Jongemannenkoor Oldenzaal

Het Jongemannenkoor Oldenzaal is onderdeel van het Stadsjongenskoor Oldenzaal dat voorkomt uit het jongenskoor van de Sint Plechelmusbasiliek dat bestaat sinds 1915. Tegenwoordig is het koor niet meer verbonden aan een kerk en geeft concerten met zowel religieuze als wereldlijke muziek. De afgelopen jaren zongen de jongens tijdens diverse uitvoeringen van de Matthäus Passion in heel Nederland o.a. met dirigenten als Jan Willem de Vriend en Klaas Stok.

Het Stadsjongenskoor bestaat uit een aantal koren. Ieder jaar wordt een nieuw Opleidingskoor opgericht met jongens geselecteerd uit groep 5 van de Oldenzaalse basisscholen. Na één jaar maken deze jongens de overstap naar het Middenkoor en gaan ze twee maal per week repeteren. Daarna als ze voldoende kwaliteit en ervaring hebben worden ze gevraagd in het Concertkoor te zingen en kunnen dit blijven doen tot aan de stemwisseling. Na de stemwisseling én hun 14de verjaardag kunnen de jongens doorgaan met zingen in het Jongemannenkoor Oldenzaal.


Het Jongemannenkoor Oldenzaal is opgericht in 1999 om oudere jongens van het jongenskoor meer perspectief te bieden in hun scholing tot zanger. Naast de vele concerten met het jongenskoor verzorgen de jongemannen ook eigen optredens met zowel lichte als klassiek repertoire In 2008 maakten de jongemannen een succesvolle concertreis naar Praag en in 2009 vierden ze het 10 jarig bestaan met een uitvoering van de Messe cum Jubilo van Maurice Duruflé. Daarna gaf het koor succesvolle concerten tijdens het Festival Oude Muziek Nu in Hoorn en in Wierden, Holten en Ootmarsum. In 2013 behaalde het Jongemannenkoor een eerste prijs op het concours van het KNZV. In 2016 won het Jongemannenkoor Oldenzaal een herkansing tijdens het Nederlands Koor Festival met een gemiddelde van een 8.5 op het juryrapport. In 2018 maakte het Jongemannenkoor een succesvolle concertreis naar Albanië en gaf concerten in Shkodra en Tirana.
Info: stadsjongenskoor@koorenzo.nl