Transformatie in Roombeek

Er wordt flink gebouwd in het voormalig rampgebied in Enschede. Er zijn al veel mooie huizen klaar, nieuwe/oude straten zijn weer vol leven, en de eerste winkel opent voorzichtig haar deuren. Ook cultuureel is er al weer veel te beleven. Veel Enschedese kunstenaars hadden hun atelier in het rampgebied vandaar dat er bij de wederopbouw veel aandacht is voor kunst.

Vandaag heb ik de de multidisciplinaire groepsexpositiee “Tranformatie” bezocht in het Balengebouw te Roombeek Enschede. Zomaar nog een museum bij ons in de buurt op loopafstand. Op 600 vierkante meter ruige tentoonstellingsruimte is werk te zien van ruim 30 Enschedese kunstenaars. Het thema “Tranformatie” is uitgewerkt in foto’s, schilderijen, tekeningen, installaties, grafiek en multimedia. Inspiratiebron is de veranderende wijk Roombeek.

Zo’n oude fabriekshal levert al snel een ruig decor op voor de kunstwerken. Het in de jaren ’50 gebouwde Balengebouw was oorspronkelijk bedoeld voor de opslag van katoenbalen. Het maakte onderdeel uit van de katoenspinnerij De Bamshoeve die sinds 1896 op het terrein tussen de Lasondersingel, de H.B. Blijdensteinlaan, de Schurinksweg en de spoorlijn naar Lonneker gevestigd was.

Een prachtig gegeven was dat je naast de de kunstwerken een soort levende schilderijen zag: de ramen waardoor je naar buiten keek. De wederopbouw is nog in volle gang.

Verder vond ik het opvallend hoeveel bekenden in er vandaag tegenkwam zowel onder de kunstenaars als onder de bezoekers. Kennelijk ken ik onwillekeurig heel erg veel Enschedese kunstenaars en kunstliefhebbers. Erg leuk om iedereen eens tijdens een expostitie te ontmoeten en te beworderen in plaats van met ze te kletsen in het beroemde Bolwerk.

Er viel veel te zien.

De expositie is nog te bezoeken tot en met 26 februari. Toegang gratis.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share