From the Bavarian Highlands

Affichelustrumconcertb33

Zaterdag 4 november om 20.00 uur in de Waterstaatskerk, Deldenerstraat in Hengelo geeft het Oost Nederlands Kamertjeskoor  een feestelijk concert in het kader van haar 20 jarig bestaan. Het ONKK krijgt hierbij medewerking vanEgbert van Hattem  (tenor) en Gerard van Kempen (piano)Hoogtepunt van de avond is de uitvoering van de  liederencylcus  From the Bavarian Highlands van Edward Elgar  (1857- 1934).

Het ONKK zal verder liederen van Ralph Vaughan Williams  (1872-1958), Charles Villiers Stanford  (1852-1924) en Gustav Holst (1874-1934) ten gehore brengen.

De entreeprijs van het concert bedraagt € 12,-. Kinderen tot 18 jaar krijgen 50% reductie.Voor meer informatie hier .

Met de uitvoering van From the Bavarian Highlands neemt het Oost Nederlands Kamertjeskoor vast een voorschot op 2007: het 150ste geboortejaar van Edward Elgar. ElgarIn From the Bavarian Highlands maken we kennis met de “lichtere kant” van de Elgar. Vanaf 1890 bracht de familie Elgar enkele jaren door op vakantie in Zuid Beieren. Het gebied had in die tijd niet de levendigheid die het nu heeft.  Hierdoor brachten de Elgars de avonden meestal door in lokale uitspanningen om met een drankje te genieten van volksmuziek en dans uit de streek. Overdag wandelden ze veel en genoten van de natuur. Al tijdens hun vakantie in Beieren schreef zijn vrouw Alice zes gedichten in de stijl van Beierse volksliederen. Toen ze in 1894 terug kwamen in Engeland begon Elgar deze gedichten op muziek te zetten. De invloeden van de genoten vakantie zijn duidelijk te horen in de muziek.  Elgar schreef de liederen oorspronkelijk met pianobegeleiding en schreef de orkestrale versie later.

StanfordSamen met Elgar zorgde CharlesVilliers Stanford eind 19de eeuw voor een vernieuwing in het Engelse muziekleven. Stanford  reisde veel en kwam veelvuldig in contact met de toen hedendaagse muziek. Dit samen met zijn liefde voor de oude koormuziek maakte hem tot een van de belangrijkste componisten van de Engelse romantische muziek. Hij werd beschouwd als een muzikaal genie zoals ze niet meer gezien hadden sinds de tijd van Purcell. Hij was een pionier in het verwerken van Ierse volksmuziek invloeden composities. Hij kan een groot aantal belangrijke Britse componisten tot zijn leerlingen rekenen zoals Holst en Vaughan Williams. Stanford was een opvallend strenge leraar en zijn explosieve temperament zorgde er vaak voor dat hij in conflict kwam met het bestuur van de universiteit waar hij les gaf.  Enkele van zijn leerlingen distantieerden zich zelfs later van hem. Zijn nalatenschap als componist is zeer omvangrijk maar wordt helaas niet vaak uitgevoerd.

Vwilliams Ralph Vaughan Williams was een groot verzamelaar van volksliederen en als onderzoeker op het gebied van de volksmuziek heeft hij als geen ander bijgedragen aan de verbreiding van dit nationale cultuurgoed. Hij schreef talloze liederen geïnspireerd op Engelse volksmuziek en oude muziek.

Holst_1Gustav Holst had geen makkelijk leven als componist. Weliswaar groeide hij op in een muzikaal milieu, maar zijn zwakke gezondheid speelde hem vaak  parten. Tijdens zijn studie bij Stanford ontmoette hij Vaughan Williams, met wie hij vriendschap sloot. Holst heeft een grote invloed gehad op de latere Engelse muziek en samen met Vaughan Williams was hij een van de belangrijkste componisten van die tijd. Holst’s carrière als componist ging in het begin niet over rozen. Het heeft tot na de Eerste Wereldoorlog geduurd voordat hij zich als componist enig aanzien had verworven. Met de suite The Planets schreef hij het werk dat hem in één klap beroemd zou maken.  Als gevolg van een ongelukkige val in 1923 was hij niet meer in staat tot lesgeven en componeerde hij, op enkele uitzonderingen na, sombere werken. De liederen voor koor van Holst zijn niet bij het grote publiek bekend en pas in 1986 voor het eerst uitgevoerd.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share