Oude liedjes in een nieuw jasje

In heb kader van de naschoolse opvang heb ik de afgelopen weken een cursus gegeven aan kinderen uit groep 4 t/m 6 die deelnemen aan de Bas Bothof activiteiten van de Freinetschool De Bothoven te Enschede. De bedoeling was dat ik met oud kerstlied aan de slag ging om dit eventueel om te werken tot een nieuw lied. Ik had de cursus Oude liedjes in een nieuw jasje genoemd.  Een spannende cursus omdat ik niet precies wist waartoe het zou gaan leiden.

In de eerste lessen zijn we een beetje onze stem aan het verkennen geweest en hebben we melodieën en ritmes verzonnen op onze namen. Zo leerden we elkaar goed kennen. Ook heb ik het lied ingestudeerd dat we gingen "pimpen" en dat bleek nog niet zo makkelijk. Ik had gekozen voor het lied Hoe leit dit Kindeken hier in de kou en in die tekst komen allerlei moeilijke woorden voor zoals ledekens, krijt, welhaast en melodij. Door de tekst helemaal na te spelen en te vertalen werd het lied steeds mooier en begrijpelijker voor de kinderen.  De kinderen waren erg verrast door het "Oud-Hollansch", alsof ze een nieuwe taal leerden.  Daarna hebben we het lied helemaal in fantasie-taal gezongen. We hebben dat niet alleen met het kerstlied gedaan maar ook met andere lieden zoals Le coq est mort en VaderJacob. Deze liederen kun je immers in heel veel verschillende talen zingen. Toen we dat allemaal een beetje onder de knie hadden zijn we bezig gegaan met een nieuwe tekst te maken. We hadden 3 groepjes en iedere groep nam een couplet voor zijn rekening.  Daar kwamen hele leuk dingen uit die ik thuis even goed heb bekeken. Ik besloot dat het lied De eenzame kerstboom moest gaan heten en de kinderen waren het er mee eens. Samen hebben we de tekst bewerkt zodat het mooi en zingbaar was. Met deze tekst ben ik weer aan de slag gegaan en heb daar een nieuwe melodie op gemaakt. Zo hebben we nu het Bas Bothof Kerstlied 2007.

Vanmiddag gaan we het lied aan de ouders presenteren. We zullen het dan precies in volgorde van ontstaan zingen en uitleggen wat we hebben gedaan. Morgen gaan we het tijdens het kerstdiner zingen voor alle kinderen van de school. Ik mag de tekst nu dus nog niet verklappen behalve dan dat het best goed komt met die kerstboom.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share