Oude muziek is passie

Oude muziek is passie: dat is het thema van de maartaflevering het Festival Oude Muziek te Hoorn. Van 4 t/m 6 maart kun je genieten van oude muziek in al zijn facetten. Maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar nieuwere muziek. Van middeleeuwen tot Vivaldi en van Afrika naar Bach!

Programma:
Op vrijdagavond 4 maart wordt het Stabat Mater van Vivaldi en Lamentaties van Zelenka uitgevoerd door het Arezzo Ensemble uit Utrecht. Op zaterdag 5 maart kun je kennis maken met de vioolmuziek van een Nederlandse tijdgenoot van Vivaldi, de Amsterdammer Jacob Nozeman. ’s Middags brengt het Utrechtse kamerkoor Multiple Voice muziek van Sweelinck tot Bach. Ook Abendmusiken brengt de schitterende muziek van Bach en Telemann. Zaterdagavond 5 maart kun je genieten van Vocaal Ensemble De Windh met hun nieuwe programma over de dood: pierlala. Op zondagochtend kun je genieten van  de Hoornse violiste Birthe Blom die muziek speelt van Corelli, Tartini en Biber. Het Ensemble Cercamon laat, in samenwerking met kunstenares Agnes de Kok, de verre middeleeuwen herleven en het Rihla Trio brengt even verre muziek, maar nu uit het traditionele Afrika. De maartaflevering van het festival wordt afgesloten met een concert door Cappella Gabrieli (Rotterdam) olv Maarten Michielsen. Dit gezelschap zingt indrukwekkende treurmuziek van Tallis, Palestrina en Da Victoria.

Andere concerten:
Er is ook veel te beleven buiten het maartweekend. Op zondagavond 13 maart klinkt onder het motto Schokkende Muziek in Hoorn  de indrukwekkende Aardbevingsmis van de zestiende-eeuwse componist Antoine Brumel  Zondagmiddag 27 maart is het de beurt aan het Hoorns Byzantijns Mannenkoor met zelden gehoorde Oosterse gezangen en op zaterdagavond 2 april verwelkomen we Collegium Musicum Amsterdam met duistere muziek voor Goede Vrijdag. Op zondag 10 april kun je in Het Pakhuis genieten van een indringende Dido en Aeneas, opera van Henry Purcell.

Alle informatie over de concerten in het festival, kaartreservering en kaartverkoop is te vinden op de website van het festival: www.oudemuzieknu.nl

De stem van Haarlemmermeer

Afgelopen zondag was het dan zover. Het nieuwe cultuurcentrum van Hoofddorp werd zingend geopend met een compositie van Merlijn Twaalfhoven.  Hierbij moet je niet denken aan een normaal muziekstuk maar in allerlei ruimtes klonk gezang uitgevoerd door heel veel koren en ensembles. Het publiek werd door de ruimtes rondgeleid en kon zo het gebouw bezichtigen.

Ik was betrokken bij de koren in de grote hal en bij het gebeuren in de Duycker. De try out was erg spannend. Voor het eerst kregen alle betrokkenen een beeld van hoe het geheel zou gaan klinken. Ontzettend spannend! De eerste uitvoering was voor genodigden. Pas toen kregen we een indruk hoe verassend alles voor het publiek was. De mannen die ik onder mijn hoede had kregen er steeds meer zin in. Tijdens de tweede voorstelling bleek dat er een enorm tijdgebrek ontstond. Het publiek voor de derde voorstelling moest al naar binnen terwijl de tweede nog niet was afgelopen. Er werd het een en ander geïmproviseerd, want alles moest op de klok gelijk! Tijdens de derde voorstelling viel de video uit in de Duycker. Communicatie met Danny die in een andere ruimte was bleek niet mogelijk, dus moest ik inspringen door het zelf te dirigeren.  De vermoeidheid begon aardig toe te slaan tijdens de vierde uitvoering maar iedereen ging er voor! het is niet uit te leggen hoe een compositie van Merlijn klinkt. Je moet het ondergaan. Klik hier voor een verslag

 

De Stem van Haarlemmermeer

Afgelopen weken ben ik regelmatig in Hoofddorp om workshops te geven voor De Stem van Haarlemmermeer. Dit is een ontzettend leuk project van de componist Merlijn Twaalfhoven.  Het stuk krijgt zijn premiere tijdens de opening van het nieuwe cultuurgebouw in Hoofddorp. In zijn biografie staat: Merlijn Twaalfhoven (1976) is een ongewone componist en cultureel ondernemer. In vaak grootschalige projecten op bijzondere lokaties brengt hij kunst in verband met de samenleving.

Het is erg bijzonder om mee te maken. Verschillende groepen hebben in hun eigen workschops fragmenten muziek ingestudeerd.  Er doen hele koren aan mee, schoolklassen, solisten en losse koorleden. Naast het muzikale doel is het de bedoeling dat mensen elkaar gaan ontmoeten tijdens dit project, dat het gebouw in gebruikt wordt genomen, de ruimtes benut, mogelijkheden worden afgetast en wellicht ook onvolkomenheden aan het gebouw zelf aan het licht komen.

Ik heb een aantal dinsdagavonden met een koor gewerkt samen met nog twee dirigenten. Ook heb ik op een school met kinderen wat fragmenten  ingestudeerd. Zo zijn er een heleboel groepen. Dit moet volgende week zondag 13 februari uiteindelijk samen gaan klinken in de verschillende ruimtes van het cultureel centrum. Iedere groep heeft een eigen leider en een taak. De taken staat in een partituur die je als leider via een tijdschema moet volgen. 

Zowel de koorleden als de dirigenten moeten van het traditionele muzikale wordingsproces af kunnen stappen en zich flexibel kunnen opstellen. Het muziekstuk is voortdurend in wording. Merlijn denkt niet in beperkingen maar kijkt hoever hij kan gaan in de ruimte die hij moet vullen met klank. Hele normale klanken, niet atonaal maar anders. Een soort georganiseerde moderne flash mob. Misschien krijgen we in de loop van de week nog weer nieuwe instructies. Daar moet je voor open staan.

Vandaag was de generale repetitie. Dat wil zeggen: alle groepen kwamen voor het eerst bij elkaar in het nieuwe gebouw. Het bleek dat niet iedereen zijn positie wist, in een ander tempo had gestudeerd, we elkaar niet konden verstaan enz. Uiteindelijk werd het van een chaos toch iets waarvan ik met heel veel plezier aan terug denk. Ik zag aan de gezichten van de mensen dat het een hele leuke happening gaat worden…

Zo'n project is een kwestie van doorzetten.  Er zijn volgens mij behoorlijk wat zangers afgehaakt omdat de muzikale opdracht vaag was, onconfentioneel,  warrig, fragmentarisch, raar en mal. Wat over blijft is een groep mensen die dit met heel veel plezier doen, out of the box denken en bereid zijn er voor te gaan.

Dinsdag nog één repetitie!

 

Klik hier voor een uitzending van Kunststof met Merlijn Twaalhoven over dit project.