MAAK, de stadsopera van Enschede

MAAK  is de titel van de stadsopera die het Nationaal Muziekkwartier in Enschede samen met deze TC/Tubantie het komende najaar op de planken wil brengen naar aanleiding van de tienjarige herdenking van de vuurwerkramp Enschede. De voorstelling, die ongeveer anderhalf uur gaat duren, wordt gemaakt door professionele theatermakers in nauwe samenwerking met de bevolking van Enschede en honderden amateurs.Uitgangspunt voor ‘MAAK’ zijn de verhalen van de bevolking van Enschede. Het script ligt niet van te voren vast, maar wordt geschreven in samenspraak met mensen die – direct of indirect – de vuurwerkramp hebben meegemaakt.

Theatermaakster Ellen den Hollander is verantwoordelijk voor de tekst en de regie, musicus Frank Deiman voor de muziek. De stadsopera wordt in november uitgevoerd, met als beoogde locatie de hallen van de voormalige Polaroid- fabriek in Enschede.

‘MAAK’ is een initiatief van alle partners van het Muziekkwartier: Reisopera, Orkest van het Oosten, Conservatorium, Atak en Muziekschool Twente. Het ontstaansproces van ‘MAAK’ wordt via de lokale media gevolgd. Iedereen die, individueel of in groepsverband, mee wil doen aan deze stadsopera kan meedoen: zangers, acteurs, popbandjes, koren, decorbouwers, schrijvers en andere vrijwilligers.

Volgens regisseur Ellen den Hollander kan de stadsopera een bijdrage leveren aan de verwerking van de ramp. "Theater is bij uitstek de plek om de verhalen van tien jaar terug een plek te geven in het collectieve geheugen van de stad. Hoe hebben mensen al die jaren eigenlijk de ramp bewaard? Daarop wil MAAK het antwoord geven.”

Bron: TC/Tubantia

3 thoughts on “MAAK, de stadsopera van Enschede

 1. Hallo redactie reisopera

  ik heb gelezen naar uw site en was erg enthosiast.
  Vandaar dat ik even een reactie wil plaatsen.
  ik wou me wel aanmelden als schrijfster en vrijwilligster en speel ook nog op een instrument.
  Maar sowieso wil ik me aanmelden als vrijwilligster.
  Mijn leeftijd is 41 jaar.
  de rst vertel ik later wel per mail.
  groetjes van rianne groote schaarsberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s