Stadsjongenskoor doet hoofdstad aan


Generale repetitie in de Hofkerk te Oldenzaal
Na gisteravond te hebben gerepeteerd in de Hofkerk te Oldenzaal met Jan Willem, alle solisten, Consensus en het Amsterdamse Combattimento, reden vandaag twee bussen vol zangers uit Twente richting westen. De reis verliep zeer voorspoedig, we hadden geen files dus we waren ruim op tijd in Amsterdam. Dat betekent dus weer wachten. Ik had graag vooraf de jongens de kerk willen laten zien en daar inzingen, maar dat ging niet want beide orgels moesten nog worden gestemd en dan moet je daar geen 30 jongens rond laten lopen. Er zat niets anders op dan in de koffieruimte in te zingen. Daar hebben we even aandacht geschonken aan het feit dat (violist) Jan Willem een orkestdirigent is en anders dirigeert dan de (zanger) Klaas. Het kwartje was goed gevallen want tijdens de klankrepetitie ging de communicatie een stuk beter dan tijdens de generale.

De Westerkerk wordt onder vakmensen beschreven als “galmbak” en wat dat betreft was het jammer dat de kerk niet totaal uitverkocht was, want veel mensen in de kerk komt de akoestiek meestal ten goede. De jongens zongen vanaf de balustrade, daar waar de foto links is genomen. Tijdens de klankrepetitie bleek dat het contact tussen dirigent en koor goed was, dus deze repetitie was ook weer snel afgelopen. Dat betekent dus weer wachten. Aangezien er in de Westerkerk niet veel plek is om te wachten was besloten de bus nog een keer voor te laten rijden. Tijdens deze rondrit werd het brood opgegeten en het pak aangetrokken. Geen ideale situatie maar het ging prima. Onderweg zagen de jongens nog enkele dames voor de ramen zitten, dus de stemming zat er goed in.

Na nog een half uur te hebben gewacht voor ze het podium op mochten klonken daar eindelijk de eerste noten van het openingskoor. De jongens hebben onder deze omstandigheden erg goed gezongen want het was beslist niet gemakkelijk. Zo maar een vreemde dirigent, een enorm grote kerk en zingen met een orkest dat op moderne instrumenten speelt. En dit heeft meer dan alleen consequenties voor de toonhoogte. Ik heb echter helemaal achter in de kerk staan luisteren en ze waren prima te horen.

De terugweg verliep zoals verwacht weer zeer voorspoedig zonder files. De jongens waren heerlijk uitgelaten in de bus, er werd veel chips gegeten, moppen getapt, dvd gekeken, drop rondgedeeld, paaseitjes, mierzoete sapjes, wine gums, spelletjes gespeeld, gezongen, geslapen, geklierd en veel gelachen.

Een beetje jaloers zijn we wel hoor! Consensus en het Combattimento reizen af naar Spanje om daar twee Matthäussen “te doen” …. met een Spaans jongenskoor. We zijn benieuwd naar de reacties!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share