Solist Stadsjongenskoor Oldenzaal zingt in de Nederlandse première van het Requiem Karl Jenkins!

Het Twentse kamerkoor Mardi le Vingt  en het orkest Florilegum Musicum  onder leiding van dirigent Herman Koops,  zal op zaterdag 10 maart om 20.30 uur in de  St. Pancratiusbasiliek te Tubbergen de Nederlandse première verzorgen van het Requiem van Karl Jenkins . Speciale medewerking aan dit concert wordt verleend door het Schola Cantorum Twente. De Schola zal delen uit het Gregoriaanse requiem ten gehore brengen. Het Stadsjongenskoor Oldenzaal is gevraagd de jongenssolist te leveren voor het Pie Jesu.

Componist Karl Jenkins studeerde muziek aan de universiteit van Cardiff en de Royal Academy of Music en Londen. Na zijn studie werd hij vooral bekend als jazz en rock muzikant op de toetsen, saxofoon en hobo.  Ook legde hij zich toe op het schrijven van reclamemuziek en schreef hij samen met zijn zoon muziek comercials voor onder andere de Mc Donalds en BMW. Vanaf 1995 begon Jenkins  vaker aan crossover projecten waarbij hij verschillende muziekstijlen probeert te vermengen.

Het Requiem van Karl Jenkins werd in maart 2005 voor het eerst uit gevoerd in Engeland en kreeg overal lovende kritieken. In november 2006 was de Canadese première en 10 maart de Nederlandse. In mei 2007 volgt de première in de Verenigde Staten. Heel erg bijzonder is dat Mardi le Vingt ook de Franse première mag verzorgen in de 2008!

Het Requiem van Jenkins is overwegend klassiek met muzikale invloeden uit de hele wereld.

Jenkins gaat er vanuit dat alle godsdiensten en overtuigingen in diepste wezen gelijk zijn. Hij gelooft  in de “circle of life”. Het leven is een opeenvolging is van geboren worden, stervenen weer geboren worden.  We krijgen iedere keer weer opnieuw de kans omte leren en  te groeien.  Deze gedachte komt sterk naar voren in de  uitvoering van het Requiem door Mardi le Vingt. Zij hebben gekozen om het Pie Jesu  van het Requiem te laten zingen door een sopraan “op leeftijd”  Kay Jensma  en een jonge jongenssopraan, Gabriël vanSintmaartensdijk (11 jaar).

Vanavond heb ik de eerste repetitie gehad met de jongens, mevrouw Kay Jensma en het koor.  Jongens, hoor ik iedereen denken? Er is toch maar één solist. Dat klopt! Maar voor deze solo heb ik drie reservespelers opgesteld. Gabrië zingt de solo maar Ruben is de eerste reserve. Een moeilijke taak. Ten alle tijde klaarstaan om het over te nemen als Gabriël ziek wordt. Iedereen zou zich een collega wensen als Ruben. Hij doet het geweldig! Ik ben weer eens trots op mijn jongens.

Komt dat zien!

Zaterdag 10 maart om 20.30 uur in de  St. Pancratiusbasiliek te Tubbergen en zondag 11 maart 16.00u. St Jacobuskerk te Enschede. Toegang E 20,00.

Luister!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share