Europa cantat Torino 2012 (13)

Workshop
De workshop Play! van de Deens-Zweedse dirigente Lone Larsen was geweldig. Haar statement was: mensen kunnen niet lang achter elkaar hetzelfde doen, dus we moeten voor wat afwisseling zorgen tijdens de repetitie. Klinkt erg eenvoudig maar voor menig dirigent een zeer herkenbare uitdaging lijkt me.

Op een doordeweekse dag komt iedereen uit een andere situatie naar een repetitie. We moeten dus eerst zorgen dat we iets doen zodat iedereen de dagelijkse beslommeringen kan vergeten.

Oefening: 1
De koorleden lopen door elkaar en de dirigent geeft bijvoorbeeld de volgende opdrachten:
-Bekijk de ruimte goed
-Bekijk elkaar goed, elkaars ogen.
-Iedere keer als je iemand in de ogen kijkt zeg je in gedachten iets leuks tegen hem/haar.
-Stop en start met lopen, zonder dat iemand een teken geeft. Er is geen leider. Doe het zelfde maar dan sneller lopen of in de vertraging.
NB: wat opvalt is dat stoppen moeilijker is dan starten. Dit is met het zingen ook zo. Dezelfde oefening kun je ook doen terwijl je in canon zingt.

Oefening 2:
-in kring ‘klappen’ doorgeven. Eerst op reflex, daarna op puls. In plaats van een klap kun je ook namen doorgeven. Ook klap én puls op de schouder( of een melodie!).
Deze oefeningen geven energie!

Oefening 3:
-Geef elkaar een kadootje en geef zonder na te denken meteen een kadootje terug.
-Met tweetal rondlopen en dingen aanwijzen. Wat is dat? Je mag niet het goede antwoord geven.
Dit soort oefeningen maken je hoofd ‘leeg’.

Oefening 4.
-In kring bal doorgeven, zorg dat je ‘m goed geeft! Twee ballen en ook van plaats wisselen. Maak het makkelijk voor de ontvanger.
Deze oefeningen zijn niet alleen voor de fun maar hebben ook muzikale bedoeling.  Je maakt connectie met muziek, frases doorgeven.  Geef de frases goed door! Maak crescendo en geeft het forte door.

Oefening 5.
-Zorg als dirigent dat de koorleden zelf ook creatief blijven en leg niet alles van bovenaf op. Laat ze ook improviseren bij het inzingen.
-Dirigent zingt en de koorleden ‘loopen’ een variatie
-Standbeelden, is oefening zonder muziek maar prikkelt de creativiteit.
Iemand beeldt iets uit en twee maken dit beeld af. De derde blijft staan en twee anderen maken het weer af enz. Variatie: zonder woorden
Lied: The water is wide.
We zingen eerst de melodie.  Daarna maken we op het akkoordschema een improvisatie. Daarbij moeten we goed naar elkaar luisteren.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share