Stadsjongenskoor bezoekt Boyke Brand in Boxmeer

Toen ik als puber in Oldenzaal op het Twents Carmellyceum in de brugklas zat,  kwam er een meneer langs die een koor wou beginnen op onze school. Het was Boyke Brand  destijd dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en docent muziek aan het Thij College Oldenzaal. Ik wist toen van het bestaan van het jongenskoor, de krant stond vol met berichten over alle concerten. Helaas kon ik daar als meisje niet bij en natuurlijk wou ook ik graag in een goed koor zingen! Ik heb nog steeds het liedje Mockingbird Hill  in een map: Tra la la, tweedle dee dee dee, it gives me a thrill.  To wake up in the morning to the mockingbird’s trill. Boyke schreef er ter plekke even een tweede stem bij en besloot ook nog even het een toon hoger te zingen en op de piano te spelen.  Iets flitsenders kon ik me destijds niet voorstellen. Ik kan me ook herinneren dat Boyke toen zelf  in ieder geval een prachtige tenor stem had. Wat er van dat schoolkoor is geworden weet ik niet meer. Volgens mij kwam het op een of anderde manier toch niet van de grond.

Boyke Brand is een van de meest succesvolle dirigenten van het Stadsjongenskoor Oldenzaal geweest.  Zelf ooit als jongen begonnen bij dirigent Frans Oude Sogtoen, was hij van 1976 tot 1985 dirigent van het Stadsjongenskoor waarmee hij vele successen behaalde waaronder het winnen van het Nederlands Korenfestival en diverse optredens voor radio en TV.

Via plakboeken van ex- jongenskoorleden heb ik veel over deze glorietijd gelezen. Als er een ding is dat ik weet wat Boyke heeft proberen na te streven in die tijd,  is dat hij de kinderen plezier in muziek wist bij te brengen zonder de kwaliteit van het musiceren uit het oog te verliezen. Ik vond in daarin veel herkenning.  Het  is iets wat ik als huidige dirigent van dit koor met veel inspanning en en redelijk resultaat ook probeer na te streven! Ik vond het daarom ook een groot compliment dat Boyke in een interview van deze met de TC Tubantia zei: Het koor heeft moeilijke tijden gekend, maar de huidige dirigent Mariette Effing verstaat het vak. Ze kan ook goed met de kinderen overweg. De expertise die ik heb opgebouwd, daar mag zij gebruik van maken. Dat zal ik haar ook zeggen. Het koor was ook een stuk van mijn leven. Ik ben alle tussenliggende jaren op de hoogte gebleven van de gang van zaken. (Helaas heeft deze uitspraak de krant niet gehaald maar ik ken de interviewer.)

Vort is vort en kwiet is kwiet’, kopte de krant in de dagen voor zijn vertrek in 1985 . ‘Ik ben ook met pijn in mijn hart gegaan, maar ik wilde toch mijn horizon verbreden’, zegt Boyke Brand  nu. En Oldenzaal bood hem destijds die uitdaging niet. In 1985 werd Boyke Brand benoemd tot directeur van de Streekmuziekschool Boxtel en omgeving en sinds 1997 is hij directeur van de Akademie voor Muziek en Dans in Weert.

Tijdens het 90 jarig bestaan van het Stadsjongenskoor in 2005 waren alle  oud- dirigenten uitgenodigd waaronder ook Boyke Brand.  Tijdens de feestelijkheden werd al  besloten dat het huidige jongenskoor Boyke een keer zou bezoeken. Boyke Brand is sinds 1987 dirigent van het Boxmeers Vocaal Ensemble en er werd al snel besloten samen een concert te geven. Aanstaande zondag  gaan we dus met het hele Stadsjongenskoor en Jongemannenkoor naar Boxmeer om een concert geven in De Weijer. Het concert begint op 16.00 uur.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share