10. Leipziger Symposium zur Kinder- und Jugendstimme (2)

Zaterdag een overvol, maar zeer interessant programma op het Symposium zur Kinder- und Jugendstimme in Leipzig. In alle vroegte hadden we al de eerste workshop Wie kann man Funktionen der Phonation visualisieren? Door PD Dr. Matthias Echternach. Een vrij technische workshop over de werking van het stemapparaat, maar heel begrijpelijk en inzichtelijk gebracht met interessante filmpjes en demonstraties. Daarna een referaat over 3000 Jahre Stimmforschung door Prof. Dr. Jürgen Wedler en Alles nur Mechanik? Stimmlippenschwingungen bei Kindern, Jugendlichen und Erwachsenen door Prof. Dr. Dr. Ulrich Eysholdt. Ook twee vrij technische referaten maar in hele begrijpelijke taal, zelfs in het Duits. Heel erg nuttig om op deze manier je kennis van het technische aspect van het zingen weer eens “op te halen” en met nieuwe onderzoeksmethodes kennis te maken..

In de pauze was er een kleine boekenbeurs maar met een grote keuze aan boeken over de kinderstem en kinderkoordirectie. Daar waar in er in Nederland misschien één boekje is verschenen en in Vlaanderen iets meer, kun je in Duitsland echt je hart ophalen. Ik ben weer vier boeken rijker en dan nog moest ik kiezen, want er is zoveel!

De twee lezingen ‘s middags vond ik wat minderer sterk: Singen im Spiegel von Forschung und Praxis.Aktuelle Entwicklungen aus musikpädagogischer Sicht van Prof. Dr. Peter Brünger en Kinder brauchen starke Stimmen: Zur Praxisrelevanz empirischer Forschung und Forschungsrelevanz gesanglicher Praxis door Prof. Dr. Gunter Kreutz und Wibke Gütay. Maar altijd nog steeds zeer de moeite waard natuurlijk. De workshop Lernen bewegt – bewegt lernen van Toni Wimmer kon me echter totaal niet boeien. Misschien was ik moe, was er een slechte akoestiek in de zaal waardoor ik het Oostenrijks niet goed kon verstaan… Hij had wel een paar hele leuke oefeningen maar de zin ervan sloot wat mij betreft niet goed aan bij zijn verhaal. Dat was wel het geval bij Scream and Shout – Der Sound von Pop und Musical door Prof. Sascha Wienhausen uit Osnabrück.  Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over nieuwe technieken in het zangonderwijs met betrekking tot moderne muziek. Ook was er nog een rondetafeldiscussie (tevens radio-opname) over Was nützt Stimmforschung für das Singen mit Kindern und Jugendliche. Het gehele gesprek wordt uitgezonden op Figaro Spezial op 3 maart aanstaande. Daarna gaf de dirigent van het Wolfratshauser Kinderchores Yoshihisa Matthias Kinoshita nog een inleiding op het concert dat we ‘s avonds nog te horen zouden krijgen ‘s avonds.

Na deze overvloed aan informatie konden we eindelijk genieten van een heerlijk buffet met een glaasje wijn.Erg veel leuke en interessante gesprekken gevoerd. Het concert van het Wolfratshauser Kinderchor was geweldig en daarna nog tot in de kleine uurtje nagepraat met collegae. Heerlijk om te doen!

Voor een volledig programma van het symposium klik hier

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share