Project leerorkest

6a013482f1f31e970c0133f54dcdd5970b-800wi Vorige week zaterdag gingen  Rik, Stan en jelle van het Stadsjongenskoor Oldenzaal samen met hun zangdocent Ivette van Laar naar de muziekschool Amsterdam Zuid Oost om daar in de studio de liedjes uit de Tijger en de Storm op te nemen.

De Tijger en de Storm is een muziekstuk speciaal geschreven en gecomponeerd voor het Leerorkest. Het leerorkest is een bijzonder project voor scholen in de Bijlmer, opgezet door de Muziekschool Amsterdam Zuid Oost. Op de basisscholen in de Bijlmer krijgen alle kinderen gedurende vier jaar (groep 5 t/m 8) les op een orkestinstrument. Elk kind mag zelf kiezen welk instrument: dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, tuba, viool, altviool, cello, contrabas of slagwerk. De lessen zijn wekelijks in de klas, onder schooltijd en worden door beroeps musici gegeven. Daarbij wordt ook veel met de kinderen gezongen. Al snel vormen de kinderen samen een orkest, waar ze ook concerten mee geven. Zo gaven ze concerten in de Beurs van Berlage en het Concertgebouw van Amsterdam, samen met leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Er zijn nu 600 kinderen, die samen 6 orkesten vormen.

In juni 2010 werd het eerste project met groot succes afgerond: de eerste groep kinderen die vier jaar les hadden gehad gaven een groot concert in de MediArena, waar prinses Máxima bij was en kregen na afloop hun diploma. Op dit concert speelden de kinderen ook de Tijger en de Storm. Het leerorkest is in de afgelopen jaren uitgebreid van 3 naar 11 scholen en het is de bedoeling dat het niet alleen bij scholen in Amsterdam blijft. Daarom wordt dit stuk opgenomen, om meer bekendheid te kunnen geven aan het leerorkest en ook als ondersteunend lesmateriaal voor de kinderen.

De Tijger en de Storm is gecomponeerd door Kerry Woodward en de tekst schreef Anne Haenen. Anne en Kerry vonden de stem van Ivette heel geschikt voor deze liedjes en omdat ze wisten dat zij veel met kinderen werkte. Daarom hebben ze haar benaderd om de liedjes in te zingen op CD.  De vraag was ook of ze  samen met wat leerlingen wat kon opnemen. Natuurlijk kon dat! En zo kwam het dat  Rik, Stan en Jelle helemaal naar Amstedam mochten om een CD op te nemen.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share