Und hieb ihm ein Ohr ab

“Und hieb ihm ein Ohrab!” Als de jongens van het Stadsjongenskoor Oldenzaal deze zin horenweten ze dat het niet lang meer duurt. Dan mogen ze het slotkoraal van het eerste deel van de Matthäus Passion zingen en gaan ze weer met de bus naar huis.

 De Matthäus 2007 was weer een bijzondere. We kregen immers ineens te horen dat we ook naar de repetities van de Boris Godoenov moesten. Vooral voor de jongsten was dit project dus een extra zware belasting.

We zongen dit jaar de Matthäus in Oldenzaal, Enschede en in Deventer. Ieder jaar laat ik weer een aantal allerjongsten ervaring op doen en meezingen. Justin (9 jaar)  zei trots tegen Klaas Stok:  “Ik ben de allerkleinste maar ik heb een grote stem!” Dit is echt waar! Je staat er versteld van hoeveel geluid er uit die kleine kereltjes komt! Natuurlijk hebben ze het weer allemaal prima gedaan! De klank van het koor in moment heel erg mooi en de jongens hebben absoluut geen moeite om over het grote geheel heen te komen. Vooral het concert van vanavond in Deventer was weer geweldig!!!

De jongens weten inmiddels goed hoe ze hun tijd voor het concert moeten doorkomen. Er wordt serieus gekaart, gedamd en met aandacht gelezen.

Momenteel heb ik ook een flink stel mutanten bij het koor. Dit zijn geen buitenaardse wezens maar het gewoon een stel jongens die de baard al in de keel hebben en vrolijk in hun kopstem verder zingen bij de alten. Ze zijn nog veel te jong om bij de jongemannen te zingen en willen dat ook nog niet.

Vroeger werd er altijd heel voorzichtig gedaan met de muterende stem. Er werd zelfs geadviseerd te stoppen met zingen. Wij zingen bij het Stadsjongenskoor door zolang het kan. Sommige jongens krijgen al in groep 8 “de baard in de keel”.  Gewoon door blijven zingen zodat je de nieuwe stem goed leert kennen is mijn advies.  Ik denk dat dit juist heel erg goed is voor je stemontwikkeling. Je leert als jongeman veel beter de lenigheid van je stem en je verliest het contact niet met de groep. Bovendien doe je waarschijnlijk buiten het koor meer verkeerd met je stem dan tijdens de repetitie. Denk er maar eens aan hoe hees je uit de klasseavond komt…

Met name deze groep heeft het bij de generale repetitie erg bont gemaakt. Meer dan 10 jongens hebben een telefoontje gehad dat ze te vervelend waren en geen voorbeeld voor de rest. Tja, het zijn absoluut geen heilige boontjes bij het Stadsjongenskoor. Niets menselijks is ons vreemd. Ik ben met grote regelmaat “licht geïrriteerd…” Maar toch ben ik super trots op deze eigenwijze jongens en ik ken ze zo goed dat ik ze 100% kan vertrouwen tijdens de concerten. Ze hebben me nog nooit teleurgesteld hoe mega hyper ze soms ook zijn. Een van deze mutanten heeft de hele dag op mijn jas gepast, tijdens het concert corrigeren ze de jongsten en kennen hun taak als de beste!

Maar na het concert achter in de bus zijn ze de baas! Zij weten ook dat de bus op weg naar de Bergkerk in Deventer langs de rosse buurt komt en met geluk staat het stoplicht op rood! Zelfs ik mag tegenwoordig niet meer achter in de bus komen want er vallen woorden die niet voor vrouwen bestemd zijn….

Vandaag is het hele Stadsjongenskoor overigens geridderd in de Orde van de Gele Paashaas vanwege hun voorbeeldige gedrag tijdens de concerten!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share