Concertreis Kringzingers

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover: de Kringzingers gingen op reis naar Schiermonnikoog. De reis verliep voorspoedig alhoewel schiermonnikoogdeskundige Anneke zenuwachtig heen en weer liep in de bus, bang dat we de boot zouden missen. Uiteindelijk werd ze door de buschauffeur aangesteld als de vervanger van “Truus” en wist ze ons slinks en op tijd naar Lauwersoog te leiden.

Herberg Rijsbergen was gezellig en prima verzorgd. ‘s Avonds hadden we een heerlijk diner bij van der Werf met verassende intermezzi! Zo werd ik toegezongen en kreeg een een mooi kado in de vorm van een tegoedbon die ik kan inwisselen als ik een keer een mooe cursus of masterclass tegenkom! Zelf had ik ook iets voorbereid voor de oud- voorzitter en oprichter van het koor, Jan. Het koor zong het overbekende drinklied Tourdion waarna ik hem een Poulsard uit de Arbois aanbood. Het bestuur had ook niet stil gezeten en besloot die zelfde Jan ook nog eens toe te spreken en hem te benoemen tot ere-lid. Erg feestelijk allemaal.

Na het diner werden we om 22.00 uur in het Dorpshuis verwacht door het Shanty-koor voor een gezamenlijke repetitie. Aangezien de dirigent zelf niet kon, mocht de secretaris voor het koor staan. Hij hield duidelijk van een stevige aanpak en hij wist wat hij wou. Er waren twee gezamelijke liederen die ik mocht dirigeren en de mannen uit Schier moesten even aan me wennen. Ik verontschuldigde me voor het feit dat ik maar met een arm kon dirigeren waarna een van de Shanty-koorleden zijn stompje omhoog stak en zei: “Dat geeft niets, dat doe ik ook altijd”. De stemming zat er goed in. Ik vind het ontzettend leuk zo’n groep kerels te dirigeren. Hierna mochten de Kringzingers mochten onder leiding van Jan Berend The Pirate Song en Ketelbinkie mee repeteren. Dat ging prima.
Het Shanty-koor had echter nog meer in petto: de toegift voor het concert. De Kringzingers werden zomaar in het diepe gegooid en voordat ze het wisten zongen ze mee:

Hoog zijn de wolkenLaag is de vloerMooi zijn de meisjesMaar lelijk is de moer. De heren van de Kringzingers stonden er wat onwennig bij.

Na de repetitie ging iedereen al vrij vlot richting herberg, behalve de Schiermonnikoogdeskundige. Zij kent heel veel mensen op het eiland en die moest met iedereen nog een babbeltje maken. Zij kwam ver na middernacht stilletjes de herberg binnengeslopen.

Op zaterdag heb ik een mooie strandwandeling gemaakt. Veel vogels gezien waaronder eidereenden en van die giga wolken spreeuwen. Het was prachtig weer en ik heb genoten. Onderweg werd ik tot twee keer toe herkent als: “Kijk daar loopt onze dirigent!”Ik vond dat erg grappig en ook hartelijk. Eenmaal weer bij de herberg hadden we om 16.00 uur nog een repetitie. Het concert in het dorpshuis verliep erg goed. Altijd spannend om voor onbekend publiek te zingen. Er was toch wel sprake van een zekere cultuurclash en je weet niet hoe dat gaat uitpakken. De Kringzingers hebben zich van hun beste kan laten zien en zelfs nog een toegift gegeven. Het publiek was gewoon erg leuk en uitgelaten. Het Shantykoor is verassend goed en ontzettend leuk om naar te luisteren. Voor ieder lied geeft de voorzitter een inleiding waarin iets over de herkomst en de historie van het lied wordt verteld. De teksten zijn goed te verstaan en de mannen zingen echt vanuit hun hart, dat is prachtig te horen. In de pauze was er een verloting en ik had als gastdirigent de eer lootjes te trekken. Gaandweg de prijsuitreiking groeide ik in mijn rol en heb ik menigeen aan een mooie prijs geholpen. De liederen die door de twee koren gezamelijk werden gezongen oogsten veel applaus en gejoel. Natuurlijk werd het aan het eind van het concert een groot feest met Hoog zijn de wolken en laag is de vloer dat uitbundig door het publiek werd meegezongen. Ook de Kringzingers deden het dansje goed mee. Na het concert nog tot in de kleine uurtjes geborreld in van der Werf.

Zondag met een kleine groep een prachtige wandeling om het rif gemaakt. Dat wil zeggen vanaf de waddenzee langs de kunst, om de west en dan via de Badweg weer terug. Een heerlijke afsluiting van een geslaagd weekend met een memorabel concert.

Een ander deel van het koor ging fietsen en dan kom je elkaar geheid tegen.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share