Concert Stift Weerselo

Wlstiftonkk_1
Afgelopen zaterdag gaf ik met het Oost Nederlands Kamertjes Koor (ONKK) een zomerconcert in het sfeervolle Stiftskerkje te Weerselo. Al een aantal jaren is het bij het ONKK de gewoonte om midden juni een zomers concert te geven op een sfeervolle locatie. Voorafgaande aan het concert kan iedereen een wandeling maken in de omgeving, en na afloop van het concert krijgt het publiek een hapje en een drankje aangeboden. Zo kan men met elkaar en de koorleden napraten over het concert. De formule slaat goed aan bij het publiek want ook gisteren zaten er toch zeker 80 mensen in het kleine kerkje en was het na afloop bere gezellig. De koorleden hadden flink uitgepakt met een heleboel heerlijke hapjes en alles was zeer goed verzorgd. Op deze manier nodigt het mooie weer juist extra uit om naar een concert te gaan.

Op het programma stonden uitsluitend a capella werken van Ravenscroft, Morley, Farmer, Bateson, Vautor, Robert L. Pearsall, Vaughan Williams, Stanford en Sullivan. Aansluitend op de thema’s van de liederen werden door Margaret Skutsch gedichten voorgedragen van Sedley, Shakespeare, Barrett Browning en Housman. Het publiek was zeer tevreden over deze aanpak. Mede ook ontzettend leuke uitleg van de teksten door Margaret. Het thema was de knipoog naar de Engelse romantiek en dat leverde een soms pikante uitleg op.

De akoestiek in het Stiftskerkje is niet slecht maar ook weer niet gemakkelijk. Omdat het er zo klein is krijg je qua klank niets kado en moet je als zanger hard werken om het mooi te laten klinken. Dit geldt dan meteen ook voor de koorklank: de akoestiek draagt niet echt dus moet je goed op de balans letten. Op een klein vreemd incident in een lied van Stanford na, gebeurden er geen rare dingen. In zijn geheel vond ik het een erg mooi concert. Het programma pakte niet te lang uit en dat was goed zeker als je ook nog met het publiek wilt napraten. De reacties uit het publiek waren enthousiast. Men vond het vooral leuk om kennis te maken met componisten als Stanford en Sullivan. Toch blijft het onvoorstelbaar hoeveel energie je moet steken in zo’n concert en hoe vliegensvlug het weer voorbij gaat. Het zijn toch erg veel nootjes die je moet instuderen en in een uur is alles weer gedaan.

Op zaterdag 4 november zal het ONKK een deel van dit programma herhalen aangevuld met nog meer liederen van Vaughan Williams, Stanford en Sullivan. Bovendien staan er dan ook werken Holst en Elgar op het programma. We blijven in Engelse romantische sferen!

Wlstiftonkk3 Foto’s: Guus Spenkelink

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share