Koordirigent Eric Ericson overleden

Gisteren overleed op 94 jarige leeftijd de legendarische Zweedse koordirigent én docent Eric Ericson.

ErEric Ericson was onder andere dirigent van het Zweeds Radio Koor  en regelmatig gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor. Als docent koordirectie inspireerde hij vele dirigenten.

Tijdens mijn koordirectiestudie heb ik één keer de kans gehad onder hem te zingen tijdens een workshop op het (toenmalige) Twents Conservatorium. Ik was eerstejaars student koordirectie en zong net een paar maanden in het kamerkoor. We zongen de psalm Hvad est du dog skjön van Edvard Grieg. Wat ik als jonge student heel opvallend vond is dat hij niets voorzong, maar alleen maar af en toe wat tonen aangaf met een klein keyboardje. Verder zat er zo’n enorme vaart in de repetitie dat het voor mij een bijna verbijsterende ervaring was. De repetitie was in het Engels, we zongen in het Noors en als meneer Ericson aftikte om een aanwijzing te geven, gaf hij daarna eigenlijk geen nieuwe inzet aan. Nee, het was maat 10 overnieuw, midden in een zin en je kreeg geen nieuwe toon, je moest maar meteen de goede noten zingen. Niet goed, overnieuw, nee niets aangeven… doen. Daardoor zat je als zanger op het puntje van je stoel tijdens de repetitie en was je 100% geconcentreerd. Maar, ik denk dat ik zeker de helft van de tijd de weg kwijt was in de partituur. Het ging me allemaal veel te snel en ik wist dat ik nog heel erg veel moest leren.

One thought on “Koordirigent Eric Ericson overleden

  1. 14 jaar geleden was ik in het kader van een “Study Tour for choirconductors” in Stockholm dat op dat moment culturele hoofdstad was van Europa. Op billboards in de stad werd de 80ste verjaardag aangekondigd van Eric Ericson. De hele week stond in het teken van hoogstaande koormuziek. Hoogtepunt was de receptie, waar de top van de internationale koorwereld aanwezig was en ik zelf met knikkende knieën de grootmeester, die voor mij een groot voorbeeld was, een hand mocht geven. Verder was er een galaconcert met zijn bekendste koren, o.a. het Nederlands Kamerkoor. Het galadiner in de grote spiegelzaal van het theater met zo’n 400 genodigden zorgde voor een geweldige apotheose. Eric Ericson werd gevraagd om een koorwerkje te dirigeren. De genodigden waren natuurlijk overwegend zelf dirigent en het resultaat was dan ook onbeschrijfelijk. Kippenvel! In het vliegtuig terug naar huis heb ik een traantje moeten laten. O, wat valt er nog veel te verbeteren aan onze koorcultuur…..

    Dank je Mariëtte dat je dit bericht hebt geplaatst. Mijn krant heeft hier geen syllabe aan gewijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s