Vandaag had ik een repetitiedag van het personeelskoor van de Universiteit Twente: de Kringzingers. De repetitiedag begon om 10.00 uur met koffie en het uitstallen van al het lekkers wat er gegeten en gedronken moest vandaag. Ja, ook een glaasje wijn maar daar wordt mee gewacht tot de laatste pauze in de middag.
We hebben hard gewerkt aan het kerstlunchtconcert wat het koor gaat geven op woensdagmiddag 16 december om 12.35 in de Audiozaal van het Vrijhof Cultuurcentrum. Op het programma staan kerstliederen uit verschillende landen. Natuurlijk zingt het koor Engelse carols, maar er zijn ook Duitse en Franse liederen te horen, een Frieze kerstcanon, een feestelijk Oekraïns kerstlied, een Italiaans en Nederlands kerstlied en een prachtig Zweeds Jul Jul! van Gustaf Nordqvist. Het geheel wordt afgewisseld met kerstgedichten uit verschillende landen.
Du, laß dich nicht verhärten
Gisteravond weer naar een "late avond concert geweest" van Sinfonietta Aurora in museum De Twentse Welle. Het concert stond in het teken van de DDR tentoonstelling die nog tot februari 2010 te zien is. Op het programma stond de Suite Champetre van Jean Sibelius, Cantus In Memoriam Benjamin Britten van Arvo Pärt en het 3de strijkkwartet van Dimiti Sjostakovitsj in een bewerking voor kamerorkest van Rudolf Barshai. Tussen de werken door las Acteur Klaus Lehmann fragmenten uit DDR literatuur. Het orkest speelde zonder dirigent en dat was zeer boeiend om te zien en te horen. De strijkers speelden zonder uitzondering zeer alert en betrokken. Dit leverde een mooi en gepassioneerd spel op dat erg goed klonk in de hal waar ook de tentoonstelling te zien is. Van de gedichten die Klaus Lehmann voordroeg was deze van Wolf Biermann wel de bekendste.
Ermutigung
Du, laß dich nicht verhärten
in dieser harten Zeit.
Die allzu hart sind, brechen,
die allzu spitz sind, stechen
und brechen ab sogleich.
Du, laß dich nicht verbittern
in dieser bittren Zeit.
Die Herrschenden erzittern-
sitzt du erst hinter Gittern –
doch nicht vor deinem Leid.
Du, laß dich nicht erschrecken
in dieser Schreckenszeit.
Das wolln sie doch bezwecken
daß wir die Waffen strecken
schon vor dem großen Streit.
Du, laß dich nicht verbrauchen,
gebrauche deine Zeit.
Du kannst nicht untertauchen,
du brauchst uns
und wir brauchengrad deine Heiterkeit.
Wir wolln es nicht verschweigen
in dieser Schweigezeit.
Das Grün bricht aus den Zweigen,
wir wolln das allen zeigen,
dann wissen sie Bescheid
Zing Magazine
Sinds vanmiddag mag ik het wereldkundig maken: ik zit in de redactie van Zing Magazine: "een tweemaandelijk magazine voor iedereen die van zingen houdt".
In de zomer van 2008 mailde de hoofdredacteur me dat ze toevallig op mijn weblog was beland. Ze was zo enthousiast over mijn verhalen dat ze graag wou dat ik de columns voor het komen jaar zou gaan verzorgen. Daar hoefde ik niet zo lang over na te denken. Erg leuk om te doen en ik heb altijd wel iets om over te schrijven vanuit mijn werk als koordirigent.
Op een of andere manier werd ik ineens nog meer gevraagd voor schrijfopdrachten. Een stukje over inzingen in het blad Continuo, een spoedopdracht voor het blad Vocaal, een artikel over de Eric Ericson Masterclass voor het bulletin van de IFCM en het maken van het weblog voor Europa Cantat Utrecht. Hele leuke opdrachten. Er ineens was daar na de zomervakantie de vraag of ik wou solliciteren voor een plek in de redactie van Zing Magazine. Daar hoefde ik ook niet lang over na te denken. Dat heb ik met succes doorstaan. Er leuk, ik heb er zin in en jullie horen vast meer van mij hierover.
En dat alles door een toevallige blik op mijn weblog!
Vivaldi, Piazzolla en Haydn
Een leuk muzikaal weekend gehad! Afgelopen zaterdagavond een bijzonder concert gehoord in de Twentse Welle in Enschede. Sinfonietta Aurora speelde de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi afgewisseld met die van Astor Piazzolla. Ze begonnen met de lente van Vivaldi, daarna de zomer van Piazzolla, zomer Vivaldi, herfst Piazzolla, herfst Vivaldi, winter Piazzolla, winter Vivali om te eindigen met de lente van Piazzolla. Dat was een bijzondere ervaring om destijlen afwisselend te horen. Piazzolla heeft in zijn muziek erg veel citaten van Vivaldi in zijn compositie gebruikt en deze waren zo erg goed herkenbaar. Ook kreeg de muziek van Vivaldi ineens een bijzondere swing, erg leuk om zo te horen.
Vanmiddag naar een ander niet allerdaags concert geweest. De Schepping van Joseph Haydn uitgevoerd door het Orkest van het Oosten onder leiding van Jan Willem de Vriend en Consensus Vocalis. Het bijzonderen aan dit concert was dat het stuk werd uitgevoerd in de Nederlandse vertaling van Johannes Kinker (1764-1845). Het was echt prachtig om de muziek in het soort Nederlands te horen dat past bij de tijd waarin het is gecomponeerd. Heel wat anders dan de hertalingen van Jan Rot! Het was volledig in stijl en ik heb genoten van alle mooie woorden die dit Nederlands te bieden heeft.
Johannes Kinker schreef ook "De nagedachtenis van Joseph Haydn, in de maatschappij Felix Meritis den 25 van sprokkelmaand 1810. gevierd".
In ‘t schoone kleed des Oosterlings,
Vol Goddelijke eenvoudigheid,
Bespiedde haydns geest,
Door bindende Harmonie bezield,
De wording der Natuur.