Enschedese Korendag

Vandaag ,zaterdag 24 februari, is in het Muziekcentrum Enschede het podium vrij gemaakt voor de vele koren die Enschede rijk is. Hetis voor het eerst dat  Podium Twente en de Enschedese Zangersbond  samen een Enschedese Korendag organiseren. In totaal zullen er 20 korenoptreden tijdens dit gratis inloopconcert. 

Willemwilmink1 Naast het eigen repertoirezingen alle koren een speciaal voor deze dag geschreven koorwerk. Componist/dirigent Frank Deiman werd gevraagd een stuk te schrijven geschikt voor alle koren. Na diep nadenken koos hij toch weer voor een tekst van Willen Wilmink.  "Ik heb al zoveel werk van hem op muziek gezet… maar op een gegeven moment dacht ik aan "Heftan tattat" dat was een van Willems favoriete gedichten en nog nooit op muziek gezet".  Volgens Frank geeft Heftan tattat mooi uitdrukking aan het Twentse gevoel. Frank Deiman heeft veel samen met Willem Wilmink opgetreden met de band Quasimodo  en kent Wilmink’s performance dus erg goed.  "In de melodie heb ik precies de stembuigingen gevolgd, zoals Wilmink het gedicht altijd voordroeg". 


Heftan tattat   

Zundag weer verjöarsviseet   
en iej weet wa hoo dat geet:
Herman hef zoo zeek ewes,
Graads mut ok weer oonder t mes,   
Trui hebt z’ alns a vort-enomn,   
Kloas is oet de tied ekomn,
Leida hef zon pien in t lief,
oo, dat aarme, aarme wief.

En hoo is t dan noe met Bernard?
Heftan tattat! Heftan tattat!
Hee har völs te völ patat had
en doo hef e t dus an t hart had.
Dat genöal, oo man oo man,
doodzeek goa’j op hoes op an.

Het resultaat mag er zijn. Eigenlijk is het onzettend leuk om het werk niet door alle koren tegelijk te laten zingen. Iedereen mag een eigen interpretatie van het lied laten horen. De Kringzingers hebben het stuk in ieder geval met zeer veel plezier ingestudeerd en zullen het met bijzonder veel genoegen ten gehore brengen. Ik vind dat Frank de toon heel erg goed heeft getroffen en ik ben zeer benieuwd hoe andere dirigenten met het stukje muziek omgaan.

Naast het zeer vermakelijke Heftan tattat zullen de Kringzicgers ook nog een vrolijke Peter on the Sea ten gehore brengen, I bought me a cat van Aaron Coplang in een bewerking van Irving Fine, een smakelijke Banquet Fugue van John Rutter en twee werkjes van Albert de Klerk op teksten van Daan Zonderland.

De Kringzingers zijn te beluisteren om 14.30 uur in de Grote Concertzaal. Aartje Disberg zal het geheel op de piano begeleiden.

Hetgratis inloopconcert start om 11.00 uur en eindigt tegen 16.00 uur. Deoptredens vinden plaats in de Concertzaal en in de Arkezaal vanMuziekcentrum Enschede.

Update:

Voor wie een glimp van de Kringzingers wil opvangen, klik hier. Klik op het onderste knopje.  Let op de dame in het zwart met kleurige sjaal en bos haar.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share