The Storm: Haydn & the English connection

Na een stormachtige zaterdag gaven de Kringzingers samen met een solistenkwartet en de pianist Gerard van Kempen vandaag een concert in een goed gevulde Hengelose Waterstaatkerk. Samen met het aandeel van het solistenkwartet en de pianist was het programma een leuk en afwisselend geheel. Het was een bijzonder sfeervol concert en ik merkte dat het koor er gaandeweg steeds mee plezier in begon te krijgen. Het is gewoon ontzettend leuk om je familie, vrienden en kennissen in een mooie zaal met een goede akoestiek te laten zien en horen waar je iedere woensdagavond zo druk mee bent. Als je dan merkt dat ze een plezierige tijd hebben tijdens het concert werkt dat erg motiverend.

Nadat het koor de aftrap had gegeven met drie liederen van Haydn zong het solistenkwartet drie zeer boeiende canons uit de serie Die zehn Gebote der Kunst . Je hoort deze serie canons zelden vanwege de hoge moeilijkheidgraad en zeer grote omvang. De drie liederen die het koor daarna zong waren waren van onbekende Engelse componisten als Walmisley, Morninton en Bishop. Hierbij  vond ik dat de Epitaph on Sir Charles Sanders erg goed tot zijn recht kwam.

Gerard van Kempen speelde twee delen uit de Engelse Sonate van Haydn. Ook in deze muziek kun je horen dat Haydn een prima tijd in Engeland moet hebben gehad. De muziek heeft een zeer frivool karakter. Het koor sloot daar meteen op aan met vier Engelse liederen vol humor en hier en daar wat Engelse passie. Het solistenkwartet zong op een waardige manier over de dood van een muis en twee liederen met piano uit de bundel Vierstimmige Gesänge van Haydn. Dit was zeer knap gedaan, de liederen zijn stuk voor stuk juweeltjes die met zeer veel zorg behandeld moeten worden. Dat was het kwartet goed toevertrouwd. De Kringzingers zongen daarna uit dezelfde bundel  de wat meer robuuste liederen, vol humor over liefde en drank.

Daarna was het tijd voor The Storm, een toch wel onbekend werk van Haydn. Het werd in 1792 voor het eerst in London uitgevoerd en moest toen meteen herhaald werden zo enthousiast was  het publiek. Zover kwam het niet vanmiddag, maar het publiek reageerde wel met een erg groot applaus. Complimenten voor de Kringzingers! Zo vaak voeren ze geen "grote" werken uit en vanmiddag was het bewijs dat ze best vaker zo’n uitdaging op kunnen zoeken.

Kz09

13 thoughts on “The Storm: Haydn & the English connection

  1. Ik heb het boek nu (eindelijk) ook uit. Eerlijk gezegd vond ik het als een nachtkaars uitgaan, ook al omdat je van te voren de dood van de hoofdpersoon ziet aankomen.
    Het muziekstuk: is het ‘Jetzt immer Schnee’ van Sofia Gubaidulina? Ik ken het niet maar het is wel een koorstuk.

  2. Dat je van tevoren dingen weet daar moest ik ook erg aan wennen. Daardoor word je min of meer gedwongen anders te lezen. Wat het einde betreft, daar heb je wel gelijk ik. Het hangt er een beetje raar bij. Van de andere kant heb je het ook weer nodig om het beeld compleet te krijgen.

    Het muziekstuk is niet goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s