Richard Strauss: Zueignung

Nadat ik met voor de zomervakantie met de Wesendocklieder van Wagner heb bezig gehouden op zangles is nu Richard Strauss aan de beurt. Leuk om dan op You Tube allerlei verschillende uitvoeringen te beluisteren. Kies je eigen favoriet!

Zueignung

Ja, du weißt es, teure Seele,
Dass ich fern von Dir mich quäle,
Liebe macht die Herzen krank,
Habe Dank.

Einst hielt ich, der Freiheit Zecher,
Hoch den Amethystenbecher,
Und du segnetest den Trank,
Habe Dank.

Und beschorst darin die Bösen,
Bis ich, was ich nie gewesen,
Heilig, heilig ans Herz dir sank,
Habe Dank.

Hermann von Gilm zu Rosenegg (1812-1864)

En op verzoek van Vera Rita Culis. Zueignung begint op 2:45.

16 thoughts on “Richard Strauss: Zueignung

 1. Doen we weer een vergelijkronde? 🙂
  Edita Gruberova is mijn favoriet.
  Ik ben allergisch voor Elisabeth Schwarzkopf, dus die maakt sowieso geen kans.
  Jessye Norman is natuurlijk een geweldige zangeres, maar met liederen is het niet zo mijn smaak…
  Heb nog een andere favoriet, zal proberen of ik die hier kan invoegen:

  ik weet niet of dat lukt… 🙂
  Zueignung begint op ongeveer 2:45

 2. Ja, we doen een vergelijkronde! Mijn favoriet was ook Gruberova. Maar ik ben maar een simpele koordirigent Vera! Ik heb Rita Cullis er bij gezet. Waarom ben jij geen fan van Schwarzkopf? Vind ik toch wel erg mooi!

 3. Moet toegeven, deze opname is goed. Ze heeft een paar hele mooie dingen gedaan (ook bijv het finaleterzet uit Rosenkavalier is prachtig). Maar haar liederen vind zijn me meestal teveel kunst en te weinig inhoud. Ik bedoel, je kunt het woordelijk verstaan, maar het is me allemaal een beetje te bedacht wat interpretatie. Bovendien was een nare heks (als je de masterclasses op tv gezien hebt…).Nou mag dat eigenlijk niet meespelen bij de beoordeling, maar als ik iemand sympathiek vind ben ik eerder geneigd te geloven wat hij/zij zingt 🙂
  Rita Cullis is misschien vocaal niet de meest perfecte versie, maar haar geloof ik wel, het gaat ergens over.

 4. Leuk zo’n discussie, alhoewel ik moet toegeven dat ik een beginner ben in dit hoog romantische repetoire. Ook als luisteraar! Ben nu met Das Rheingold bezig te luisteren voor het eerst van mijn leven. Ik ga er zaterdag naar toe. Dus ik moet oefenen:). Ik moet zeggen dat ik het zo ongelooflijk mooi vind! Waarom weet ik dat nu pas….

 5. Tja, het hoogromantisch repertoire is in nederland geloof ik sowieso een beetje weinig ontwikkeld (we zijn meer van de oude en moderne muziek).
  Haha, dat begrijp ik helemaal. Mijn eerste Wagner was Tristan und Isolde…Kwam tot de conclusie dat Wagner niks voor mij was. En toen deden we hier Tannhauser, wat ik al mooi vond. En heb toen Rheingold in Covent Garden gezien(omdat een leerling van mijn zanglerares Fafner zong), en was verkocht…
  Parsifal in Berlijn met Barenboim was ook geweldig…En dit jaar doen we hier Meistersinger. Moet wel toegeven dat hoe mooi ik Wagner nu ook vind, de opera´s zijn gewoon te lang…Rheingold is daarbij de uitzondering…
  En wat ik nooit gedacht had te zeggen (gezien mijn licht lyrische stem, dus niet meteen een Brunhilde):Wagner zingt ook nog lekker!

 6. Zaterdag ga ik mijn eerste Wagner opera luisteren. Ik ben nu af en toe al aan het oefenen via You Tube. Wanneer doen jullie Die Meistersinger? Die was ging laatste tijdens een zaterdagmatine en was op de radio. Zo ongeveer de hele dag:).

 7. У данной публикации неформальный, четко выраженный информативный стиль, благодарность Вам!

 8. Wow…je blog is wel erg internationaal…:-)
  Hoe goed is jouw russisch?
  23 januari is premiere, en dan steeds weer voorstellingen tot eind juni…

 9. Wow, inderdaad internationaal. Volgens Google translate staat er: In deze publicatie informele, informatieve uitgesproken stijl, dankzij u! Dat laat ik maar staan dus. Ha ha. Zijn al die voorstellingen in Kiel? Ik wou nog een keer die kant op dus dat is misschien een mogelijkheid.

 10. haha, ik zal mijn russisch sprekende collegae eens even vragen of ze een vertaling kunnen maken met wat meer richting:-)
  Ja, we spelen alles altijd alleen maar in Kiel…Dus dat is zeker een mogelijkheid 🙂
  Kan nog niet beloven dat het mooi word (qua regie), maar er zit wel een nederlandse tenor bij de solisten 🙂

 11. Ik zag Peter Gijsbertsen op de bezettingslijst staan, hij zingt Balthasar Zorn 🙂 Ik zong met hem The Turn of the screw bij de Reisopera…het is een kleine wereld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s