Stadsjongenskoor Oldenzaal

Het Stadsjongenskoor Oldenzaal komt oorspronkelijk voort uit het jongenskoor van de Sint Plechelmusbasiliek en bestaat sinds 1915. Tegenwoordig is het jongenskoor niet meer verbonden aan een kerk en geeft ieder jaar samen met de jongemannen concerten met zowel religieuze als wereldlijke muziek. Daarnaast is het koor regelmatig te gast bij concerten van andere koren en orkesten. In 2015 vierde het Stadsjongenskoor het 100 jarig bestaan met een symposium, een jongenskorenfestival, een reünie en een groot concert.

De afgelopen jaren zongen de jongens tijdens uitvoeringen van de Matthäus Passion in Oldenzaal, Enschede, Amsterdam, Deventer, Groenlo, Heeswijk Dinther en Utrecht. Ze deden dit meestal samen met het koor Consensus Vocalis, het Combattimento Consort en Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend, en met Concerto d’ Amsterdam o.l.v. Klaas Stok. Ook zong een van de solisten het Pie Jesu tijdens de Nederlandse première van het Requiem van Karl Jenkins, deed het jongenskoor mee in de opera Boris Godoenov van Modeste Moessorgsky en zong het de jongenskoorpartij in de Saint Nicolas Cantata van Benjamin Britten. Daarnaast verleenden een aantal jongens hun medewerking aan de Alternatieve Kerstnacht in de Amsterdamse Stadsschouwburg en zongen partijen in ten behoeve van voorbeeld cd’s voor diverse schoolprojecten. Zeer recent zong een deel van het jongenskoor als basiskoor mee tijdens de Matthäus Sctratch in Utrecht onder leiding van Ton Koopman.

Het Stadsjongenskoor bestaat uit een aantal koren. Ieder jaar wordt een nieuw Opleidingskoor opgericht bestaande uit zangers geselecteerd uit groep 5 van de Oldenzaalse basisscholen. Na één jaar maken deze jongens de overstap naar het Middenkoor en gaan ze twee maal per week repeteren. Wanneer de jongens voldoende kwaliteit en ervaring hebben worden ze uitgenodigd in het Concertkoor te zingen en dit kunnen ze blijven doen tot aan de stembreuk. Hierna kunnen de jongens lid worden van het Jongemannenkoor. Naast concerten met het jongenskoor verzorgen de jongemannen ook eigen optredens. Het Stadsjongenskoor staat sinds 1998 onder leiding van Mariette Effing en heeft als vaste begeleider organist Dennis Vallenduuk. David Bishop is de zangdocent.