Opening Nationaal Muziekkwartier Enschede

Mk_buitenaanzicht_2 Al voor de tweede keer dit jaar hebben we in Enschede KoninginBeatrix in Enschede op bezoek. Vandaag om het Nationaal Muziekkwartierofficieel te openen en om de wereldpremière van de opera Hôtel de Pekin vanWillem Jeths bij te wonen. Deze opera is speciaal ter gelegenheid van deopening van het Nationaal Muziekkwartier geschreven.

Het gebouw ziet er zeer indrukwekkend uit. Ik heb alleen nogmaar de kans gehad om de foyer te zien toen ik een kaartje voor een concertging kopen en dat was al veelbelevend. Het Nationaal Muziekkwartier is ontworpen door architect JanHoogstad en zoals vanavond op het NOS nieuws was, het is een van de laatsteprojecten in zijn internationale carrière als architect. Zijn opdracht was eenzo flexibel mogelijk gebouw neer te zetten. Er zijn twee popzalen met eencapaciteit van 300 en 700 man, een (muziek)theater met 1001 stoelen, oefen- enlesruimten, kantoorruimten, centrale voorzieningen en congresfaciliteiten.Ditalles op een vloeroppervlakte van 18.000 m2. 

Rondleiding_2De bedoeling is dat het gebouwverschillende disciplines met elkaar in contact gaat brengen. Operaliefhebbers metpop en conservatoriumstudenten met leerlingen van de muziekschoolleerlingenenz. Het Nationaal Muziekkwartier is ook opengesteld voor amateurgezelschappenuit de regio. Voor mij rijst dan meteen de vraag op: is het dan ook betaalbaarvoor amateurgezelschappen? We zullen zien. Voorlopig eerst maar even concertenbezoeken en het gebouw leren kennen!

Dit weekend op zaterdag 22 en zondag 23 november is er OpenHuis in het Nationaal Muziekkwartier. Op beide dagen van 11.00 – 17.00 uurkrijgt iedereen de gelegenheid het nieuwe gebouw te bezoeken. Er zijn tal vanactiviteiten in het nieuwe gebouw en in het Muziekcentrum en de Grote kerk. Erzullen diverse koren zingen, orkesten, bands en ensembles optreden, en er zijnworkshops en lezingen. De toegang is gratis.

Haydn_portrait_by_thomas_hardy_smal

Zelf zal ik aanstaande zondag 23 november om 12.00 uur in de Arkezaal van het Muziekcentrumoptreden met het personeelskoor van de Universiteit Twente: De Kringzingers. Meteen aantal liederen uit de bundel Gesänge mit Klavierbegleitung nemen we vasteen voorschot het 200 jarige sterfjaar van Franz Josef Haydn (1732-1809) in2009.

De Kringzingers zullen in het voorjaar van 2009 een heel concert aanHaydn wijden en dan met name aan zijn connecties met Engeland. Tijdens zijnverblijf in Engeland (1790-1792) maakte Haydn namelijk kennis met de glees,catches en rounds: vrolijke liederen en canons op humoristische en vaakondeugende teksten. Dit moet de bron van inspiratie geweest om zijn Gesängemit Klavierbegleitung (1796-1801) te schrijven. Hij was 69 jaar had net DieJahreszeiten af en was op zoek naar wat ontspanning.   In de liederen worden echtelijke spanningen, wijn, enromantiek op een lichte toon bezongen. Haydn zelf hield erg van dezeliederen: Die Gesänge seien bloss con amore in glücklichen Stunden, ohneBestellung componiert.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share