Tussenstand kerstmarathon

Dsc_0088klein

Het kerstconcert van het Stadsjongenskoor op zaterdag 16 december ging zeer goed. De jongens en jongemannen hebben zeer geconcentreerd gezongen waardoor ook de samenwerking met organist Hans Stege erg goed ging. Het orgel heeft namelijk nogal een flinke vertraging en dat levert aardig wat moeilijkheden op. Maar als je een goede organist hebt, het koor goed naar de dirigent kijkt en jij als dirigent je niet uit het veld laat slaan, gaat het dus goed. Minpuntje was dat het licht op een of andere manier niet voor elkaar was. Voor het concert stond alles goed afgesteld,  maar iemand heeft 10 minuten voor het concert de belichting uit gezet. Bij het eerste lied dacht ik, nu zullen ze het licht wel aandoen maar dat gebeurde niet. Toen bleek dat de verantwoordelijke er niet meer was en het licht bij het orgel was ook uit. Een hoop geharrewar dus. Ondertussen beleven de jongens geduldig op het podium staan wachten. Afgezien van dit incident liep het voor de rest als een tierelier. De samenwerking met Vocal Essen was erg leuk en leverde een prachtig slot op"Joy to the world" met een koor van 80 zangers en soliste Ivette van Laar!

Het concert van 17 december met het  Oost Nederlands Kamertjeskoor en blokfluitkwartet Meneer Jansen in Wissingen was ook erg sfeervol. Het was toch wel erg spannend allemaal zo kort na het grote concert van een maand geleden. In sneltijdvaart hebben we een paar nieuwe liederen ingestudeerd en oud repetoire afgestoft. Het ONKK heeft altijd wel wat druk nodig om optimaal te presteren en dat bleek nu ook weer het geval. We zongen in een redelijk moderne kerk en daar bleek de muziek van Distler en Lau verassend goed tot zijn recht te komen. De akoestiek was heerlijk, mooi helder en niet te groot. Een genot om in dat kerkje te zingen. De samenwerking met Meneer Jansen ging prima. Een heerlijk concert voor mij als dirigent. De akoestiek communiceerde optimaal, ik kon doen wat ik wou het leverder nergens problemen op. Fijn muziek maken dus!

Woensdag 20 december gaven de Kringzingers een kort kerstconcert in het Ariënshuis te Glanerbrug.  Eigenlijk zouden we ergens anders zingen maar dit kon op het laatste moment niet doorgaan, vandaar dat we in Glanerbrug terecht kwamen. Het zong er niet onprettig, het was een gezellige omgeving maar het blijft altijd moeilijk om in zo’n zaal muzikale hoogstandjes te verrichten. Met een paar leuke aankondigingen  en wat samenzang hebben we er iets leuks van gemaakt.

Jmkkerst06Donderdag 21 december hebben we met een deel van het Jongemannekoor Oldenzaal in de winkelstraat De Heurne te Enschede gezongen in de hoop het winkelend publiek in hogere sferen te brengen. De winkeliersverening had de Theaterobers ingehuurd de boel een beetje op te vrolijken en in het kader daarvan zongen ook de Jongensmannen op straat.  Ik moet je eerlijk zeggen dat het opvrolijken daar ook wel nodig was. Het is niet echt een gezellige winkelstraat, zeker niet op koopavonden. Dat komt ook omdat er geen winkels zitten waar je ‘s avonds nog even gezellig gaat shoppen; ik noem even een kapper, reformwinkel, hobbywinkel, fitnesswinkel, Aziatische toko, Turkse toko, een meubelwinkel, een reisbureau… Maar de jongemannen weten bijna overal wel iets vrolijks van te maken al ging dat dit keer met wat moeite. Op straat zingen in Nederland is bijna nooit leuk en zeker daar. Er blijft geen mens belangstellend staan, iedereen loopt gehaast door. De jongemannenkregen een mooie hoed op, zongen hun repertoire en daarna zijn we snel een kroeg ingedoken om het hele gebeuren te evalueren.

Gisteravond zaterdag 23 december vertrok het voltallige Stadsjongens- en jongemannenkoor met pianiste Aartje Disberg en sopraan Ivette van Laar  naar Zutphen om daar mee te doen aan het jaarlijkse kerstconcert van mannenkoor De IJsselzangers.  De reis verliep prettig maar daar eenmaal aangekomen was het stressen geblazen. We dachten ruim in de tijd te zitten maar de jongens moesten meteen "aantreden" op de gezamelijke liederen te oefenen. Dat verliep natuurlijk niet meteen goed zodat daar wat tijd in ging zitten. Daarna hadden we nog heel kort de tijd om onze  opstelling te maken en andere organisatorische dingen af te spreken. Omdat het publiek al stond te trappelen voor de deur besloten ze deur 15 minuten eerder open te doen waardoor ik de boel niet zo goed meer kon communiceren met de jongens (te veel lawaai). Dan is het enige wat je kunt doen: gewoon gaan met die banaan en kijken hoe het gaat op het concert. Wat ik altijd probeer te voorkomen dat is dat de jongens onnodig lang moeten wachten voordat ze optreden. Gisteren was dat helaas het geval: de jongens moesten maar liefst 45 minuten wachten voor ze mochten zingen. Natuurkijk kunnen ze dat wel, maar het is ook heel erg moeilijk! Ik heb dan een soort tijdbommetje op het podium staan en dat komt de prestaties niet ten goede. Helaas was er ook geen echte piano om te begeleiden en moest Aartje het doen met een (redelijke) Yamaha Clavinova en aan dat geluid moet je echt wennen. Mmdat ik voor de tijd bijna niet heb kunnen oefenen met het koor moest ik tijdens het eerste lied met publiek erbij het geluid een beetje op elkaar afstellen. Het was dus een concert met veel regelwerk, stress en onduidelijkheiden. In die omstandigheid hebben de jongens qua concentratie wat minder gezongen dan ze kunnen,  maar toch ook weer een prima prestatie geleverd. Gaandeweg het optreden werd het steeds beter. De Jongemannen hebben zeer goed gezongen! Vooral de liederen samen met Ivette kregen zeer veel waardering van het publiek.  De jongemannen zaten de hele terugweg in de bus nog te zingen waarbij ik mijn repertoire weer heb uitgebreid met een aantal liederen waarvan ik de teksten hier maar niet zal herhalen.

Jmkkerst02ii

Vanavond zing ik met 13 jongens om 19.30 uur tijdens de kerstavonddienst in het Stiftskerkje te Weerselo. Dat is dan mijn laatste concert en mag ik  pianospelen op een prachtige vleugel. Dat ga ik nu maar eens even oefenen.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share