Afgelopen weken ben ik regelmatig in Hoofddorp om workshops te geven voor De Stem van Haarlemmermeer. Dit is een ontzettend leuk project van de componist Merlijn Twaalfhoven. Het stuk krijgt zijn premiere tijdens de opening van het nieuwe cultuurgebouw in Hoofddorp. In zijn biografie staat: Merlijn Twaalfhoven (1976) is een ongewone componist en cultureel ondernemer. In vaak grootschalige projecten op bijzondere lokaties brengt hij kunst in verband met de samenleving.
Het is erg bijzonder om mee te maken. Verschillende groepen hebben in hun eigen workschops fragmenten muziek ingestudeerd. Er doen hele koren aan mee, schoolklassen, solisten en losse koorleden. Naast het muzikale doel is het de bedoeling dat mensen elkaar gaan ontmoeten tijdens dit project, dat het gebouw in gebruikt wordt genomen, de ruimtes benut, mogelijkheden worden afgetast en wellicht ook onvolkomenheden aan het gebouw zelf aan het licht komen.
Ik heb een aantal dinsdagavonden met een koor gewerkt samen met nog twee dirigenten. Ook heb ik op een school met kinderen wat fragmenten ingestudeerd. Zo zijn er een heleboel groepen. Dit moet volgende week zondag 13 februari uiteindelijk samen gaan klinken in de verschillende ruimtes van het cultureel centrum. Iedere groep heeft een eigen leider en een taak. De taken staat in een partituur die je als leider via een tijdschema moet volgen.
Zowel de koorleden als de dirigenten moeten van het traditionele muzikale wordingsproces af kunnen stappen en zich flexibel kunnen opstellen. Het muziekstuk is voortdurend in wording. Merlijn denkt niet in beperkingen maar kijkt hoever hij kan gaan in de ruimte die hij moet vullen met klank. Hele normale klanken, niet atonaal maar anders. Een soort georganiseerde moderne flash mob. Misschien krijgen we in de loop van de week nog weer nieuwe instructies. Daar moet je voor open staan.
Vandaag was de generale repetitie. Dat wil zeggen: alle groepen kwamen voor het eerst bij elkaar in het nieuwe gebouw. Het bleek dat niet iedereen zijn positie wist, in een ander tempo had gestudeerd, we elkaar niet konden verstaan enz. Uiteindelijk werd het van een chaos toch iets waarvan ik met heel veel plezier aan terug denk. Ik zag aan de gezichten van de mensen dat het een hele leuke happening gaat worden…
Zo'n project is een kwestie van doorzetten. Er zijn volgens mij behoorlijk wat zangers afgehaakt omdat de muzikale opdracht vaag was, onconfentioneel, warrig, fragmentarisch, raar en mal. Wat over blijft is een groep mensen die dit met heel veel plezier doen, out of the box denken en bereid zijn er voor te gaan.
Dinsdag nog één repetitie!
Klik hier voor een uitzending van Kunststof met Merlijn Twaalhoven over dit project.