Ljubljana, een kleine historie

Veel activiteiten van Europa Cantat Festival 2021 spelen zich de komende dagen af in de Cankarjev dom. Daar heb ik vandaag een kijkje genomen en zo maakte ik kennis met een ander deel van de stad.

Ik heb door veel oud communistische landen getrokken en weet dat je altijd wel sporen van socialistische kunst en architectuur kunt vinden. Zo staan culturele centra vaak aan een groot plein en rondom dat plein is altijd wel wat moois te vinden.

En ook achter de Cankarjev dom is een immens plein waar veel te zien valt. Allereerst het prachtige monument voor Edvard Kardelj (1910-1979), Sloveens politicus én partizaan. Wat me trof is dat de partizaan  zichtbaar écht het voortouw neemt. Rechterbeen naar voren en de hand reikend naar zijn buurman. De volgelingen hebben geen gezicht…

Maar wat me ook trof is dat er bij dit monument geen informatiebord, helemaal niets te vinden.  Daar naast staat nog een monumentaal sculptuur, ook zonder enige verwijzing, behalve dat het om de Spomenik Revolucije.

Spomeniks zijn moderne oorlogsmonumenten.  En op deze term zoekend kwam ik al snel bij meer  achtergrondinformatie over dit plein en de sculpturen. In het kort komt het er op neer dat Slovenië in WO II bezet was door Italië en in mei 1945 werd bevrijd door de partizanen. Maar daarmee begon een nieuwe geschiedenis omdat het land onderdeel werd van Joegoslavië. In 1991 werd Slovenië onafhankelijk een werd dit Revolutie Plein het Republiek Plein. En wat doe je dan met al die monumenten, standbeelden en architectuur? Voorlopig lijkt besloten eea wel te onderhouden en een toerist zoals ik zelf alles te laten uitzoeken. Dat vond ik geen straf. Tip, kijk ook eens omhoog op zo’n plein. De lantaarnpalen!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share