Koorbiënnale Haarlem

Gisteren en vandaag was ik op de Koorbiënnale te Haarlem. Nu is Haarlem sowieso al een prachtige stad om te zijn en als je er dan ook nog zoveel mooie koormuziek kunt beluisteren sla je twee vliegen in één klap. Allereerst was ik bij het afsluitingsconcert van de Eric Ericson Masterclass.  Jonge talentvolle koordirigenten hadden een week gewerkt met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor onderleiding van Jos van Veldhoven en Michael Gläser. Het was een vol en zwaar programma maar dat heb je al snel bij zo'n afsluitingsconcert. Je wilt toch alle cursisten de kans geven zich te profileren en dat lukte uitstekend.

Daarna naar een concert van het Lets Radiokamerkoor uit Riga. Adembenemend mooi was het. Ze zongen de Nederlandse première van The Summer Cloud's Awakening van de Britse componist Jonathan Harvey. Dit is een 12 stemmig stuk waarbij de zang ook nog eens live via de speakers klinkt als een soort semi-chorus met daarbij nog de nodige electronisch geluiden. Het is niet uit te leggen maar het was prachtig!

Vandaag eerst naar een concert van Ensemble Tirana geweest. Albaneze traditionele muziek is prachtig en zelden live te horen in Nederland. Het is een orale traditie vanisschien wel 2000 jaar oud.  Albanië is een heerlijk land waarin allerlei traditie door elkaar te zien, te horen en te proeven zijn. Orthodox christelijk en moslim, Grieks, Turks en Italiaans. Het Ensemble Tirana liet het horen en ze maakten er echt een muzikaal feest van! Tijdens het  avondconcert was er een heuze wereldpremière te horen van de Amerikaans-Nederlandse componiste Vanessa Lann. Het stuk O Whispering Suns werd gezongen door twee van de beste koren ter wereld: het Lets Radiokoor en het Groot Omroepkoor. Het was een fantastische ruimtelijke muzikale ervaring.

Voorafgaand aan het concert zong Ensemble Tirana in de foyer. De eeuwenoude polyfonie sloot qua sfeer naadloos aan bij het begin van het hedendaagse stuk van Lan. Daar was goed over nagedacht! Na het concert ging het feestje nog even door in de foyer. Het Ensemble Zedashe uit Georgië gaf in plaats van buiten, binnen een concert. Wat een fantastische muziek, orthodoxe liederen afgewisseld met volkse liederen. Heel boeiend!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share