Europa Cantat Torino 2012 (4)

Ateliers
Vanochtend een aantal ateliers bezocht. De ateliers zijn onderverdeeld in meerdaagse ateliers op meerdere niveaus met een slotpresentatie, en discovery ateliers van een ochtend waar iedereen aan kan deelnemen. De meest uiteenlopende stijlen en onderwerpen komen aan bod, van Gregoriaans tot aan beat boxing. Aan de meerdaagse ateliers kun je op verschillende niveaus deelnemen: A: voor iedereen. B: voor zangers die goed van blad lezen of zich thuis goed hebben voorbereid, C: voor koren en zangers die auditie hebben gedaan. D: voor nationale jeugdkoren en F: voor speciale projecten

Eert was ik bij atelier D2: Eric Whitacre ‘s music o.l.v. De Noorse dirigent Ragnar Rasmussen. Ze waren bezig met het ‘instuderen’ van Leonardo dreams of Flying Machine. Deze dirigent hoeft niets meer in te studeren met zangers op dit niveau, alleen nog maar af te werken. Na een intensieve repetitie zingt hij het stuk nog één keer door en laat de koorzangers door elkaar staan in de prachtige concertruimte van het conservatorium Statale di Musica ‘G. Verdi’. De koorklank is nu al zeer indrukwekkend en we zijn nog maar aan het begin van de week. Maar wat wil je met een koor van allemaal jonge zangers van individueel hoog niveau. Ik ben zeer benieuwd naar het concert van komende donderdag 2 augustus.

Daarna ook nog een kijkje genomen bij atelier B13 Sacred Romantic Sound onder leiding van de jonge Duitse  dirigent Florian Helgath. Het niveauverschil met het vorige atelier is meteen duidelijk in klank, maar ook hier is veel moois te beleven. Het is een groot koor met allerlei mensen van verschillende leeftijden uit verschillende landen bij elkaar. Het begin van Dvorak mis in d zit er al een beetje in en verder werken ze aan het Ave Maria van Liszt en het O justi van Bruckner. Ook deze groep heeft het slotconcert op donderdag 2 augustus.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share