Der fliegende Holländer

Afgelopen donderdag naar Der fliegende Holländer van Wagner geweest door de Nederlandse Opera in Amsterdam. Ik heb een prachtige avond gehad. De kritiek op de regie in de media loog er niet om maar muzikaal was het prima in orde. Ook geweldig om het gisteravond nog een keer op radio 4 te horen! Het was na Das Rheingold mijn tweede Wagner opera die ik live zag. Op 20 maart ga ik naar Die Meistersinger in Kiel. Ben erg benieuwd hoe dat me gaat bevallen want dat is nogal een lange "zit". In oktober ga ik naar Die Walküre in Enschede en zo hebben de Wesendoncklieder me op een fantastisch muzikaal spoor gezet wat nog lang niet is afgelopen.

Na afgelopen donderdag kan ik maar geen genoeg krijgen van Senta’s ballade. Senta zingt en blijft maar kijken  naar de afbeelding van de vliegende Hollander. Zij wil hem graag redden door hem trouw te zijn. Dan komt Erik komt binnen en hoort haar zingen…

(Opname uit Bayreuth)

Jarig geweest

Wanneer je besluit om je verjaardag samen met een jongenskoor te vieren ben je verzekerd van minstens een jaar lang chocolade en bonbons bij de koffie…  Alhoewel, er waren ook jongens die wat anders voor me mee hadden gebracht: een zaklamp, tekeningen, kaarten, zeep, een lichtje, doucheschuim, 5 euro….  maar het was toch voornamelijk chocola, bonbons, truffels en nog eens chocola. Heerlijk hoor. Jongens bedankt!!!

Verjaardag_2010

Zangers trekken alle registers open

Onkkbroadway

Het was niet eens bewust zo gepland dat het ‘Zin en Onzin’ concert samenviel met het carnavalsweekend, maar kwam natuurlijk wel leuk uit.Het Oostnederlands Kamertjeskoor zong met overtuiging en maakte ook gebruik van de ruimte van de hal van de Gieterij. De zangers kwamen op, vanachter het publiek, de fuga zingend ‘Zeven uren leren, dat duurt een eeuwigheid (…), maar telkens als ik jou zie, denk ik aan vakantie.’ De Engelstalige tegenstem werd door soliste Ivette van Laar gezongen en kwam uit tegenovergestelde hoek: eerst onzichtbaar, later vanaf de trap. Het was een voorbeeld van een van de quodlibets die men uitvoerde: een term die teruggaat naar middeleeuwse improvisaties, vaak over bekende liedjes. Een van de uitvoeringswijzen is om twee liedjes tegelijk te zingen. Een andere manier is het zingen van een medley van liedjes, of het omvormen van een melodie. Dit laatste werd mooi gedemonstreerd in het Hazendrama van Oskam. Leuk was het fugatische lied van De Ruiter, over de tekst ‘nou nou, tut tut, kom kom’, waarin Bach-achtige sequenzen voorkwamen. Over het algemeen leek het koor zich beter te redden met het Nederlandstalig dan met het Engelstalig repertoire: in de vier liederen van Price waren nogal wat ongelijke inzetten en afsluitingen. Nu zong het koor ook in de meedogenloze omgeving van een fabriekshal, in de akoestiek van bijvoorbeeld een kerk zou dit een stuk minder zijn opgevallen.Ivette van Laar vertolkte drie solostukken voor stem, waaronder Sequenza III van Berio. Deze stukken staan erom bekend dat de solist alle registers moet opentrekken en alle klankkleuren moet maken op het instrument, in dit geval de stem. Van Laar moest hard, zacht, hoog, laag, met een rollende r, met de hand voor de mond, kuchen, lachen, enzovoorts en dat in een moordend tempo. Het werd een leuk optreden, waarbij het gros van het publiek niet in de gaten heeft gehad hoe ingewikkeld het zangtechnisch was.

Ellen Kruithof Bron: TC/Tubantia

Zin & Onzin

Onzinnige rijmpjes op zinnige muziek of zinnige teksten op onzinnige muziek? U kunt het zelf beoordelen op  zaterdag 13 februari tijdens het concert van het Oostnederlands Kamertjeskoor samen met Ivette van Laar.

Zinenonzinposteremailflyer_2

Daar waar in de quod libets verschillende liedjes door elkaar worden gezongen zal Ivette van Laar in de werken van Berio en Cage literaire teksten op een ongebruikelijke manier tot klinken laten brengen. In de liederen van Price hoort u kinderrijmpjes die op een niet zo kinderachtige manier muzikaal tot klinken worden gebracht! De teksten van de dichters van Hieronymus van Alphen en Daan Zonderland zijn op fraaie en humoristische wijze door de Klerk en Röntgen op muziek gezet. Echt onzinnige tekst is door de Ruiter tot een fuga verwerkt en Loevendie legt u precies uit hoe een sonate in elkaar zit. Als publiek wordt u zelf aan het werk gezet om in de quod libet van Toebosch het aantal liedjes te tellen waarna u zich bij het Hazendrama kun vermaken met eigenwijze bassen, lyrische tenoren en hupsige sopranen en alten.

Kapelconcert Eschede

Afgelopen vrijdag zongen de jongens en jongemannen van het Stadsjongenskoor in de kapel van het Medisch Spectrum Twente. Een prachtige akoestiek en voor deze groep zangers uitermate geschikt! Het was jammer dat er wat weinig publiek was.  Maar wetende dat het concert uitgezonden werd door de ziekenomroep, en daardoor door heel veel mensen te beluisteren was, gaf het voor iedereen toch een heel voldaan gevoel. Het is erg mooi om mee te maken dat de constructie Middenkoor en Concertkoor bij het Stadsjongenskoor steeds vastere vormen begint aan te nemen. Bij dit concert zongen alleen de jongens van het Concertkoor aangevuld met een een paar "stagairs" van het Middenkoor. Deze jongens weten een goed visitekaartje af te geven tijdens zo’n concert. Ze weten wat ze moeten doen en dat doen ze dan ook goed.  Dat de jongemannen dit kunnen weten we al langer. Zij boekten dan ook weer veel succes tijdens dit concert.

Stadsmaten2010

Dennis Vallendukk verzorgde op zorgvuldige en muzikale wijze de orgel en pianobegeleding. Het was erg jammer dat er geen echte piano stond, maar ik ben van mening dat waar ik het Stadsjongenskoor kan profileren ik dat ook doe, dan maar met een electrische piano. Het aanwezige publiek was dan ook zeer enthousiast. "Jullie moeten vaker van je laten horen" was een van de opmerkingen. Nou dat willen we erg graag. Het Stadsjongenskoor komt graag een keer weer concert verzorgen!

Kapelconcert Enschede

Op vrijdag 5 februari geeft het Stadsjongenskoor en jongemannen uit Oldenzaal een concert in de kapel van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen.

De jongens- en jongemannenstemmen komen uitstekend tot hun recht in de prachtige akoestiek van de kleine kapel van het oude Stadsmatenziekenhuis. Het jongenskoor zingt een mix van religieuze en wereldlijke liederen en het Jongemannenkoor zingt  naast de meer klassieke componisten als Nieland en Mendelssohn ook liederen als Tears in Heaven en Mad World. De jongens zingen samen met de jongemannen onder andere een vierstemmig Londonderry air en het Pie Jesu van Webber.  Solist hierbij is de sopraan Olivier Bijland

Dennis Vallenduuk zal het geheel begeleiden op orgel en (electrische) piano. Het belooft een zeer afwisselend en interessant concert te worden waarin het publiek de diverse kwaliteiten van de jongens, jongemannen en solisten kan beluisteren.

Jmk09