Iedereen kwam namelijk als garnaaltje terug, zo verbrand dat ze waren… En van de heerlijke ijsjes koelde ik genoeg af!

 2. @Frans: de tweede is “na de hoek”. Zo leerden wij vroeger een zweefduik te maken voor diploma C (of was het D).
  @Enneke: het zwemmen was heerlijk in die warmte. Daarna natuurlijk wel de schaduw opzoeken. Maar 44 graden lijkt me echt weer heel wat warmer dan 35… pff!

 3. Dat ziet erg nog erg soepel uit! Jouw hadden ze makkelijk in de ‘Kraslotenreklame’ kunnen verwerken!
  mij zouden ze meer kunnen gebruiken voor: Ik heb nog zo gezegd…geen bommetje!!
  Alhoewel ik altijd wel het idee heb, dat de duik er soepel uitziet…maar schijn bedriegd vaak..Het is inderdaad een zweefduik gehoekt, ik kan het weten…ooit haalde ik mijn diploma F…

 4. Zow, diploma F! Ik ging op voor D maar toen werd ik ziek. Ik had de hele zomer geoefend op de vlinderslag en inderdaad de gehoekte zweefduik en haalde het jaar daarna het niveau niet meer. Vooral het bordjes opduiken vond ik erg moeilijk. Je moest iets van 6 of 7 dingen van de bodem ophalen en ik kreeg steeds zo’n last van mijn oren dat ik omhoog wou.

 5. Het optreden ging erg goed, gezien de omstandigheden! Er was helaas een hele goede tenor ziek en een andere kwam niet opdagen? Dat was dus even wennen voor Jan en Wim…maar ze hebben het moedig en goed gedaan! Wat ook wennen was dat was de akoestiek en het contact met de piano/pianist. Ik had het gevoel dat het hier en daar wat ongelijk was en ik zeer accuraat moest zwaaien om alles goed onder ekaar te krijgen en dat werkt niet zo lekker. Het muziekmaken krijgt dan te weinig kans. Maar voor een Haydn try out, helemaal niet slecht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s