Kerst 2005 (deel 3)

Vanavond een heerlijk onspannen en leuk concert gehad met het Stadjongenskoor. Het was in de RK Kerk in het prachtige Ootmarsum samen met het gemengd koor Ootmusica onder leiding van dirigent Frans Heijdemann. Verder werkten mee: Koperensemble Caecilia olv Tim Baars, Ensemble Concerto di Nantale, Roel Praas en onze vaste pianiste Aartje Disberg. Een concert in een fantastische omgeving en een goede akoestiek. Daarvan gaan de jongens en jongemannen altijd veel beter zingen. Ootmusica opende met een drietal liederen van oa Händel en Buxtehude. Daarna volgde het jongemannenkoor met een aantal liederen. Dit ging ontzettend goed. Jaap zong weer solo en ik moet zeggen hij groeit in zijn rol als solist van het koor! Daarna zong het jongenskoor twee liederen met in het Latijn.

Bij het tweede lied ging er iets mis….. Ik had de bladmuziek aan de pianiste gegeven die het lied op onverklaarbare wijze was kwijt geraakt. Ik dacht, ik doe dat wel uit mijn hoofd. Dat kan ook wel, maar dan moet je niet het hele lied vergeten. Ik gaf de pianist aan in de veronderstelling dat Deck the halls gezongen werd maar er kwam iets heel anders. Dan rest niets anders dan afslaan en opnieuw beginnen. Wouter en Benjamin zongen daarna hun solo voortreffelijk. Ook Deck the halls ging ook best goed. Aan het eind van ons eerste blok zongen we Transeamus van Joseph Schnabel met wederom Jaap als solist. Ik moet zeggen dat ik dit zelf een van de hoogtepunten van het concert vond. Jaap zong de solo heel erg goed en de jongens zongen daarna uitmuntend!

Het tweede blok bestond uit meer modernere composities. De jongemannen zongen I’m dreaming of a white Christmas. Hiermee weten ze menig hart te stelen. Daarna kwamen de jongens met het lied A holly jolly Christmas, ook erg leuk! In het lied Wintergames mochten Jedda, Ruud en Patrick voor opa spelen. Dit doen ze zeer overtuigend! Met een enorme kraakstem zingen ze hun solo, het publiek genoot er van! Tot slot zongen we het bekende Jingle bells.

Had ik in het eerste blok de muziek helemaal niet voor mijn neus, bij Ootmusica gebeurde ook iets erg wonderlijks. Er was er een Stille Nacht als samenzang waarvan niet duidelijk was wie dat zou begeleiden… Het duurde even voordat men doorhad dat er iets niet klopte in de organisatie en het was ook niet meteen duidelijk wie dit ging oplossen. Daarna gebeurde nog iets vreemds. Terwijl het orkest het Hallelujah uit de Messiah van Händel in C groot begon, bleek de organist de partituur in D groot voor zijn neus te hebben. Dit was erg hilarisch! Moet kunnen vind ik, de sfeer was prima en dit werd gelukkig redelijk snel opgelost. De uitvoering van het stuk was erg goed! Mijn complimenten, het is namelijk allemaal niet zo gemakkelijk als men wel eens denkt.

Tot slot zong het Stadsjongenskoor samen met Ootmusica vol overtuiging het Tollite Hostias van Camille Saint-Saëns. Een mooi slot van een prachtig concert waarop ik met veel plezier terug kijk.
Ik ben erg trots op mijn jongens en jongemannen.

Trouwens, voor het concert ga ik vaak nog even snel naar de WC. Terwijl ik op de WC zat in Ons Gebouw, hoorde ik heel veel mensen weg gaan op weg naar de kerk. Tot mijn verbazing hoorde ik ook: “klik”…… “Huh? “dacht ik, “doen ze nu de deur op slot?”. Volgens mij heb ik dit in mijn hele loopbaan als dirigent nog niet mee gemaakt. Drie minuten voor aanvang van een concert zat ik opgesloten in een repetitiegebouw. Ik bleef zo kalm, dat zal niemand begrijpen, ik snap het zelf niet eens. Ten eerste dacht ik meteen: ze beginnen toch niet zonder mij. Ten tweede herinnerde ik me in een flits een brandweerinstructie die ik ooit heb gehad bij het Holland Festival Oude Muziek: hoe open ik een (kerk)deur in noodsituaties. Wonderwel was het geen probleem, ik “brak” de deur in no time open en klokslag acht uur was ik als laatste in de kerk voor het concert.

Al met al een memorabel concert!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share