Saint Nicolas Cantate IX

UT Nieuws

Dirigent die weet wat ze wil

Jubileum dirigent Mariette Effing                                 Paul de Kuyper

Dirigent Mariette Effing leidt vanaf de oprichting in 1990de Kringzingers, het koor voor (oud-)personeelsleden van de UT. In 1982maakte ze haar openbare dirigentendebuut en komende zondag viert ze meteen bijzonder project haar 25-jarig jubileum. Met al haar koren,waaronder de Kringzingers, voert ze de Saint Nicolas Cantate van deBritse componist Benjamin Britten uit. `Ik maak het mezelf hiermee nietgemakkelijk.’

Mariette Effing in de Audiozaal van de Vrijhof, de repetitieruimte van de Kringzingers.
Mariette Effing in de Audiozaal van de Vrijhof, de repetitieruimte van de Kringzingers.
(Foto: Arjan Reef)

`Ik heb van Mariette vooral geleerd om plezier te hebben in het maken van muziek’, vertelt Koos Delcour,vanaf 1990 `Kringzinger’. `Ze heeft een enorme passie en mijn eigenvreugde voor muziek zie ik daarin bevestigd.’ Zijn collega Hiltje Wuite,vanaf 1995 bij het koor, vult aan: `Behalve enthousiast, is Marietteook ambitieus en perfectionistisch. Ze weet precies wat ze wil en hetbijzondere is dat het haar negentien van de twintig keer ook lukt omiets met ons in te studeren.’

Mariette Effing (43) herkent zich wel in deze beschrijving door haarkoorleden. `Ik ben geen dirigent die als een bullebak tekeergaat alsiets niet goed loopt. Ik vind dat ik mensen plezier en liefde voormuziek bij moet brengen. Zingen is iets kwetsbaars, want je staat erhelemaal alleen voor. En dus moeten de zangers zich er wel prettig bijvoelen.’

`Eén van de moeilijkste dingen van mijn vak is inschatten of eenmuziekstuk past bij een bepaald koor’, vertelt Effing verder. `Dan gaathet er niet alleen om of een stuk mooi is, maar ook om de vaardighedenvan het koor. Welk leerproces kunnen ze aan? Ik moet zeggen dat deKringzingers vaak een muzikale uitdaging nodig hebben. Ze hebben veelintellectuele bagage en willen niet alleen maar simpele stukken zingen.Gelukkig zijn ze ook bereid daar heel hard voor te oefenen.’

Ze viert aanstaand weekend haar 25-jarig jubileum, maar is eigenlijkal langer bezig, vertelt ze. `Je groeit langzaam het vak in. Het isniet zo dat je een studie afrondt en ineens dirigent bent.’ Ze was vankinds af aan met muziek- en blokfluitlessen bezig. `Op de lagere schoolwist ik al dat ik naar het conservatorium wilde. Ik kwam niet uit eenbuitengewoon muzikale familie, dat kwam helemaal uit mezelf.’

In 1982 trad ze als 18-jarige voor het eerst op als koordirigent.`Kinderkoor de Dinkelrakkers uit Losser zou optreden bij de intocht vanSinterklaas, maar omdat de dirigent zijn kruisbanden had gescheurd,mocht ik dirigeren. Ik weet nog dat ik heel zenuwachtig was. Ik kan meniet eens herinneren of ik het koor ook heb horen zingen, want het wasdaar één grote bak met herrie.’

25 Jaar later dirigeert Effing in de Sint Nicolaaskerk in Denekampde uitvoering van de Saint Nicolas Cantate van Benjamin Britten uit1948, met al haar koren. Dat zijn naast de Kringzingers ook het OostNederlands Kamertjeskoor en het Stadsjongenskoor Oldenzaal. `Ik wildeal heel lang een groot project met al mijn koren. Als musicus zoek jevaak naar jaartallen die je als kapstokje kunt gebruiken voor eenproject. Een paar jaar geleden bedacht ik me ineens dat november 2007voor mij een belangrijke datum zou worden. Toen kwam ik er ook nog eensachter dat de Nicolas Cantate heel geschikt is voor mijn koren. Dat hetstuk óók nog een symbolische verbintenis had met dat eersteSinterklaasoptreden van 1982, was helemaal toevallig.’

`Het is een heel bijzonder stuk, ik ken niet iets wat hier oplijkt’, vertelt Effing over de Nicolas Cantate. `Het stuk komt heelingewikkeld over, maar zelf heb ik het wel goed in mijn hoofd. Hetvergt vooral organisatorisch veel, want het bestaat uit zeven koren.Daarmee maak ik het mezelf zeker niet makkelijk.’

Bijzonder is ook dat het publiek een rol krijgt in de uitvoering.Effing: `Een deel wordt meegezongen door het publiek. Het optredenbegint daarom ook anders dan andere concerten, want ik ga eerst met hetpubliek hun deel instuderen. Niet iedereen die komt luisteren, zal datweten. Ik hoop dat het een aangename verrassing voor ze is en dat ik zekan stimuleren mee te zingen.’

Saint Nicolas Cantate, Benjamin Britten. Uitgevoerd doorStadsjongenskoor Oldenzaal, Oost Nederlands Kamertjeskoor, Kringzingersen Projectorkest van Twente, onder algehele leiding van Mariette Effing.

Zondag 2 december 15.00 uur, St. Nicolaaskerk Denekamp.

Entree: €16,-, kinderen tot 16 jr. €6,-

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share