Alternatieve Nachtmis Amsterdam

Zo'n twee weken geleden werd het Stadsjongenskoor Oldenzaal gevraagd om met acht jongens  te zingen tijdens de Alternatieve Nachtmis  in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het bestuur was meteen erg positief was en ging in onderhandeling met de organisatie.  Via de mail snel toestemming gevraagd aan de betreffende ouders en iedereen was dol enthousiast. Want wanneer mag je nu een optreden verzorgen in die prachtige Amsterdamse Stadsschouwburg!

GeneraleAmsterdam
Het was een fantastische ervaring voor de jongens. Ze moesten 's middags al aanwezig zijn voor de repetities. De jongens hadden twee kleedkamers vlakbij het toneel.  Daar konden we voor de generale repetitie even inzingen en de liederen oefenen, want daar hadden we in die korte voorbereiding niet eens tijd voor gehad. Daarna kregen de jongens instructies op het toneel. Rik had een rol als "engel" en moest in een harnas 6 meter boven de grond zweven. Dat moest natuurlijk geoefend worden. De theatertechnici waren bijzonder aardig. Rik werd zijn gemak gesteld en had daardoor geen enkele moeite twee minuten in de lucht te hangen.  Daarna soundcheck met alle jongens, dat ging ook allemaal prima. Toen repetitie met Rik al zingend in de lucht en de jongens op toneel. Wonderbaarlijk goed! Ook het tweede lied bleek geen probleem. De organisatie was zeer tevreden.

RikEngel
Daarna was het grote wachten aangebroken want de jongens hoefden pas om tien uur 's avonds op te treden. Eerst maar even een wandelingetje maken in de omgeving van het Leidseplein en daarna een hapje eten. "Of de jongens een rondleiding door het gebouw interessant zouden vinden" vroegen diezelfde aardige theatertechnici aan mij.  Nou, zeker vinden de jongens dat interessant, en de begeleiding ook! Wat was dat ontzettend leuk. Ze lieten de jongens werkelijk alles zien en hadden er hele leuke jongensachtige uitleg bij. Natuurlijk op het podium van de grote zaal gestaan, in de koninklijke loge geweest, op de stoel van de koningin gezeten en alle mooie foyers gezien. Wat ze erg leuk deden is de jongens vertellen wat het verschil was tussen de moderne hijstechnieken en hoe het vroeger ging. Natuurlijk gingen ze ook speciaal voor de jongens de sleutel halen zodat ze even op het Ajaxterras konden staan. Goud waard zulk personeel dat dit even voor de jongens uit Twente regelt en vooral daar tijd voor vrijmaakt!

Toen na lang wachten om 21.30 uur konden de jongens hun pak weer aan en zou de voorstelling snel beginnen. Natuurlijk gingen er tijdens de voorstelling dingen anders dan tijdens de repetitie. Zo had ik de instructie dat ik moest beginnen met pianospelen zodra het filmpje afgelopen was. Maar er kwam geen filmpje, dus moest ik "op goed geluk " beginnen. Maar het eerste lied ging toch goed. De jongens zongen erg mooi en Rik zweefde al zingend sereen naar beneden. Bij het tweede lied hadden ze er mij niet bij verteld dat vlak daarvoor samen met het publiek het Nederlands Volkslied op kazoo zou worden "gezongen". Wt een herrie! Ik in de coulissen de jongens de begintoon voorzingen maar toen de jongens op het toneel stonden ging het gekazoo nog even door en konden de jongens mij door de felle lampen niet zien. Daardoor ontstond er een lichte verwarring, maar erg goed opgevangen!

Daarna was het wee wachten op het applaus rond 0.00 uur en reden we uiteindelijk om 1.00 uur richting Twente. Iedereen erg moe maar zeer voldaan. Zelf lag ik rond 3.15 uur in bed en werd om 10.30 uur wakker met mooie herinneringen. En zoals een van de ouders mijn mailde: "mijn zoon heeft het geweldig gehad. Hier zal hij nog lang over praten". Dat geldt voor alle jongens, de begeleiding èn de dirigent!

TeamAmsterdam
Het team Amsterdam: Alex, Pim, Mark, Jorn, Kai, Stan, Rik en Sep.

Fantastisch gedaan!!!

 

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share