Vivaldi, Piazzolla en Haydn

Een leuk muzikaal weekend gehad! Afgelopen zaterdagavond een bijzonder concert gehoord in de Twentse Welle in Enschede. Sinfonietta Aurora speelde de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi afgewisseld met die van Astor Piazzolla. Ze begonnen met de lente van Vivaldi, daarna de zomer van Piazzolla, zomer Vivaldi, herfst Piazzolla, herfst Vivaldi, winter Piazzolla, winter Vivali om te eindigen met de lente van Piazzolla. Dat was een bijzondere ervaring om destijlen afwisselend te horen. Piazzolla heeft in zijn muziek erg veel citaten van Vivaldi in zijn compositie gebruikt en deze waren zo erg goed herkenbaar.  Ook kreeg de muziek van Vivaldi ineens een bijzondere swing, erg leuk om zo te horen.

Vanmiddag naar een ander niet allerdaags concert geweest. De Schepping van Joseph Haydn uitgevoerd door het Orkest van het Oosten onder leiding van Jan Willem de Vriend en Consensus Vocalis.  Het bijzonderen aan dit concert was dat het stuk werd uitgevoerd in de Nederlandse vertaling van Johannes Kinker (1764-1845).  Het was echt prachtig om de muziek in het soort Nederlands te horen dat past bij de tijd waarin het is gecomponeerd. Heel wat anders dan de hertalingen van Jan Rot!  Het was volledig in stijl en ik heb genoten van alle mooie woorden die dit Nederlands te bieden heeft.

Johannes Kinker schreef ook "De nagedachtenis van Joseph Haydn, in de maatschappij Felix Meritis den 25 van sprokkelmaand 1810. gevierd".

In ‘t schoone kleed des Oosterlings,

Vol Goddelijke eenvoudigheid,

Bespiedde haydns geest,

Door bindende Harmonie bezield,

De wording der Natuur.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share