Cultuurestafette 2007

Gisteravond heb ik genoten van het concert van het universiteitskoor De Kringzingers en het Jongemannenkoor Oldenzaal. Jammergenoeg was er erg weinig publiek zodat ik hier maar even uit de doeken ga doen wat iedereen heeft gemist! Het was voor het eerst dat deze twee koren samen een concert verzorgden. Het was een avondvullend programma met als titel Lentekriebels en dan in de breedste zin van het woord.

Het Jongemannenkoor is steeds meer een stabiel koor aan het worden alhoewel er natuurlijk altijd sprake is van een fluctuerend ledenaantal. Ze openden het concert met 3 religieuze liederen: Sonntag van Mendelssohn-Bartholdy, een Ave Maria JanNieland en een swingend Gloria Deo MaryL. Lightfoot. Ook de Kringzingers begonnen het concert met serieuze muziek. Ze zongen het bekende Zigeunerleben RobertSchumann en het onbekendere Valseavec choeur GeorgesBizet. Het laatste lied is best pittig, de koorleden hebben er hard aan gewerkt en het ging voor een eerste keer met publiek zeker niet slecht!

Voor beide koren is het niet gemakkelijk te zingen in de droge akoestiek van de Audiozaal. De Kringzingers zijn er aan gewend maar voor de jongemannen was dit een nieuwe ervaring. Zelf hadden ze de indruk dat ze slecht hadden gezongen maar dat is verre van waar. Ik heb zeer veel goede reacties gehad. De drie barbershops die ze daarna zongen kwamen in deze akoestiek goed tot hun recht. Voor de jongemannen zijn deze drie liederen redelijk nieuw, in ieder geval zijn we bezig meer a capella repertoire in te studeren. Het is een kwestie van vaak doen, ook voor publiek.

De Kringzingers zongen daarna twee liederen van Albertde Klerk op tekst van Daan Zonderland, altijd leuk. Ook het Heftantattat  van Willem Wilmink op muziek gezet door FrankDeiman viel in de smaak bij het publiek.

Na de pauze zongen  zowel de Kringzingers als de jongemannen aardig wat "shanty-achtige "liederen. De drank vloeide, de liefde werd bezongen, zeelieden keerden niet terug en ook wat dames kwamen noodlottig aan hun einde. Erg leuk om te doen was ook het komische I bought me a cat van Aaron Copland in de bewerking van IrvingFine en de BanquetFugue  van John Rutter. De Kringzingers hebben deze twee opmerkelijke liederen sinds dit jaar op het repertoire staan en al een paar keer met succes ten gehore gebracht.

Het Jongemannenkoor had de eer het concert te besluiten met een aantal populaire liederen. Hierbij kwam Mad World van Gary Jules  als mooiste lied naar voren. Het leuke is dat dit werd gezongen in een arrangement van mijn eigen hand. Zo heb je echt eer van je werk!  Bijna alle liederen werden door Artje Disberg aan de vleugel begeleid. Een ware uitputtingsslag net als het dirigeren.  De drankjes na het concert smaakten me dan ook opperbest!

Jmk_2007

Jongemannenkoor Oldenzaal in de huidige samenstelling

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share