Jeugdkoor Ruach Koor van het Jaar 2012!

Categorie Junior opvallend sterk in het Nederlands Koor Festival

Jeugdkoor Ruach uit Katwijk o.l.v. Elisabeth van Duijn werd unaniem door de jury uitverkoren tot Koor van het Jaar 2012 en won daarnaast de Zing Magazine Publieksprijs. Daarmee werd de categorie Junior in deze editie van het NKF sterk en overtuigend op de kaart gezet. Want ook de overige koren in de categorie Junior presteerden uitstekend. Daarnaast was opvallend dat de categorie Klassiek voor het eerst sinds jaren ook zeer goed vertegenwoordigd was. Jeugdkoor Ruach zette in de Grote Zal van de Philharmonie in Haarlem een programma neer van een onaardse schoonheid. Ruach ontving uit handen van voorzitter van de Stichting Nederlands Koor Festival, Lucas de Bruin, een cheque ter waarde van € 1.000.

Juryvoorzitter John Damsma sprak van een opvallende trend bij de kinder- en jeugdkoren en van een nieuw elan. ‘De kinder- en jeugdkoren zijn in de voorrondes en in het finaleweekend zeer sterk naar voren gekomen. Dat is een verheugend signaal. Vaak wordt er gezegd dat de jeugd niet meer zingt, maar als je deze jonge mensen bezig hoort ga je daar wel anders over denken.’

Een belangrijke rol hebben de coachings gespeeld die alle koren in de fnale hebben ondergaan. Op aanwijzingen in het juryrapport kregen de koren kort voor het finaleweekend op specifieke verbeterpunten nog een steuntje in de rug. Door vrijwel alle koren werd deze coaching dan ook zeer gewaardeerd.

Naast de sterke opkomst van Junior waren ook de klassieke koren goed vertegenwoordigd. Ook dat is een opvallend fenomeen, want klassieke koren voelen in het algemeen niet veel voor competitie. Maar dirigente Francis Evers van Kamerkoor Lelystad had daar duidelijk geen boodschap aan. Dit kamerkoor, dat nog maar kort bestaat, zette een programma neer dat er wezen mocht, met een fraaie, stralende koorklank.

Ook in de categorieën Senior (Gemengde Zangvereniging Egelsheim), Open (The Essence) en Licht (Vrouwenkoor Fem@il) werden schitterende optredens verzorgd.

Bestuur en staf van het Nederlands Koor Festival 2012 spreken van een succesvol festival, vooral op het gebied van de kwaliteitsontwikkeling. Is het Koor van het Jaar dé titel waarnaar de koren streven, in feite gaat het om de verdere verbetering van de Nederlandse koren. ‘Wat betreft de naamsbekendheid bij koorzangers en liefhebbers van koormuziek hebben we nog een slag te maken’, zei stichtingsvoorzitter Lucas de Bruin. ‘We hopen in 2014 het Nederlands Koor Festival bij geheel koorzingend Nederland op de kaart te hebben staan!’

Klik hier voor alle uitslagen

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share