Vraag en antwoord

Afgelopen week stonde er een leuk stukje in de TC/Tubantia in het kader van de eerste repetitie van het Opleidingskoor van het Stadsjongenskoor. Het was in de rubriek Vraag en Antwoord. Er stond ook een aardige  foto van mij bij maar die kreeg ik even niet geplaatst 

"Ik laat ze altijd ‘ Vader Jacob’  zingen, dat kent iedereen"

Fotoolk

Volgend jaar bestaat het Stadsjongenskoor in Oldenzaal 95 jaar. Elk jaar opnieuw worden er jongens geselecteerd voor het opleidingskoor. Dat gebeurt op alle basisscholen van Oldenzaal en morgen begint de eerste repetitie. Mariette Effing is dirigent van dit koor. "Er komen morgen twintig jongens, maar andere jongens die belangstelling hebben zijn natuurlijk ook van harte welkom.”

Willen jongens, in tijden waarin computers een grote rol spelen, nog wel tijd vrij maken om in een koor te zingen?

Mariette Effing: „ Ja hoor. Natuurlijk is er wel enige ‘concurrentie’.  Maar daar hebben alle hobby’s onder te lijden. Toch merk ik dat bijna alle jongens het echt hartstikke leuk vinden als ze eenmaal in het koor zitten. En een beetje stimulans van de ouders is natuurlijk nooit weg. Dat gebeurt meestal ook wel. Zij vinden muziek – naast het beoefenen van een sport vaak toch wel heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.” 

Hoe komen de jongens bij het opleidingskoor terecht? 

"Ik ga elk schooljaar alle scholen in Oldenzaal af op zoek naar jongens die graag in dit koor willen zingen. Het gaat dan om jongens van acht en negen jaar. Die komen dan in groepjes van drie of vier bij mij en dan laat ik ze één voor één ‘ Vader Jacob’ zingen. Dat liedje kent immers iedereen. Vervolgens laat ik ze met zijn drieën of vieren samen zingen zodat ik kan zien hoe ze in groepsverband zijn. Ik merk dan al vaak aan hun houding of ze enthousiast zijn. Boven¬dien, als je ze positief benadert dan zijn ze eerder geneigd om mee te doen.” 

Het opleidingskoor duurt één jaar.  Wat gebeurt er daarna?

"Vervolgens kunnen ze naar het Stadsjongenskoor van Oldenzaal.  Dit koor repeteert twee keer per week. Dat zijn de jongens tot en met ongeveer veertien jaar. Of eigenlijk tot ze de baard in de keel krijgen, want dan kunnen ze naar het jongemannenkoor.” 

Volgend jaar bestaat het Stadsjongenskoor 95 jaar. Gaan jullie nog iets doen om dit jubileum te vieren?

"Welke activiteiten er precies plaats gaan vinden is nog niet duidelijk. Wel doen we in 2010 met het jongenskoor mee aan een festival in België. Dat is erg spannend en belangrijk. Het is immers de eerste keer dat we aan zoiets deelnemen.”

(foto: George Nusmeijer)

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share